Vladimir Putin a propus în articolul „Rusia: problema națională” elaborarea unui „canon cultural”. O sută de cărți care vor trebui citite de fiecare elev. „Nu e vorba de studierea lor în școală, ci de lectura individuală. ”
În 2011 în Rusia au fost tipărite 122,9 mii de titluri. Cu 1 la sută mai mult față de 2010. Tirajul total e de 612,5 milioane de exemplare. Cu 6,3% mai mic față de anul precedent.
Tirajul mediu s-a micșorat cu 6,9% față de 2010 și constituie 5000 exemplare.
Cei doi mari jucători editoriali domină în continuare piața rusă. AST a editat 9 466 de titluri în 64, 847 mln. exemplare, Eksmo – 8 988 într-un tiraj total de 67, 548 mln. exemplare.
Topul scriitorilor a rămas practic neschimbat în ultimii 10 ani: Daria Donțova, Iulia Șilova, Aleksandra Marinina, Paulo Coelho, Daniela Still.
Centrul Levada a efectuat un sondaj sociologic despre starea lecturii în Rusia.
Cât de des citiți literatură artistică?
În 2009 34 la sută din respondenți n-au citit niciodată față de 45 la sută în 2010.
Aproape în fiecare zi citeau 13 la sută în 2009 și 10 la sută în 2010.
La recomandarea cui citiți?
La recomandarea criticilor literari – 4%, TV – 5%, librarilor – 6%, profesorilor și învățătorilor – 8%, cunoscuților și prietenilor – 51%.
Frecventarea bibliotecilor:
85 la sută – niciodată, 7% – mai rar de 1 dată pe lună, 4% – 1 dată în trei luni, 2% – 1 dată pe săptămâna.
(După Knijnoe Obozrenie)
Ion
La Moscova mult mai multa lume citeste. Majoritatea folosesc timpul cat mai mult citindu-l. Cand mergi prin metro, e multa liniste, oamenii nu vorbesc intre ei ci doar citesc.
Gheorghe Erizanu
@Ion. Să înțeleg că dacă în Rusia 45 la sută în 2010 n-au citit niciodată cărți, atunci în Republica Moldova ar fi 85 la sută? Sau 99? Eu știu vreo 7 indivizi care chiar citesc.
catalin codru
ion ,la galagia care e in metrou e cam greu sa vorbesti,distantele si lipsa de oscilatii chiar predispun intru lectura.moscova si inca cateva orase importante citesc.daca ar citi toata rusia,atunci ar trai rusii ca si europenii.asta e marea problema a rusilor -orasele mari e o tara aparte,unde se citeste ,se castiga.in restul orasilor nu se citeste nu se gastiga.o tara- doua lumi.domnu gheorghe,va rog sa-mi dati si mie o mica nata ,la cele scrise.dumneavoastra intrati in lista celor sapte,sau defapt sint opt/cu dumneavoastra/.a doua intrebare -astea 7 sint toti din ,,cartier,,nu?
Gheorghe Erizanu
@catalin codru: Cei din Cartier nu intră în listă. E meseria noastră. Cei 7 sunt: un IT cu păr grizonat, doi miniștri (nu e cel de la Cultură), un membru al Curții Constituționale, un scriitor, un consilier guvernamental și o domnișoară de la e-guvernare.
vitalie spranceana
Citit ideea lui Putin, laudabila, daca ramane in sfera cartilor. Problema cu canonul e cine-l defineste, cum e stabilita lista lucrurilor ce intra in canon si cine ramane in afara. Aici e mult loc pentru sforariii politice. Altfel, laudabila intentia. Cel putin, la nivel foarte oficial, se vorbeste despre nevoia lecturii…
Gheorghe Erizanu
@vitalie spranceana: Nu contează. Canonul cultural al lui Putin va include, cu siguranță, marile figuri ale literaturii ruse. Ar fi fost o gravă problemă, dacă în căutare de ideologie, făcea un canon cultural Voronin. De fapt, bazele ideologice ale unui stat este literatura și cultura. Cei din RM, care de 20 de ani tot caută o ideologie, ar fi putut foarte simplu s-o facă, dacă se uitau un pic la literatură.