Blog

Dumnezeu l-a avut în cătare. O carieră excelentă. Un destin fericit. Îi avea pe cei mai buni generali. Avea o armată de 13 mii de soldați. Și o iubea pe Josephine. Era 9 februarie 1799. Începea expediția lui Napoleon Bonaparte în Siria. Avea planuri mari.
Mergea în fruntea armatei. Alături de bunul său prieten, generalul Andoche Junot. Acesta i-a spus că Josephine, soția sa iubitoare, îl înșală la Paris.
De atunci nimic n-a mai mers pentru Bonaparte. Nici victoriile. Nici funcțiile. Nici guvernările. Nici iubirile. Iar cel mai bun prieten al său, generalul Andoche Junot, niciodată n-a ajuns mareșal printre numeroșii mareșali bonapartiști.
Așa spun cărțile. „Napoleon Bonaparte” de Albert Manfred. Editura Vita Nova.

Comentarii(14)

  1. ce să faci cu 13mii de soldaţi şi o Europă cucerită, dacă eşti singur…

    1. @Pasha Morozov: O cauți pe Sfânta Elena.

    • Mircea

    • 15 ani în urmă

    ..cum un cuvant pote schimba roata istoriei; ori Napoleon intre deceptie si ideal.

    1. @Mircea: N-au mai fost idealuri. A fost un fel de a pierde timpul. A mai obținut niște victorii impresionante. A creat sistemul birocratic, care funcționează și astăzi. A creat sistemul juridic. Care mai funcționează și astăzi. A schimbat complet istoria. Ca să piardă oarecum timpul.

    • Mircea

    • 15 ani în urmă

    da, am uitat de iubire; o fi ea poate chear o nebunie

    • Mutilatul

    • 15 ani în urmă

    e curios cum femeile nu dau vina pe barbati pentru esecurile lor, iar barbatii intotdeauna isi gasesc vinovati in jur. vinovate

    1. @Mutilatul: E din epoca vânatului. Bărbatul vâna pentru iubirea care-l aștepta în peșteră.

    • Ioana T

    • 15 ani în urmă

    Multa iubire o fi avut Napoleon in inima cind s-a dus sa cucereasca lumea cu sabia in mina. Oare esecul n-a urmat calea fireasca a unei invataturi de minte? Pare ca argumentul cartii nu-i complet daca porneste de la momentul T-n in loc de T-zero.

    1. @Ioana T.: Orgoliile au nevoie de apreciere. A dispărut reperul.

  2. din cate stiu opusul lui Manfred nu a fost tradus in romana, nici cel al predecesorului sau, Evghenii Tarle, buni specialisti, relativ calmi si cu capul “limpede” in relatarea vietii corsicanului…

    1. @Vitalie: N-a fost tradus.

    • Mircea

    • 15 ani în urmă

    am vrut sa spun ca Napoleon a idealizat-o pe Josephina, si cand idealul s-a prabusit, nu a putut sa faca altfel (cum Sarkozy de exemplu), ci a deprimat, probabil. In rest Rendez à César ce qui appartient à César…

  3. o idee buna de traducere pentru Editura Cartier…

    1. @Vitalie: Prefer să citesc biografii scoase de alții. După excelenta biografie a lui Stendhal, editată de Cartier, am roșu la biografii.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt