Blog

Era 1989. Încă nu apăruse romanele lui Costică Cheianu, Alexandru Vakulovski, Dumitru Crudu, Iulian Ciocan sau Emilian Galaicu-Păun (e ordinea cronologică a aparițiilor). Publicasem într-un ziar, care până în 1955 s-a numit „Stalineț”, apoi „Kișinevskii Universitet”, apoi nu mai știu cum (nu știam nici de „Kișinevskii Universitet”, dacă nu era grija deosebită a bibliotecarilor de la Națională și memoria doamnei Silvia Grosu) un text: „Nuța lui Ion Druță, ultima virgină a literaturii moldovenești contemporane”.
Răsfoindu-le, am văzut fețe și nume cunoscute. Am avut două constatări. 1) Mârlanii de atunci sunt mârlanii de azi. 2) Naivii de atunci sunt naivii de azi. Nu s-a schimbat nimic. Poate ne-am împuținat. În fața viitorului.
Ion Druță a găsit în câmpia Sorocii o căruță cu fân, doi cai, un pod îngust, un amurg, o fecioară, un băiat și un coșuleț.
„Nuța și-a pierdut coșulețul în fân și tot căutându-l a dat cu obrazul de umărul lui. Mircea s-a pomenit cu hățurile răsucite și tot descâlcindu-le, a găsit cu cotul un sân mic și vârtos.”
„Nuța se frământa în jalea ei, scoate ochii cuiva. Îl mușcă, îl bate cu picioarele și fustișoara cenușie urcă trădător spre brâu”.
„În pragul prăpastiei și-a zis deodată Mircea – stai, frate, ce fac eu. Cel puțin podul să-l trecem. Încolo – vedem”.
E din „Povara bunătății noastre” de Ion Druță. Din anii 60 ai secolului trecut.

Comentarii(12)

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  da, eu credeam ca si-au pus-o in locul unde e luminarea recunostintei si de aia e acolo falosul ala obraznic.druta daca se schimba pe la sfirsitul anilor 50 ,poate aveam un soljenitin al nostru ,da asa, avem un badea mior -naluca moldavo-komunista.iar pasarile tineretii noastre toate au zburat in tarile calde si au inbatrinit subit si nu vor sa se intoarca acasa.

  1. @catalin codru: Păi, parcă Paul Goma e Soljenițînul nostru. Druță e din altă categorie. A se vedea colegii ruși din curentul literaturii numite „derevenskoi”. Acolo el se simte bine și e de acolo. Nu se vede niciun Soljenițîn pe acolo.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  asta-i buba ca se vedea acolo intre rusi dar incerca sa se dea drept moldovean /in conceptia sovietica/.ziceam de potentialul care il manifesta la inceput.putea sta in acelas rand cu aitmatov.cand iti tai radacinele te usuci.

  1. @catalin codru: Nu știu. După mine sunt patru romane (nu vorbesc de poezie) care au salvat literatura română din RSSM. Dacă nu erau „Povara” lui Druță, „Zborul” lui Beșleagă, „Singurul” lui Busuioc și „Cocoșul” lui Vasilache, atunci Cimpoi nu ar fi putut fi autorul „Istoriei literaturii din Basarabia”. State avea să fie autorul. Cel cu dicționarul „moldovenesc-românesc”.

  1. @catalin codru: Dacă mergem pe acest site, atunci copii noștri ar trebui să învețe la română Cruceniuc, Ponomari, Șleahu, Canna.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  da e un site prostesc ,dar se gasesc ceva materiale din acea epoca ,,glorioasa,, ,care prezinta un interes istoric.de exemplu acolo am gasit 2 filme facute de tata.

  1. @catalin codru: Cred că filmele lui Anatol Codru, Vlad Ioviță, Emil Loteanu ar merita să fie pe sit-uri de alt gen. În general, terfelirea valorilor și distrugerea unui canon cu bun-simț, după mine, e o problemă mai gravă decât alegerea președintelui RM. Ultima e doar o consecință a lipsei unui canon cultural obiectiv.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  logic, ar fi bine anume asa sa se intample,dar ,,ai nostri,,s ocupati cu alte probleme,n-au timp pentru ,loteanu si iovita si multi altii.

  • Catalin

  • 12 ani în urmă

  Cataline…din Codru,
  Pen`ca ziceai ca ai “gasit 2 filme facute de tata” am dat si eu clik precum tot curiosul pe linkul indicat( moldovenii etc. etc). Nu te superi daca te intreb cine e tatal dumitale? Este/a fost cineast? Asta pentru ca intre doi Catalini(vicleni copii de casa),aflati, hat departe, la mii de kilomeri departare(parca traiesti la Moscova?)ar merita sa stie catesceva unul de altul. Nu e obligatoriu.Dar e romaneste.
  Am dat acolo , pe linkul cu pricina, peste Crezul moldovenilor. Am crezut ca e de pe vremea cand… M-am uitat la data calendaristica. Corespunde cu 4 martie 2012. Si mi-am zis ca e in secolul al-XXI-lea, precis. Oare nu m-am inselat, totusi?La un moment dat m-am oprit la… porunca 34. Dupa care am inlemnit. Pana atunci am zis ca-l pusc pe Ghimpu pentru incapatanare. Acuma m-am convins ca daca e sa piara, mai bine sa piara cu Basarabia de gat.Cineva tot se va gasi sa-i puna flori la mormant, ca la frate-su.Ma voi alipi sigur aceluia si voi lasa testamentar nepotilor, nepotilor mei sa-i duca intru sorocire macar un fir de trandafir. ALB!!! ROSU NICIODATA.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Anatol_codru.despre mine pot spune mai putin ,sau aproape nimic.traectoria vietii mele de vagabond sa oprit in moscova.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  cele doua filme sint -,,trinta,, si ,,pietrarii,, le gasesti in acel site.din pacate patriotii moldoveni le-au postat in versiunea rusa-adevarati patrioti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt