În perioada 15-18 iunie la St Petersburg va avea loc Forumul Economic cu deviza Vremuri noi, noi posibilități. Irina Vlah, bașcana de la Comrat, a anunțat că va achita taxa de participare de peste 200 de mii de lei și va participa la eveniment, alături de reprezentanții talibanilor și „republicilor populare din Donețk și Luhansk”.
Vladimir Voronin, liderul komuniștilor moldoveni, a anunțat pe 19 iunie un miting de protest împotriva guvernării PAS cu sloganul Vremuri noi. La eveniment s-au alăturat socialiștii și șoriștii.
Pe parcursul acestei săptămâni Iv Ceban, Ion Chicu și alți politicieni telegramiști și-au intensificat hărțuirea cibernetică. Primarul capitalei a reușit să-l depășească în limbaj suburban (din subcultura „gopnicilor”) pe consăteanul lui Ion Sturza.
Pe 19 iunie era programată și parada LGBT, interzisă de primarul Iv Ceban.
Primarul de Chișinău a fost printre cei mai activi politicieni. Postările sale din Imperiul Zuckerberg erau la fiecare oră. A reușit și un discurs la Academia de Științe a Moldovei, fiind unicul politician invitat printre academicienii moldoveni.
Și fiindcă toată această activitate prodigioasă trebuia să aibă și un nume, astăzi a fost anunțat pentru ziua de duminică, 19 iunie, că PMAN este rezervată pentru concertul raperului rus Morgensthern. De la ora 15 până la ora 22. Pentru 20 de mii de oameni. Organizatorul concertului este Valko, fostul candidat independent la președenție, care l-a avut ca persoană de încredere pe Veaceslav Platon (o rocadă tipică pentru Platon, care nu putea fi înregistrat). Valko declară în rusă (româna e rudimentară și inutilă pentru un politician moldovean) că financiar concertul este susținut de diaspora moldovenească din Canada. Platon reprezintă diaspora moldovenească din Marea Britanie.
Trupele ruse din Republica Moldova sunt odihnite și se bucură de toate facilitățile unui stat democratic. Nici nu e nevoie de frontul din Donbas.
Cu 30 de ani în urmă, pe 19 iunie 1992, Armata a XIV-a rusă s-a implicat direct și masiv în războiul de pe Nistru, producând cele mai mari pierderi printre voluntarii și polițiștii moldoveni. E vorba de măcelul de la Tighina. Peste o lună Mircea Snegur, președintele de atunci, a fost forțat să semneze acordul de pace de la Moscova.
Până pe 23 iunie în Republica Moldova e instituită Stare de Urgență. Conform legislației, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.