În Norvegia statul cumpără pentru bibliotecile publice 1000 de exemplare din prima carte publicată a unui scriitor. Și 1550 de exemplare, dacă e o carte pentru copii.
Astfel statul norvegian susține tinerii scriitori. Și stimulează editorii să publice debuturi.
În Republica Moldova, după 15 ani de insistențe ale Uniunii Editorilor, din 2012 a început să funcționeze Programul Național de Editare. Bugetul pentru anul 2020 a fost sub 5 milioane lei.
Bugetul unui kuliok lunar pentru un partid este de 14 milioane lei (echivalentul a 700 mii euro). Bugetul anual ar fi de 168 milioane lei.
Bugetul anual al cărții e de aproape 3% față de bugetul anual doar din kuliok al unui partid de guvernământ.
Iuliu
Ma veti ura pentru comentariu! 1 Statul nu cumpara, statul finanteaza. 2 ipotetic, in rm , cine ar putea hotara, pertinent, ca prima carte merita publicata din bani publici? Pariez ca gigi becali cadreaza, contra unei sume. 3 baietii aia di norvegia pyblica in bokmal sau nynorsk? Sau engleza? 4 konungariet norje nu e membra ue. Nu ar fi mai siplu de ales un model mai de la RAm? Cat e pib_ul norvegiei si cat e al moldovei? 6 chiar pe henrik ibsen nu il chema leonida lari. Vorbim dr nobel si mai ales de potential. 7 citind in diagonala, sa stiti ca norvegia finanteaza si traduceri. Ce pot fi tiparite si la chisinau. 8 nu stiu ce inseamna 5 mil lei moldovenesti, probabil putin. M ar intereda, procentual, cati merg la non valori cu pile. Ca suma, cat s a cheltuit pentru galaicu paun, pentru dan lungu, pentru max bleher (astia sunt cu plus) si cat pentru klaus iohannis sau gheorghe borfotina sau vintila corbu? 9 dumneavoastra, personal, la cati membri ai uniunii scriitorilor din rm le recunoadteti statutul de scriitor? In final, e 2 noaptea, scuze pt greseli
Gheorghe Erizanu
@Iuliu: 9. Cei care au apărut sau vor apărea la Editura Cartier. Nu mă intimidează regaliile.