Pentru premiul Om de Cuvânt 2021 au fost nominalizați (în ordine alfabetică):
Bogdan Crețu, critic literar, scriitor
Victor Fală, student
Iulian Filip, scriitor
Diana Mereșevscky, manager promovare
Stella Popa, manager promovare.
Juriul este format din 5 persoane din cadrul echipei Cartier. Nu poate fi influențat. E foarte subiectiv. E onest. Fiecare membru al juriului propune un candidat. Emilian Galaicu-Păun este președintele juriului.
Cei 5 nominalizați au fost punctați de la 5 la 1 de către fiecare membru al juriului. Punctajul se face individual, fără consultări cu ceilalți membri. După calcule matematice, făcute de Tatiana Slutu, director vânzări, după principiul lui Orwell – libertatea înseamnă libertatea de a spune că doi plus doi fac patru – a adunat punctele. Așa a fost ales câștigătorul. Premiul Om de cuvânt 2021 i-a revenit lui Bogdan Crețu, critic literar și scriitor.
Lansările de carte și evenimentele literare ale anului trecut au fost și sunt mai mult în Imperiul Netului decât în spațiile culturale. A fost o problemă pentru noi. Dar a fost și o deschidere. Lansările de carte au fost sistate. Din respect pentru sănătatea cititorilor noștri. Pe de altă parte, am remarcat promotorii culturali din spațiul virtual. Ceea ce ne permite să ieși din spațiul Librăriei din Centru.
Bogdan Crețu a acceptat să citească literatura română din Basarabia sovietică din anii 60 pentru a plasa într-un context istoric și literar volumul Numele tău, de Grigore Vieru, apărut în primă ediție în 1968. Pare o muncă obișnuită pentru un istoric literar. Dar atunci când ai posibilitatea să citești viitorul literaturii, ai nevoie de un efort mare pentru a coborâ în ghetoul literaturii sovietice moldovenești din anii 60. Pentru o prefață de zece-douăzeci de pagini. S-a aplecat apoi asupra lui Eugen Cioclea. Și-a susținut punctul de vedere, polemic, în fața scriitorilor imberbi basarabeni, care încep literatura română de aici, cu propriul nume.
Premiul se acordă o singură dată unui om de cuvânt. Care se ține de cuvânt, care promovează cărțile, care participă la evenimentele Librăriilor Cartier în calitate de invitat sau oaspete, cumpără cărți din Librăriile Cartier, știe ce cărți cumpără, știe greutatea cuvântului, știe când, cum și unde să-l spună.
Deținătorul Premiului Om de Cuvânt poate procura cărțile Cartier din Librăriile Cartier la juma de preț pentru un an de zile. Finaliștii pot procura cărțile cu o reducere de 20 la sută.
Bogdan Crețu e Om de Cuvânt 2021, premiu acordat de Librăriile Cartier. Alături de Vladimir Beșleagă (2013), Maria Șleahtițchi (2014), Lucia Țurcanu (2015), Dorin Recean (2016), Eugen Lungu (2017), Mariana Jitaru (2018), Vasile Romanciuc (2019, Victoria Cușnir (2020). Sunteți cu unul mai mult, sunteți oameni dragi și așteptați în continuare în Librăriile Cartier.
iuliu Ibanescu
Cu tot respectul….
1. Orice juriu de pe mapamondul asta e subiectiv. Si Dumnezeu e subiectiv, de privim din prisma altei religii.
2. Orice juriu poate fi influenţat…. Prin diverse forme.
3. Editura X (entitate privata) a desemnat un juriu, iar juriul a ales. Corect. Pe banii editurii Cartier, chiar putea fi oricine in juriu. Nu cred ca domnul Erizanu isi permitea pe oricine.
Sper ca am fost destul de coerent.
Gheorghe Erizanu
@iuliu Ibanescu: Da, sunt angajații Cartier. Și nu oricine e angajat la Cartier.