Blog

Frica (roman), de Daniela Rațiu. Cu o prefață de Vladimir Tismăneanu (Rotonda). Broșată, 432 pag. Preț: 59 RON/249 MDL

„Daniela Rațiu reconstituie cu minuţiozitate contextul anilor ‘5o, în încercarea de a afla cine a fost Ana Pauker și cum a fost posibilă ascensiunea şi decăderea ei în regimul totalitar comunist. Profund şi tulburător, romanul este o incursiune în mecanismul infernal al «banalităţii răului», în centrul căruia se află nu doar destinul individual al celei supranumite «Stalin în fustă», ci chiar eşecul umanităţii. O ficţiune documentară excelent calibrată, care ne determină să ne punem întrebări cu privire la natura responsabilităţii individuale într-un regim politic în care legea nu sancţionează crima şi violenţa împotriva celor ce gândesc şi acţionează liber.” (Carmen Muşat)

„Subtil, ca într-o succesiune de transe nemediate, Daniela Raţiu se şi ne întreabă: cine e istoria? Poate că nu marile evenimente compun istoria, ci oamenii importanţi cu deciziile şi goana lor înverşunată după putere în acest sens abia, pentru a decela adevărata istorie a lumii ar fi suficient să cercetăm în amănunt vieţile celor puternici. Sistemele sunt făcute de şi din oameni, uneori doar de şi din ei, ca în cazul dictaturilor. Un roman nu de citit, ci de-a dreptul de studiat. Mai ales de către cei care deja uită istoria – cu tot cu oamenii care au generat-o, condamnându-ne pe toţi să repetăm greșelile trecutului.” (Cristian Fulas)

Aicea-i și raiul, și iadul. Republica Moldova: un veac de istorie trăită, de Paula Erizanu (Rotonda). Broșată, 324 pag. Preț: 49 RON/199 MDL

„Reconfirmându-și talentul de prozatoare și interesul pentru inovație, Paula Erizanu vine cu un surprinzător docu-fiction, un adevărat roman istoric, alcătuit dintr-un uriaș puzzle de mărturii. Vocile, fermecător de autentice, ale supraviețuitorilor unei lumi măturată de abuzuri, deportări, jafuri, prinsă între războaie (inclusiv cel din Ucraina) transmit un paradoxal și reconfortant sentiment al vieții care răzbește prin încercările istoriei, luând-o mereu de la capăt. Cu multă discreție, autoarea arată saltul cultural și civic făcut de copii crescuți în sărăcia și violența unei societăți tradiționale pe care o schimbă treptat.

Aicea-i și raiul, și iadul este o carte esențială pentru a înțelege nu doar ultima sută de ani de singurătate ai Republicii Moldova, aflată la confluența între culturi și etnii, ci și identitatea și deschiderea spre lume a moldovenilor, statornici și în același timp, migratori, cosmopoliți și legați de teritoriul lor.” (Gabriela Adameșteanu)

 „Mărturiile culese de Paula Erizanu ne demonstrează încă o dată că moldovenii știu despre trecutul lor mai mult de la alții și mai puțin de la oamenii locului. Pentru prima dată vocile minorităților, ale marginalilor, ale refugiaților și ale emigranților se împletesc într-o poveste comună care vine să umple găurile albe ale unui secol basarabean. „O carte care crește”, spune Paula Erizanu, și chiar asta este, o carte care ne face mai conștienți.” (Tatiana Țîbuleac)

Splendida poveste accident (roman),de Dumitra Râșnoveanu (Rotonda). Broșată, 152 pag. Preț: 39 RON/ 169MDL

„După atmosfera mustind de senzualitate din Daphnia, mai poate fi o surpriză că Dumitra Râșnoveanu ne dăruiește acum un roman de un erotism intens? Poate că nu, dar tot nu poate să nu mă surprindă scriitura ei viguroasă, mereu proaspătă, pășirea fără efort printre stări, culori și vibrații, melodia frazei și alăturările surprinzătoare de imagini.


Cu subtilitate și o admirabilă acuitate a observației, ea ne poartă, de data aceasta, prin meandrele sufletului și trupului deopotrivă, într-o poveste acaparantă despre o iubire în care nimic nu e cert, nici măcar iubirea însăși, oricât de adânc ar rămâne ea impregnată în carnea și în mintea personajelor.


Poate că o să ne regăsim în ea, poate că o să ne trezească dorințe neștiute sau o să răsuflăm ușurați că nu ne regăsim, dar cu siguranță o să vrem să ne prelungim trăirile provocate de lectură mult după ce ea s-a încheiat.” (Luana Schidu)

 Arta covoarelor vechi (album), de Gheorghe Mardare (Art). Legată, supracopertă, 336 pag. 189 RON/799 MDL

„Încă din secolele XV-XVII Europa se pomeneşte inundată de covoarele orientale. Conform opiniei majorităţii specialiştilor, la baza decorului acestora se află o cultură străveche, nomadă. S-a făcut aşa că, pe parcursul secolelor, covoarele orientale au devenit chiar o estetică a ambientului european. În aceste condiţii, involuntar se pune problema dacă însăşi Europa a mai păstrat pe undeva propria-i tradiţie ornamentală, atât de bogat prezentă în străvechea cultură a neoliticului şi eneoliticului european. Şi chiar dacă această tradiţie s-a păstrat pe undeva, am fi foarte curioși să aflăm cam ce prezintă ea, această tradiţie, atât sub aspect estetic, cât şi sub aspect conceptual-filozofic. Se pare că un răspuns surprinzător şi destul de adecvat la această întrebare şi la multe altele, fără anumite aşteptări preconcepute, l-am sesizat în cele două decenii de studiu asupra decorului enigmaticelor şi practic necunoscutelor încă
în Europa covoare vechi româneşti basarabene. Concluzia este că Europa nu-şi cunoaşte încă pe deplin propriile valori istorice spirituale şi e foarte posibil ca această carte să acopere cel puțin una din petele albe existente încă în istoria spiritualităţii româneşti şi europene.” (Gheorghe Mardare)

Cărțile Cartier sunt în toate librăriile bune din România și Republica Moldova. Pot fi comandate și online, pe cartier.md & cartier.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt