Blog

Era războiul rece. Rușii luptau cu americanii. Americanii luptau cu rușii. Era epoca înarmărilor. Și dezarmărilor. Era vremea președinților schimbători. Și a eternului Brejnev.
Erau principii și valori. Ale sovieticilor. Erau principii și valori. Altele. Ale americanilor.
Într-o casă din nordul Basarabiei, de un peretar era prinsă o fotografie și legenda ei, decupate dintr-un ziar rusesc.
– Ce-i cu fotografia asta, mămucă?
– Sunt patru soldați americani, care au supraviețuit într-o barcă de cauciuc, în ocean, fără merinde, 44 de zile.
Bunică-mea n-avea icoane în casă. N-avea alte decupări din ziare. Mai avea niște fotografii de-ale rudelor, fetelor, nepoților.
Și acea fotografie cu patru umbre de oameni. Și-mi povestea povestea naufragiului lor. Și povestea supraviețuirii lor.
Era o poveste cu principii și valori.

Comentarii(21)

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  erau soldati rusi,celebrii marinari salvati de americani,cred ca e o gresala aici!

  1. @catalin codru:Cei patru ruși erau patru americani. Și răspuneau la numele Pi.

  • Mircea

  • 11 ani în urmă

  Bunelele noastre Gheorghe, cu povestile lor ne-au pus baza valorilor. Bunica mea stia nenumarate, auzite probabil de la bunica ei. Nu le-am mai auzit în alta parte. Erau povesti crestine în acea epoca de antihristi(termen utilizat des de bunica). Îmi vin ca prin ceata, dar undeva în inconstient cred ca sunt. Pe bunica ta o tin minte foarte bine. Era blînda, muncitoare si cu zîbmet pe buze.

  1. @Mircea: E ciudată această putere de a zâmbi senin într-o biografie tragică.

  • Mircea

  • 11 ani în urmă

  Dar fotografia cu soldatii putea representa o speranta ca un “soldat” apropiat si disparut ar fi putut fi în viata undeva…

  1. @Mircea: Nu știu. Poate. Informația că bunelul este mort și nu „dispărut fără urmă” a primit-o în 1977. După 33 de ani.

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  Как советские моряки 49 дней без еды и воды прожили
  06 марта 2010 | 22:37
  Сорок девять дней без еды и воды. Именно столько четыре советских моряка дрейфовали на барже в Тихом океане. Эта история произошла ровно полвека назад. Тогда о ней услышал весь мир. А фамилии – Зиганшин, Поплавский, Крючковский и Федотов – в СССР знал каждый школьник. Сейчас двоих героев уже нет
  В разгар “холодной войны” их спасли американцы. О подвиге четверых советских моряков писала вся западная пресса. То, что люди выжили в таких условиях – казалось невероятным.Им предлагали остаться в США, продать свою историю Голливуду и всю жизнь получать дивиденды. Но все четверо заявили: хотят одного – поскорее вернуться на Родину.

  1. @Catalin Codru: Bunică-mea a murit la 20 februarie 2003. Și nu era Vanga.

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  in memorabila poza din ,,izvestia,,toti patru au fost fotografiati in iniforme SUA.(DIN UNIFORMA SOVIETICA AU RAMAS DOAR ZDRENTE)

  1. @catalin codru: Da, sunt ei. N-am știut. Și bunică-mea credea că sunt americani. Dacă am greșit doar 5 zile, înseamnă ca am o memorie încă bună. Merci de completări. Scuze de eroare.

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  eu am avut un caz similar, legat de tata!era vorba de un avion,defapt un model pentru jocuri ,se juca la noi in curte,un fel de razboi aerian.se faceau avioane din lemn ,niste imitatii aproximative.toti aveau avioane ,,moderne,,tata mi-a facut un biplan,dupa spusele lui a fost un,,kukuruznik,,mi-a fost rusine sa es cu acel avion in curte.
  -asta ,tati-i e un avion adevarat!e avionul tuturor avioanelor!
  doar cu putine zile inainte sa moara mi-a marturisit,ca primul avion la vazut in 41, inainte de razboi.intr-o manera destul de poetica mi-a descris acel zbor,asta a fost ceva…deci stiam anul si ca avea doua rinduri de aripi.apoi am aflat ca nu era un ,,kukuruznik,,.AN-2 a aparut ceva mai tirziu.dupa lungi sapaturi pe net am ajuns la adevar.era vorba de biblanul I-153 ,,CEAYKA,,.cand l-am vazut pe un sayt au disparut toate dubiile .era anume acel avion,tata la redat in exactitate maxima.asta se intimpla cu vreo saptamina inainte sa moara tata,cand am vrut sa-i povestesc despre avionul copilariei,el deja era in coma.a murit increzut ca a fost un ,,kukuruznik,,. uite gheorghe povestea mea,,tata eu si avionul,,.de acea am tinut neaparat sa-ti aduc adevarul,macar noi sa-l stim.dumnezeu sa-i ierte!

  1. @catalin codru: Apreciez. Mulțumim de poveste.

  • ohoho

  • 11 ani în urmă

  cei patru erau pi și un tigru bengalez Richard Parker. 🙂

  1. @ohoho: E frumoasă această „găselniță”: un tigru cu numele de Richard parcher și un băiat cu numele Pi.

  • Virgil

  • 11 ani în urmă

  Nu contează ce erau în realitate. Contează ce credea mămuca că erau. Ea vroia să fie americani. Probabil, îi aştepta…

  1. @Virgil: Avea niște bocanci ameicani. Care nu voiau să se rupă. Nici după 40 de ani de purtat. Cum să nu aștepți oamenii care fac asemenea încălțăminte.

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  virgil,daca era mamaia in viata ,poate nu comentam.

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  NU CRED CA E VORBA DE O APRECIERE ANUME!NICI DE MULTUMIRI CONCRERTE…ADICA ,NU-MI PLACE ACEASTA MANERA DE RECUNOSTINTA.MAI PE SCURT, M-AM SIMTIT OBLIGAT,IN FATA UNUI OM SIMPLU ,CA SI MINE,RESTUL NU MA INTERESEAZA.OARECUM …

  1. @catalin codru: Am înțeles.

  • Nic Arsa

  • 11 ani în urmă

  Patru (4) și patruzeciși patru (44), pînă și numerologia și sonoritatea rostuirii fac ca povestea lor sa fie una de principii și de valori. Nici măcar nu conteaza dacă erau ruși sau americani; principalul este ca au supraviețuit cumplitei încercări și că și-au conservat cu demnitate condiția umană ne-devenind canibali sau alte “minunății” similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt