Blog

Un suflet drag mie vrea să devină scriitor. Ca să nu mă doară un adevăr îmi spune o minciună frumoasă. Un scriitor poate deveni mare când spune adevăruri dureroase. Poți vinde cărți care au caractere. Caracterul adevărului. Sau caracterul stilului. Nu vei fi un scriitor mare dacă vinzi vise. Frumoase. Cuminți. Atât că fericirea atunci e în altă parte. Și toate zilele vieții tale poartă numele de luni.

Comentarii(10)

  • dandy

  • 15 ani în urmă

  La inceput a fost visul. Si paradisul. Apoi visul a devenit realitate. Si paradisul a devenit mit. Dar in paradis era loc numai pentru cei doi. Nu si pentru noi.
  Fara vise n-ar fi existat realitatea. Scuzati banalitatea. Visele frumoase si cuminti au mai mult caracter decit textele care se vor “cu caracter”. Par exemple, explozia de voyerismul bovarico-sadic din scrierile tinerilor autori din RM nu inseamna nici caracter, nici talent, ci mai degraba lipsa amindurora. Dar exteriorizeaza obsesia de a deveni scriitor mare cit mai urgent cu putinta.
  Prefer sa cred ca visele frumoase si cuminti pot oferi o perspectiva mai umana asupra realitatii. Visele destramate, in mod aparte.

  1. @Dandy: Literatura română exhibiționistă din ultimul deceniu nu are nimic nici cu sinceritatea și nici cu caracterul. Ea nu are caracterul stilului deoarece nu are un suport cultural și nici lecturi. Iar exhibiționismul nu are caracter. Și nici sinceritate. Efortul lor e cum să șocheze. Nicidecum cum să spună adevărul. Iar paradisul e plictisitor. E bun pentru un reportaj tv. Dar nu pentru un text.

  • margareta

  • 15 ani în urmă

  “Sufletul drag” ar merita sa fie lasat sa citeasca cit mai mult, de la abecedare si povesti cu feti-frumosi si scufite rosii pina la ceeea ce inseamna literatura universala (asta in eventualitatea daca abia invata buchiile). Sa scrie. Sa-si publice textele. Fie si de dragul confirmarii previziunilor lui nea Gheorghe. Dar daca nea Gheorghe n-are dreptate? Ar fi pacat de cel cu vise de scriitor, dar si de cititori.

  1. @Margareta: Nu o fac pe maestrul (ca răspuns Margaritei), dar lista de lecturi pe care o are ”sufletul drag” îi poate permite să vină cu ceea ce numeam cărți-caractere. Aș putea să nu fiu înțeles de marii noștri scriitori, care își fac lista de lecturi la barul lui tihman de la usm, cu vin ieftin și vodcă proastă. Ei pot fi sinceri. Dar asta nu mai contează. Ei visează că sunt sinceri.

 1. daaa, uite asa mai aflam ce se mai discuta in unele familii de intelectuali 🙂
  adevarul IMEDIAT este ca poti deveni scriitor daca debutezi… la Contrafort 🙂

  1. @Vasgar: În familiile de intelectuali se discută despre modele de rochii, despre rețete de slăbire, despre durerile de spate, despre ficat, despre poemele Aureliei Borzin din Contrafort, despre rețete de mâncare. Dar în grupuri restrânse.

  • dandy

  • 15 ani în urmă

  Imi mai fac o cafea si chiar ma apuc de scris. Mai ramine sa-mi accepte cei de la Contrafort opera. Si voi deveni scriitor. Mare sau mic, nu stiu cine decide.

  1. @Dandy: Contrafort decide. Dacă scapi trenul, atunci rămâi la cheremul lui Mihai Cimpoi.

  • dandy

  • 15 ani în urmă

  Alternativa-i argumentul forte. Fug sa nu pierd trenul, chiar daca nu am inca bilet.

  1. @Dandy: Dacă nu reușești, atunci dă vina pe primarul Chirtoacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt