Blog

„Revista literară” nr. 1/2015
„Revista literară” nr. 1/2015

A apărut primul număr, urmat imediat și de nr.2, din Revista literară. Este revista Uniunii Scriitorilor din Moldova.
În 1994 apărea Contrafortul, revista tinerilor scriitori din Basarabia. Ca o replică a canonicei Literatura și arta, revista Uniunii Scriitorilor, care în anii 89, a făcut mai mult decât ar fi făcut toate televiziunile mogulilor de astăzi pentru promovarea unui proiect mediatic. Și a fost vorba de un proiect nobil: deșteptarea națională.
După războaiele interne ale USM Literatura și arta și-a găsit o deschidere mai generoasă pentru scriitorii academicieni.
Revista Basarabia nu mai am știință dacă apare. Viața Basarabiei a lui Mihai Cimpoi parcă aparea. Ca și Sud-est cultural. Semn-ul cercului de la Bălți și-a sistat activitatea după plecarea lui Patapievici de la ICR. Poate îmi scapă ceva. Dar ăsta este peisajul revistelor literare de la sfârșitul lui 2015.
Excelent machetată. Chiar dacă aduce aminte de La Quinzaine litteraire. Celebrul bimensual francez, după 40 de ani de apariție, și-a sistat activitatea.
Numele care semnează în Revista literară sunt, în bună parte, și cele care sunt și în Contrafort: Grigore Chiper, Eugen Lungu, Mircea V.Ciobanu, Leo Butnaru. Sau revista Moldova. Leo Butnaru are un alt jurnal săptămânal și în Ziarul de gardă.
Răzvan Voncu își anunță rubrică permanentă: Basarabia literară. Vasile Malanețchi vine cu Archivarius-ul, Teo Chiriac e cu Teofanii în format A4. Ghenadie Nicu începe cu Relecturi (la Sportul minții de Cristian Tudor Popescu, Humanitas 2004), apoi trece la Decupaje.
În primele două numere avem portretele lui Paul Goma de Andrei Țurcanu și Constantin Stere de Alexandru Burlacu, interviuri cu Arcadie Suceveanu și Val Butnaru, poezie de Marcela Benea și Irina Nechit, proză de Nicolae Popa.
Și, ca orice revistă literară românească: Revista revistelor. Pe ultima pagină.
Este o revistă frumoasă. Sper mult să devină și viguroasă. Și să ajungă în chioșcuri.
 
 
 

Comentarii(6)

  • talex

  • 9 ani în urmă

  Ar mai fi,cred, -Metaliteratura. Au apărut anul trecut doua numere din Cahulul literar și artistic. După care nu a mai ieșit.

  1. @talex: Ar fi. Mai ales „Cahulul literar”. Care a rupt piața media românească.

  • talex

  • 9 ani în urmă

  Vi se pare ca celelalte reviste au rupt-o? Am menționat cahulul ca pe o curiozitate. Dar poate vorbiți de alta revista. Cea invocata de mine era și artistica.

  1. @talex: N-au rupt nici ele. Exact ca o curiozitate am comentat. O curiozitate artistică.

  • Socrate

  • 9 ani în urmă

  Totusi ce va aparea in continuare Contrafort sau revista literara ??? Păcat că literatii nu încap în pene de nu vin să-şi spună Adio în ceasul din urmă. Cine a avut interes să apară mai multe organizaţii scriitoricesti ??? Din păcate unii literaţi seamănă doar semne de ??? şi multă tristeţe, demagoţie, vorbăraie goală şi negativism.. Poate că asta ar cauza stagnării eterne ????

  1. @Socrate: Sunt două proiecte independente. Vor apărea în continuare ambele. Așa sunt informat. Nu vă pot răspunde la întrebări. Bănuiesc, că le atribuiți mai degrabă celor retorice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt