Blog

Ultima vară în oraș, de Gianfranco Calligarich. Traducere din italiană de Cerasela Barbone. Editura Polirom 2021

Ratații inteligenți și alcoolicii neînverșunați atrag scriitorii. Și regizorii. Ratările sunt spectaculoase. Mai ales atunci când ajungi la o vârstă și constați că oportunitățile pe care le-ai prins au fost altele, iar oportunitățile adevărate au alunecat pe lângă tine. Aceste cărți au și mulți cititori. Tot timpul ratații formează marea majoritate a acestei lumi. Și ai o notă de înțelegere aproape aristocratică a propriei neputințe și vieți ratate. Spre deosebire de încrâncenații egoiști și mișei care au reușit în viață. „De altfel, așa e întotdeauna. Faci orice ca să stai deoparte și apoi, într-o bună zi, fără să știi cum, te trezești într-o poveste care te poartă direct la final.”

„Cunoscusem tot soiul de oameni – oameni deja veniți și oameni care nici nu reușiseră să plece…”

E Ultima vară în oraș, de Gianfranco Calligarich. Cartea a apărut în română abia în 2021. Soarta ei în Italia e ca și a personajului principal. Putea să fie un bestseller de la început. Dar a devenit o carte cult, despre care toți știau, dar nu o puteau găsi nicăieri.

Prima ediție a apărut în 1973, la Garzanti, o editură italiană importantă. 17 mii de exemplare s-au epuizat într-o singură vară. N-a urmat nicio ediție. Nu știu dacă din cauza editorului sau a autorului.

Abia în 2010 romanul a apărut în ediția a doua, la o altă editură, Aragno. Cu ecouri în presă, apreciată ca o „redescoperire senzațională”.

În 2019 apare a III-a ediție, la Bompiani, una dintre cele mai mari edituri italiene. iarăși e privită ca o redescoperire.

În toți acești aproape 50 de ani autorul a lucrat în presă, la TV, ca și personajul romanului. Nu prea s-a îngrijit de soarta romanului. Părea să fie personajul leit din La Granda belezza a lui Sorrentino.

N-a mai publicat nimic nou până în 2002, apoi începe din 2011 să dea câte un roman la 2-3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt