La 15 iunie, în Sala Mare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, a avut loc Gala decernării premiilor USM pentru 2011.
Scriitorii îl așteptau pe premierul Filat. În holul USM a intrat scriitorul Aureliu Busuioc. Care a eclipsat intrarea oficialităților. Cu o țigară, aprinsă cu amabilitate de poetul și deputatul Ion Hadârcă (nu fumează, a fost cu o brichetă de împrumut), Aureliu Busuioc a împărțit cu bunăvoință ironii în stânga și în dreapta. Scriitorii s-au tot fotografiat alături de Aureliu Busuioc.
Arcadie Suceveanu îi dojenea bucovinește pe scriitori să intre în Sala Mare. E timpul să vină premierul Vlad Filat.
Au fost scriitori. Fotograful Nicolae Răileanu. Doi editori: Silvia Ursache și Dorin Conea. Doi editori-scriitori: Ioan Mânăscurtă și eu. A fost Vlad Filat, premierul, Marius Lazurcă, ambasadorul României, Chiril Lucinschi, președintele Comisiei parlamentare pentru cultură ș.a.m.d., Sergiu Palihovici, reprezentantul guvernului în Chișinău, Leonid Bujor, consilierul premierului. Ministerul Culturii n-a fost la Gală. Academie de Științe a fost reprezentată cu stoicism de către Vasile Bahnaru.
A cântat formația Trigon.
Gala a debutat cu premiile Consiliului USM. Premierul Filat a înmânat un premiu. A acordat bani pentru toate premiile. A venit cu un Fiat alb în dar. USM l-a acceptat cu mulțumiri. Ioan Mânăscurtă zice că e foarte econom și fiabil. Că are și el unul. Fiecare ieșire la tribună a lui Arcadie Suceveanu se solda cu o nouă rugăminte pentru USM. Rugămintea era adresată premierului. Vlad Filat, după ce a fost rugat să facă o reparație a acestei săli istorice, de unde a început în 1989 renașterea națională, a scanat cu privirea sala. Expresia feței premierului spunea că Sala Mare a USM încă nu necesită reparație. Poate, pe alocuri, să fie șterși păianjenii. În hol scriitorii nu aprobau noul Fiat. Ei vroiau un microbuz. Ca să ajungă cu el la cititori. În satele republicii. Atunci Moldova va citi.
Filat a plecat după acordarea premiilor speciale. Și scriitorii au ajuns la premiile juriului pentru cărțile anului 2011.
Poezie: Nicolae Leahu, Alungarea muzelor din cetate, Editura Cartier
Proză: Em. Galaicu-Păun, Ţesut viu. 10×10, Editura Cartier
Eseu, critică literară: Vitalie Răileanu, Cerc în labirint, Editura Profecional Servis
Literatura pentru copii: Nicolae Popa, Balcoane cu elefanţi, Editura Prut Internațional
Publicistică: Efim Tarlapan, Scriitorul întrebat
Traduceri: Leo Butnaru, Avangarda. Jertfa gulagului (antologie, traducere, prefaţă şi note) şi Avangarda rusă. Dramaturgie (selecţie, traducere, prefaţă şi note)
Jurnal, scrisori, memorii: Aureliu Busuioc, În căutarea pierderii de timp, Editura Prut Internațional
Debut: Marcel Gherman, Cartea viselor, Editura Arc
USM a acordat burse de creaţie pe o perioadă de 12 luni pentru Harlambie Moraru, Iulian Ciocan, Galina Trifan şi Boris Schiţco. Valoarea burselor: 24000 mii de lei.
Consiliul USM a mai acordat și alte premii.
cititordepoezie
Harlambie Moraru? Boris Schiţco? qui est-ce???
Gheorghe Erizanu
@cititor de poezie: Haralambie Moraru este prozator. Din pleiada Nicolae Vieru, Viorel Mihail, Nicolae Rusu, Constantin Munteanu. Boris Schițco nu știu cine este.
nicolas
iata recenzia cartii lui Emilian Galaicu-Paun în franceza pe Courrier des Balkans http://balkans.courriers.info/article20092.html
urmeaza sa apara în revista Au sud de l’Est (Paris) si, tot în franceza, în revista Europa (Novisad)
Gheorghe Erizanu
@Nicolas: Merci.