Auzi cum cântă conestoga? (Rotonda) de Doru Ciocanu și Fratele fraților rătăcitori de Radu Vancu, ilustrații de Cristina Dan (Cartier codobelc), au intrat deja în librăriile bune din Republuca Moldova. La început de septembrie vor intra toate noutățile Cartier în toate librăriile bune și din România.
După mine, Doru Ciocanu este unul dintre cei mai buni prozatori ai generației nefericite din anii 90. Plecarea lui în Canada și lipsa de relații cu scriitorii români l-au îndepărtat de forfota literară de la noi. În literatura română trebuie să fii prezent zi de zi ca să fii observat și apreciat. Sper ca romanul să vă convingă. Sper ca cititorii să-i demonstreze lui Doru Ciocanu că merită să scrie în română. Ca să nu fim nevoiți să-l recuperăm ca autor de limbă engleză.
Radu Vancu, după Regele Piticuț, intrat în cele mai bune 200 de cărți pentru copii din lume ale anului 2017, vine cu o dimensiune complet diferită de ceea ce ne-a obișnuit. E un nou teritoriu. Și e o poveste fascinantă. Radu Vancu poate uimi cu fiecare nouă carte.
Ionela Hadârcă nu poate scrie o carte despre bunele maniere. Multe vrea un editor! Bunele maniere trebuie descântate. Să schimbi un ilustrator, apoi să aștepți resemnat când va prezenta desenele noul ilustratorul, Ionela Hadârcă nu are răbdare, iar atunci când vin ilustrațiile ești mulțumit că Ionela Hadârcă e mulțumită de ele. Cartea e rotundă. Texte excelente, ilustrații excelente.
Am schimbat formatul ultimelor cărți din Cartier codobelc. Am crescut.
Atunci, când i-am propus o nouă ediție pentru Romanul generației 80, n-am crezut că Maria Șleahtițchi va rescrie complet prima ediție, dublând-o aproape ca volum. Deschizând noi frontiere și găsind teme, subiecte, afinități comune pentru romanul Generației 80 din Europa. În special, pentru central-europeni, care am trecut cu toții prin aceleași experiențe ale totalitarismului, democratizării și libertăților din anii 90, capitalismului sălbatic din anii 90. Asemenea cărți se scriu rar. E o muncă sisifică. Și puțini sunt cei care se încumetă. Poate doar Maria Șleahtițchi, care cunoaște excelent literatura română de pe ambele maluri ale Prutului și literatura țărilor est-europene, atât cât a fost tradusă în română.
Auzi cum cântă conestoga? de Doru Ciocanu (Rotonda). Broșată, 336 pag. Preț: 49 RON/199 MDL
„Încă din prima zi după ce s-a întors din Canada, Doru Ciocanu a venit să protesteze în fața Ambasadei Rusiei, iar acolo, în timp ce stăteam cu pancarte în mâini, mi-a povestit că scrie un roman. Între timp, l-a terminat.
De la Tatiana Țîbuleac și Valentina Șcerbani încoace, nu am citit nimic mai captivant și mai fluent. Personajul principal e chiar Doru Ciocanu. Utopia, parabola, romanul politic, romanul picaresc, romanul SF, autobiografia, romanul realist își dau mâna în acest roman pur și simplu tulburător. Un roman despre identitate, tranziție, despre visul canadian și cel moldovenesc, despre devenire, prietenie, nostalgie, dor, dragoste, fidelitate, nu poate fi decât un roman despre noi. Noi, cititorii lui.
Cred că e cea mai bună carte a lui Doru Ciocanu și una dintre marile cărți ale literaturii noastre contemporane. Începând cu acest roman, Doru Ciocanu devine un mare scriitor. Un roman cu adevărat răvășitor.” (Dumitru Crudu)
Fratele fraților rătăcitori, de Radu Vancu. Ilustrații de Cristina Dan (Cartier codobelc). Legată, 40 pag. Preț: 33 RON/139 MDL
„Ce-ți voi spune nu e o poveste, ci un lucru adevărat. Dacă vei citi cu atentție, vei simţi că spun de la mine, că nu te duc cu vorba. Mă numesc Dezideriu şi m-am născut cu 40 de ani înainte de naşterea celui mai bătrân om din lume. Sunt un frate al fraților rătăcitori, al surorilor rătăcitoare – care nu-și înțeleg încă rostul pe lumea asta. Treaba mea e să-i ajut s-o facă. Să le arăt cum lumea poate deveni strălucitoare.
Sufletul unui frate al fraţilor rătăcitori rămâne mereu la vârsta la care a fost descoperit de un frate mai mare. Eu am rămas mereu cu sufletul de la 12 ani. Deşi am mai bine de un secol şi jumătate, sunt așadar de vârsta ta.
Mângâie deci cartea asta: dacă vei simţi că sufletul meu e în ea, că lumea se face strălucitoare, atunci mi-am găsit fratele rătăcitor. Sau sora rătăcitoare. Bine ne-am regăsit, fratele meu, sora mea.” (Radu Vancu)
Descântece de bune maniere, de Ionela Hadârcă. Ilustrații de Veronica Neacșu (Cartier codobelc). Legată, 60 pag. Preț: 39 RON/169 MDL
„Dacă te-ai săturat de reguli, dacă bunele maniere nu te lasă să trăiești cum vrei tu, să ții coatele pe masă, să NU le oferi locul bătrâneilor sau să te scobești în nas la teatru, atunci această carte e PENTRU TINE! Îți prezentăm o serie de descântece SIMPLE și eficiente, care te vor salva de ifose!”Atlase dialectale – italian, francez, albanez, bulgar – ne permit ceea ce acum 20 de ani era imposibil.” (Ionela Hadârcă)
Romanul generației 80. (Geo)poetică (ediția a II-a, reconceptualizată și adăugită), de Maria Șleahtițchi (Cartier popular). Legată, 456 pag. Preț: 49 RON/199 MDL
„Nu că am duce lipsa studiilor despre optzecism, dar Romanul generației ´80 (Cartier, 2014) chiar e un eseu remarcabil, despre care nu știu dacă s-a scris relevant, după momentul apariției. Universitarul basarabean Maria Șleahtițchi continuă, prin el, preocupările sale consistente pentru literatura modernă de pe ambele maluri ale Prutului și încearcă să lege analitic fenomenul celebrei generații de un anume tip de imaginar: cel care mizează pe ruperea sârmei ghimpate dintre cele două teritorii-surori, pe sincronizare, pe europenizare, pe ieșirea din cenușiul ostracizant al realismului socialist. Cei de după optzeciști n-au făcut decât să culeagă (desigur, cu merite deosebite, proprii și incontestabile) roadele acestei binevenite guri de liberalizare prin estetic.” (Adrian G. Romila)