Blog

Protestele lui Șor nu sunt despre democrație și libertate. Acțiunile poliției de duminică seara, ridicarea corturilor din „Orășelul libertății” de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău, nu sunt despre dictatură. Cele trei rachete rusești, care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în 10 octombrie, nu e despre dreptul internațional. Conspectarea și executarea întocmai a ortacilor lui Șor a volumului lui Gene Sharp De la dictatură la democrație. Un cadru conceptual pentru câștigarea libertății nu e despre câștigarea libertăților (obstrucționarea justiției, falsele bombe în aeroport, în judecătorii, pichete, demonstrații și alte șicane împotriva instituțiilor statului sunt din Sharp și sunt metode de erodare a dictaturii). Scăderea livrărilor de gaze pentru Republica Moldova și Transnistria cu 30-40% de către „Gazprom” nu sunt relații contractuale și economice. Amânarea creării vămilor comune, prin ședințele comisiei moldo-române de studiere a fluidizării și eficientizării traficului la frontieră, nu e despre frați. Nimic nu e adevărat. E ca bobul de grâu într-o balegă de cal. Bobul există. Dar, oricum, balega definește realitatea.

Republica Moldova este în război cu Rusia. Alias, operațiune specială.

Aici Kremlinul nu are nevoie de „Iskander”-uri, de drone iraniene, de batalioane tactice, de logistică militară, de T-62, de costuri de milioane.

Are deputați șoriști în Parlamentul Republicii Moldova. Care se duc la Moscova, flancați de comunistul Starîș, și obțin export pentru pomicultorii de mere din raionul Orhei. Doar din Orhei. O relație specială Rusia – Orhei. Substituind Republica Moldova, „FructMoldova” și Ministerul Agriculturii.

Are aleșii găgăuzi. Care o amenință pe președintele Sandu că ei vor negocia prețuri preferențiale la gaz direct cu „Gazprom”, substituind Republica Moldova, „Moldovagaz” și pe ministrul Spînu.

Are partidul extremist rus „NOD”, care strânge nestingherit semnături în centrul Comratului pentru restabilirea URSS-ului în poftele de frontieră ale lui Stalin după Al Doilea Război Mondial, substituind Republica Moldova și CEC-ul.

Are canalele tv și radio rusești, fără blocul de știri în Chișinău, cu blocul de știri la Comrat, dar cu toate emisiunile distractive, muzică, filme, care propagă „lumea rusă”, substituind Republica Moldova și cultura noatră.

Are vicepreședintele Parlamentului Bâtrâncea, care se întâlnește la Moscova, cerând reducerea prețului la gaz unui reprezentant al Dumei ruse, în plină izolare internațională a Rusiei, în pofida declarației parlamentului de la Chișinău de condamnare a războiului, substituind Republica Moldova, „Gazprom” & „MoldovaGaz” și Parlamentul RM.

Are Consiliul Municipal Chișinău, care îl cheamă la raport pe șeful interimar al poliției municipale Marin Garaz, să vină cu explicații cu privire la „ce s-a întâmplat cu bunurile persoanelor care au protestat și care e norma legală care permite poliției să încalce dreptul cetățenilor la libera întruniri”, substituind Republica Moldova și Procuratura RM. Îl are pe Andrei Năstase, veșnicul obijduit, care o vrea în Consiliul Municipal la raport pe ministra de Interne, substituind Republica Moldova și Parlamentul RM.

Are primarul Iv Ceban, care are bugetul municipiului Chișinău, făcându-și propriul PR, substituind Republica Moldova și campania „Descoperă Moldova!”

Are SIS-ul din Chișinău, care face rapoartele de pe net și din săptămânale, întârziind acțiuni preventive și expunând poliția ca ultimă soluție, substituind munca pe teren cu tetrisul din gadjeturi. Cei patru ziariști de la Ziarul de Gardă, infiltrați printre protestatarii lui Șor, plătiți pentru proteste, dezvăluind în reportajul lor experiența de „protestatari în chirie”, de fapt, au substituit și atentat la SIS-ul moldovenesc.

Are judecători care știu a lua de la cei care știu a da, substituind, în continuare, Republica Moldova și justiția.

Are case de sondaje, care colorează scump și bine, ca Damien Hirst, orice craniu se aurește. Substituind Republica Moldova și realitățile ei.

Are consuli onorifici care aduc cashul pentru destabilizări, comraturi și oreheiuri.

Are site-ul lemne.md.

Nici Javelin nu-ți trebuie ca să ocupi Republica Moldova. Ea nu-i. E substituită. De 30 de ani.

Bob este. Bob nu-i.

E bortă. În guvern. A fost același designer. Analfabet. Ca și al Dumei ruse. Încă de la Tarlev. Sau Sturza..

Explicație pentru cei fini: e un spațiu disproporționat între „Republicii” și „Moldova”, de asemenea, e aceeași bortă a vânturilor între „Gosudarstvennaia” și ”Duma”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt