
Fotografie de Igor Schimbător
Prietenii mei din România mă întreabă dacă să fie îngrijorați sau panicați pentru turul doi din prezidențialele moldovenești.
Pentru a înțelege frauda din primul tur, închipuiți-vă că la alegerile prezidențiale din România, o casă de sondaje a selectat prin măsurători sociologice 2 mln de cetățeni români, care, de obicei, nu sunt susținătorii unui partid, sunt apolitici și nu participă la alegeri. Aceste 2 milioane sunt plătite ca să voteze pentru George Simion, care are deja un bazin de 2 milioane (cca 20%) de simpatizanți. La numărătoarea finală Simion ar ieși cu 4 milioane de alegători. Iar Ciolacu cu cele 2,5 milioane (25%) , după sondaje. Este doar o ilustrare a situației din Republica Moldova. Puteți să jonglați cu cifrele și în cazul altor candidați.
În primul tur la prezidențialele din Republica Moldova au ieșit 1,5 mln de alegători.
Pentru Maia Sandu au votat 650 de mii.
Pentru Aleksandr Stoianoglo – 400 de mii (sondajele dădeau cca 150 de mii). Cele 300 de mii din piramida Șor au mers și la alți candidați ai primului tur.
Pentru Renato Usatâi au fost 213 mii,
Vasile Tarlev – 50 de mii,
Irina Vlah – 80 de mii,
Ion Chicu – 30 de mii,
Andrei Năstase – 10 mii,
Octavian Țâcu – 15 mii,
Victoria Furtună – 70 de mii,
Tudor Ulianovschi – 8 mii,
Natalia Morari – 10 mii.
Renato Usatâi a declarat că nu susține pe nimeni în turul doi.
Octavian Țâcu și-a îndemnat cei 15 mii de votanți, astăzi deja cu subiect și predicat, să voteze Maia Sandu.
Ceilalți 258 de mii de alegători ai prezidențiabililor din primul tur și-au îndemnat susținătorii să-l voteze pe Stoianoglo.
Matematic, Maia Sandu intră în turul doi cu 665 de mii de voturi, iar Aleksandr Stoianoglo cu 658 de mii.
Probabil, o parte dintre votanții lui Renato Usatâi nu vor ieși la vot. Necunoscuta este câți dintre ei vor vota Maia Sandu și câți Aleksandr Stoianoglo (30-40% la 60-70%).
Cifra de control pentru învingătoare (scuzați-mi gramatica) va începe la 800 de mii de voturi.
Dar alegerile nu sunt doar matematică.
Organele de forță au început în al doisprezecelea ceas să-și facă munca. O parte din piramida Șor nu va ieși la vot.
Astăzi 40 de angajați ai ASP (Agenția Servicii Publice), care au acces la datele personale ale populației, au fost suspendați din funcție cu suspiciuni că au primit bani de la Șor.
Maia Sandu încearcă să-și găsească susținători mult mai activ și dinamic în aceste două săptămâni.
Aleksandr Stoianoglo a intrat într-un con de umbră după confruntarea de duminică.
O necunoscută mare este și reacția Tiraspolului.
Diaspora se poate mobiliza exemplar și să depășească 300 de mii de alegători în turul doi (250 de mii au fost în primul tur).
În turul doi din 2020, în confruntarea Maia Sandu – Igor Dodon, prezența la vot a fost de 1,6 mln. Atunci pentru Maia Sandu au votat 943 006 alegători, iar pentru Igor Dodon – 690 614.
Concentrați, umăr la umăr, votăm Maia Sandu. Ca să trecem primul hop. Și-l vom trece! Avem nevoie de un președinte ales legal, cu mandat al poporului.
Aleksandr Stoianoglo, ca procuror, știe mai bine ca mine că un furt este un furt. Iar un mandat furat este un mandat viciat.
Pentru pronosticuri adevărate, citiți Radu Hossu din Brașov.
