Rusia nu va mai fi niciodată așa cum a văzut-o Peter Pomerantsev. Rămâne valabilă doar „Nimic nu este adevărat și totul este posibil”.
Din 2012 fiecare a cincea rublă se ducea la bugetul militar. Generalii ruși au furat bine acei bani. Nu s-au gândit niciodată că conducătorul suprem va începe un război. Iar pe o putere nucleară nu o atacă nimeni. Propaganda prezenta supremația militară rusă. Iar tehnica militară rusă e din perioada sovietică. Vopsită. Cu litera „Z” în față, de la Zelenski. Și cu litera „V”, de la Volodimir.
Adresarea categorică împotriva războiului doar cu câteva zile înainte de începerea agresiunii rusești în Ucraina a generalului în rezervă Ivașov, președintele Consiliului Ofițerilor Ruși, a fost percepută ca poziția unui marginal. Experții militari ruși susțin că, de fapt, generalul Ivașov, care și-a făcut carieră în Statul Major al Armatei Ruse, a exprimat punctul de vedere al generalilor ruși. Și a fost un mesaj direct pentru Kremlin. Armata nu e pregătită de război.
Companiile avia rusești au majoritatea flotei în leasing, printr-o firmă din Irlanda. Care le-a cerut acum să întoarcă toată flota la sol. În Irlanda. Avioanele rusești Suhoi Superjet erau doar asamblate în Rusia. Motoarele sunt engleze. Embargo. Cablajul: embargo. Electronica: embargo. Rușii riscă să ajungă de la Mosocova la Vladivostok în două săptămâni. Cu trenul. Dar și acolo Siemensul e un element cheie. Dacă occidentalii mențin embargoul mai mult timp, atunci Rusia se întoarce în timp. Ar putea prinde și vremea imperială.
Companiile logistice maritime evită să ia marfă pentru Rusia. Navele maritime întorc containerele cu banane înapoi în America Latină.
Grupul Volkswagen a oprit livrarea mașinilor și pieselor. Inclusiv a plăcuțele de frână.
Cipurile „Elbrus” pentru rachetele militare ruse (Iskander) erau fabricate în Taiwan. Nu mai livrează. Doar eticheta „Elbrus” era pusă în Rusia.
Cel mai mare exportator de alcool în Rusia și-a sistat livrarea.
Actuala generație ar putea ști de fosta Rusie doar din cărți: „Totul era spectacol la Moscova, o lume în care gangsterii deveneau artiști, căutătorii de comori îl citau pe Pușkin, iar bikerii se credeau sfinți. Rusia a cunoscut atâtea lumi, înlocuindu-se una pe cealaltă într-o progresie accelerată – de la comunism la perestroika, apoi la terapia de șoc, apoi la penurie și, în cele din urmă, la oligarhie, la stat mafiot și la megabogăție –, încât eroii ei au rămas cu sentimentul că viața nu este decât o mascaradă strălucitoare, unde fiecare rol și orice atitudine sau credință sunt efemere, nestatornice.”
Peter Pomerantsev s-a născut în 1977, la Kiev, într-o familie de intelectuali (tatăl său, poetul Igor Pomerantsev, a fost arestat pentru răspândirea literaturii antisovietice, apoi s-a refugiat în Marea Britanie, unde a lucrat ca jurnalist la BBC World Service; mama sa, Liana Pomerantsev, e producătoarea filmelor documentare Gulag, Premiul Grierson, The Beslan Siege, Premiul Italia, The Train, Premiul BAFTA). După absolvirea Şcolii din Westminster şi a Şcolii Europene de la München, Peter Pomerantsev a studiat literatura engleză şi limba germană la Universitatea din Edinburgh. Între 2001 şi 2010, locuieşte la Moscova, unde a urmat cursurile superioare pentru scenarişti şi regizori, lucrând ca producător TV la o companie privată. Începe să scrie despre Rusia pentru publicaţiile Newsweek, The Atlantic Monthly ş.a. Despre experienţa sa de jurnalist în Rusia, „o dictatură postmodernă”, relatează în volumul de memorii Nothing is True and Everything is Possible: Adventures in Modern Russia, scos în 2015 la Editura Faber şi tradus într-o duzină de limbi. În 2019, revine cu un nou titlu, This is Not Propaganda (Premiul Gordon Burn).
Cartea este la precomandă. Cu un rabat de 30 la sută. https://cartier.md/libraria/istorie/aventuri-in-rusia-de-azi/