Shopenhauer, filozof german: „În perspectiva morții mele, doresc să fac această confesiune, că disprețuiesc națiunea germană datorită prostiei sale nesfârșite și că roșesc la gândul că îi aparțin”.
Alexander Hertzen, gânditor rus: „Mi-e rușine că sunt rus”.
Aleksandr Soljenițîn, scriitor rus: „E rușine să fii sovietic”.
Emil Cioran, eseist român (1933): „Am avut momente când mi-a fost rușine că sunt român”.
Citatele au fost adunate de Horia-Roman Patapievici. În „Discernământul modernizării. 7 conferințe despre situația de fapt”.
„Dedic acest volum de conferințe publicului general cultivat, acestei veritabile societăți civile a culturii, alcătuită din oameni care nu așteaptă de la cultură nici carieră, nici succes, nici putere – ci acea viață bună, în care anticii vedeau adevărata răsplată a înțelepciunii.”
În Librăriile Cartier mai găsiți ediția din 2005. Cea din 2009 are copertă semnată de Andrei Gamarț. Doar coperta diferă. Societatea civilă a culturii a rămas aceeași. În 2005. În Basarabia. Și, uneori, mi-e rușine de acea viață bună a mea. Sunt un egoist.
Mircea
E si firesc ca acest sentiment sa caracterizeze spiritualii, caci politicienii nu îl au. Dar cel mai important cred ca e faptul ca a fost enuntat.
Gheorghe Erizanu
@Mircea: Politicienii sunt într-un alt sistem de valori. Probabil că se simt confortabil.