Îmi place miercuri. Când era joi. Luni, aici, nu se întâmplă nimic. Aceleași griji, aceleași nevoi. Aceași uimire înmărmurită a nimicului. Atât doar că o încep de la un capăt. În Africa antilopele sar de colo-colo. În Rusia prețul la petrol iar scade. Iar vine criza. În Honduras (sunt gelos pe acestă denumire) au dat jos un președinte. Care vroia sa mai guverneze vreo patru ani. Vroia omul să modifice constituția. Ca în toate hondurasele care se cred țări. Și stabile. Europenii liniștiți încep să se scurgă prin Chișinău în diverse comisii, delegații. Avem o țară. De luni. Fără antilope. Fără petrol. Fără Honduras. Cu câțiva europeni. Liniștiți.
Relații post
Cartea și harta foametei
Larisa Turea a înregistrat mărturiile supraviețuitorilor foametei din 1947. În anii 80. Când tema era un tabu. Voia să-i prindă pe supraviețuitori. Cartea n-a putut fi editată în anii perestroikăi […]
Istoria ascunsă
Eram toți comsomoliști. Credeam în viitorul luminos. Uniunea Sovietică era cea mai măreață țară. Eram educați în spiritul omului nou. Învățam că viitorii jurnaliști sunt soldații partidului. Al unicului partid. […]
Cartier 30. Proza
E o listă incompletă. Este încă în lucru. Accept orice completări. Sunt cărțile de proză apărute la Cartier în 30 de ani. Am vrut să fac o selecție gen 30 […]
Vlad Pohilă
Limba română ne pare un dat firesc. E ca apa, aerul. Până și minciunile din Republica Moldova astăzi se spun și se scriu în limba română. Nu știu dacă sunt […]
Cartier 30. Casa Cărții de la Ciocana
Casa Cărții s-a aflat în sectorul Ciocana. Pe bulevardul central al sectorului. Pe Mircea cel Bătrân nr.9. Era unica librărie pe partea stângă a bulevardului, dacă mergi de la rond […]
Cartea, articol de export
Uniunea Editorilor din Republica Moldova a încercat în nenumărate rânduri, cu diferiți actori politici, proiectul pentru subvenția traducerilor cărților naționale în străinătate. Abia în 2023 a fost acceptat proiectul. Iar […]
Vladimir
Ziua de luni vara, altcumva decat aceeasi – in zilele lungi de iarna! Atat as adaoga.
Gheorghe Erizanu
@Vladimir: Iarna zilele-s scurte. Și te gândești la viitor. În lungile nopți de iarnă. Și viitorul îi tare bleg în scurtele nopți de vară.
Igor
Prin clasa a 7-a, la ora de geografie am articulat Ganduras, inloc de Honduras. Un cuvint care mi-a atras porecla pe o perioada scurta, dupa care a devenit injuratura in cercul de prieteni. „Bai, gandurasule!”, spuneam, si toti vlajganii izbucneau intr-un ris tractorist. Tot luni.
Gheorghe Erizanu
@Igor: Honduras cu palmieri. Frumoasă țară. Și Rusia-i foarte departe de ea.
io
Imi plac scriitorii. Care citesc. Si care au nu doar idei, ci chiar ginduri. Pe care le-nsira fara prea multe ifose pe (sau uneori totusi in?) blog. Imi plac scriitorii cu blog. Sinteti atit de putini. Si unii chiar extraordinari. Indiferent de ziua saptaminii.
Gheorghe Erizanu
@Io: N-am mai avut parte de o asemenea declarație de dragoste de când m-am căsătorit. Și sunt peste 20 de ani. Mulțumim dacă e adevărată. Dacă o fi fiind ironică, oricum, e frumoasă.
Rodica
nici nu mai stiu cand e miercuri sau cand e joi, zilele trec toate la fel departe si de casa si de Honduras… felicitari pentru intalnirea cu marele Aureliu Busuioc, regret mult ca nu am fost si eu pe-acolo…
Gheorghe Erizanu
@Rodica: După recital Busuioc acorda autografe. Două domnițe îl sorbeau cu privirea. ”Mă admirați?” a întrebat Busuioc. ”Îhâ” (ce idioțenie e ”â” din ”a”). Atât au putut spune admiratoarele. Erau vrăjite.
Mary Ana
recuperez lipsa mea de la cartier aici pe blog… sunt sigura ca imi revin:)))
Gheorghe Erizanu
@Mary Ana: Blogul este ca un climatizator. Un pic de răcoare pe vreme fierbinte. Dar, oricum, diferența nu trebuie să depășească vreo 6 grade.
Nic Arsa
„Blogul este ca un climatizator.”
De acord, dar poate funcționa în ambele cazuri, cînd este prea cald răcorește, cînd este prea frig încălzește.
A se remarca că am evitat „idioticul” â din a (mai sus), preferând „drăgălașul” î din i.
Gheorghe Erizanu
@Nic Arsa: Văd că tot răsfoiți biții internautici. S-au adunat.
Nic Arsa
Da. Am lut-o strict cronologic, care este (în opinia mea) cea mai buna metodă. Oricând. Oriunde. Oricum. Ori și unde. Ori și când. Ori și cum.
Gheorghe Erizanu
@Nic Arsa: Mulțumim. Apreciez. Sper să nu vă plictisesc.