Blog

Maia Sandu și Constantin Cojocaru, care și-a ales președintele la vârsta de 105 ani

Elon Musk a investit 120 de milioane de dolari în campania lui Donald Trump.

Rușii, prin rețeaua Șor și alte canale, unele dintre ele acoperite de pașapoarte diplomatice pentru consuli onorifici de prin apropierea Oceaniei, au investit peste 100 de milioane de dolari în prezidențialele și în referendumul din Republica Moldova.

Prima reacție răutăcioasă a venit de la Igor Dodon

După anunțarea victoriei lui Trump valoarea tuturor participațiilor lui Musk a crescut cu 26,5 miliarde de dolari. Într-o singură zi.

Musk a investit în Trump ca într-o afacere. Cu o profitabilitate imensă.

Rușii au investit în eșuarea referendumului și prezidențialelor din Republica Moldova ca într-un război. Acest război al Rusiei împotriva Republicii Moldova îi costă nici cât o jumătate de zi de conflagrație în Ucraina. Estimările pentru costurile unei zile de război sunt de 300 de milioane pentru Rusia și de peste 100 de milioane de dolari pentru Ucraina.

În discursul de duminică seara, după anunțarea parțială a rezultatelor prezidențialelor, Aleksandr Stoianoglo a ieșit cu un apel la calm și coeziune socială. După mine, a fost un discurs al unui om politic matur și responsabil.

În ziua de luni, imediat după turul doi, președinta Maia Sandu a fost felicitată cu ocazia victoriei de către liderii europeni, Biden și Zelenski.

Prima reacție răutăcioasă a venit luni, de la Igor Dodon, liderul socialiștilor: „Rezultatele votului vorbesc despre guvernarea eșuată a Maiei Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). A devenit o „rață șchioapă””.

Discursul lui Peskov, multiplicat de către portavocile Kremlinului la Chișinău

Moscova a avut nevoie de o pauză. De o zi. Ca să pară calmă, mare și distantă. A venit cu reacție marți, prin Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin: „Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte. (…) În ceea ce o priveşte pe doamna Maia Sandu, ea nu este, în opinia noastră, preşedintele ţării ei, pentru că chiar în ţară majoritatea populaţiei nu a votat pentru ea şi vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Contradicţiile vor continua în mod cert”.

Apoi discursul lui Peskov a fost multiplicat de către portavocile Kremlinului din lumea politicului moldovenesc.

Deja Dodon chema susținătorii săi la proteste.

Voronin, liderul komuniștilor, a declarat: „Suntem categorici și protestăm împotriva concluziilor Curții Constituționale de a valida rezultatele referendumului. Nu considerăm că referendumul și alegerea președintelui sunt valabile”.

Miercuri, Aleksandr Stoianoglo a ieșit cu o declarație publică și a recunoscut înfrângerea, spre deosebire de socialiștii care l-au înaintat și susținut în campanie. Declarația lui Stoianoglo contrazice și opinia Kremlinului. Care, în aceeași zi, a chemat ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, pentru a-i înmâna o notă de protest, legată și ea de alegerile din Republica Moldova.

Joi, liderii europeni au semnat, în cadrul Summitului CPE de la Budapesta, o declarația de susținere a parcursului european al Republicii Moldova. Este un mesaj clar al statelor partenere adresat Federației Ruse: Republica Moldova nu este singură în acest parcurs european, iar eforturile sale vor fi susținute indiferent de interferențele Kremlinului pentru alegerile parlamentare de anul următor.

Joi a ajuns la Chișinău și reacția liderului chinez Xi Jinping, care a transmis un mesaj de felicitare pentru „Maia Sandu cu ocazia realegerii sale în funcția de președinte al Republicii Moldova”.

Prima săptămâna de noiembrie s-a încheiat cu victoria Republicii Moldova. Dar, vorba lui Stoianoglo, „noi am pierdut doar o bătălie, lupta continuă”.

Vom avea o jumătate de an extrem de greu.

Kremlinul și-a trezit agenții adormiți

Dmitrii Kozak a avut dreptate în august 2021, la Chișinău, când i-a declarat președintelui Maia Sandu că aveți doar o jumătate de an de pace. A fost unica toamnă de pace a președintelui și a Republicii Moldova.

Iar în condiții de război nu există jumătăți de măsură. Noi am reacționat delicat cu propaganda rusă (propaganda rusă nu e doar prin emisiunile de știri și analitice, ci și prin emisiuni muzicale și distractive), publicitatea se distribuie în continuare în limba rusă. Ucrainenii refugiați și-au retras copii din școlile ruse sau ucrainene din Republica Moldova, fiind îngroziți de propaganda rusă de aici. Kremlinul și-a trezit agenții adormiți și i-a înrolat în lupta împotriva Republicii Moldova. Iar noi îi privim cuminți de parcă suntem într-un club de dezbateri de bune maniere, unde vrem să descoperim frumosul & adevărul.

După ce președintele Sandu a declarat că „v-am auzit, vor fi remanieri”, liderii PAS încearcă să ne convingă că miniștrii lor sunt buni. Se vor aduna. Vor analiza. Vor decide. Nu e nevoie să ne convingeți. Probabil sunt buni. Dar va trebuie să-i jertfiți. Și pe cei mai eficienți. Nu veți reuși doar cu remanieri de catifea. Nu faceți greșeala din localele de anul trecut. Când v-ați numărat fericiți primarii din localitățile mici, dar ați pierdut marile orașe. Într-un război victime sunt și oamenii buni. 

Pentru Veridica, 7 noiembrie 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt