Blog

Molvania nu este Moldova.
„Deși este una dintre cele mai mici țări din Europa, Republica Molvania are multe de oferit turistului care știe să vadă.”
Molvania este producătoarea mondială nr.1 de sfeclă și „leagănul tusei măgărești, e o țară pregnantă de istorie. Pretutindeni pe teritoriul ei trecutul este prezent.”
Trikolorul molvanian este unic pentru faptul că nu are decât două culori. După căderea cortinei de fier, Molvania a fost unicul stat ex-sovietic care a păstrat secera și ciocanul. Molvanienii erau atât de îndrăgostiți de simbolurile unității muncitorești încât au adăugat o a treia unealtă – mistria.”
„Un scriitor care a vizitat Molvania a descris-o ca fiind situată la răscrucea drumurilor Europei. În ciuda bănuielii unora că omul a vrut să facă o glumă, se poate spune că țara ocupă un loc central în istoria Europei.”
„Dacă mergeți la cinema în Molvania, nu uitați că filmele sunt fie dublate, fie subtitrate. Evitați-le pe cele dublate, întrucât vocea tuturor personajelor se pare că e dublată de aceiași doi actori, dintre care unul suferă de bâlbâială severă.”
„Alcoolul poate fi găsit ușor în Molvania, în baruri, restaurante, cafenele, supermarketuri și biserici.”
„Molvienii sunt descriși adesea ca niște oameni obtuzi, fără umor, dar adevărule că le place să râdă, la fel ca tuturor europenilor din Est. Dar îți trebuie un timp ca să te obișnuiești cu umorul molvanian. O glumă tipică este: „Un vânător a găsit în pădure o ladă plină cu bani de aur. „Trebuie că e a unui om bogat”, și-a spus el și a hotărât să rămână pe loc și să-l aștepte, ca să-l jefuiască.”
Cu siguranță, cartea asta prost tradusă nu e despre noi. E despre oi și boi. Ultima constatere e pentru internauți. Pentru înțelepții telespectatori această frază va suna așa:
Pe undeva, pe alături, se află Molvania, o țară „neatinsă de binefacerile dentisticii moderne”, văzută de niște australieni.
Așa spun cărțile.
MOLVANIA de Santo Cilauro, Tom Gleisner & Rob Sitch. Traducere din engleză de Silvia Colfescu (Editura Vremea, 2008)
(Pentru Cartea zilei, Publika TV)

Comentarii(7)

  • Mircea

  • 12 ani în urmă

  Molvania este o bucata de cascaval într-o capcana imperialista. Nu poti sa ai “le beurre et l’argent du beurre” cum spun francezii.

  1. @Mircea: Mulțumesc pentru optimism. De lângă Paris Moldova se vede foarte frumos.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  bolvania?

  1. @catalin codru: Mulțumesc pentru sugestie. De lângă sau din Moscova Moldova se vede ca Bolvania. E foarte sugestivă denumirea. Poate fi patentată.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  toate drepturile libere pentru uz!

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  cat inseamna o buchie)))

  • cristina

  • 12 ani în urmă

  E doar haz de necaz…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt