Blog

Comentarii(9)

    • Ludmila

    • 15 ani în urmă

    Merci, Dom’ Gheorghe!
    Baner-ul asta e incapatinat si nu vrea sa se adapteze la diacritice! Désolée!

    1. @Ludmila: Cu plecăciuni.

    • Ludmila

    • 15 ani în urmă

    Sa stii ca ne apropiem de mie de cand ai binevoit sa plasezi petitia si pe site-ul tau. Voi face un interviu cu “milionarul”. 🙂

    1. @Ludmila: Internauți, Vă îndemn: semnați această petiție. Ca să am motive să spun că o mie a făcut Ludmila, iar 900 000 acest blog. Mai avem 900 000 de vorbitori în română? Important e să reușim cu un milion până la referendumul constituțional. Poate scoatem ghidul „Româna fără cuvinte”. De fapt, de când cei 200 de internauți profesioniști și alți 200 de amatori fac milionul?

    • Mircea

    • 15 ani în urmă

    Ai dreptate Gheorghe, nu avem scuze ca nu ne cunoastem limba, caci atunci nu o vom cunoaste nici odata; in deosebi ca nu am cunoscut-o bine si asta tot ne caracterizeaza (nu vorbesc de cei cativa carturari). e o chestie de identitate, in sensul larg al termenului; iar persistenta ma face sa scriu (cu indrazneala si rezerva) termenul de “masochisme”.
    Cu respect

    • Ludmila

    • 15 ani în urmă

    No bine, merci pentru caramida mica pentru cetatea mare,cea a Limbii Romane “normale”! Hai ca am depasit mia si un pic mai mult, ca de o vreme era blocata, sunt sigura ca ti se datoreaza. Aia de la Jurnal mi-au promis ca fac un reportaj, dar vad ca Natalia … s-a introienit prin Chisinau si nu ma suna! Oricum, am expediat deja petitia, sa vedem ce zice nenea Ghimpu, Nea Filat si ceilalti. Salutari, Mircea, niciodata nu o stim destul, nici francezii nu o stiu suficient pe-a lor, nici englezii, cu cat mulcesti mai mult pentru supravietuire, cu atat ai mai putin timp pentru cultivare si pentru cunoasterea limbii materne. Gheorghe e o exceptie, el scria pentru a-si castiga painea, si iata rezultatul! :), ca si Cehov, doar ca n-a studiat medicina 🙁

    1. @Ludmila: Ești al miilea comentariu. Sărbătoare printre nămeții noștri. În 15 ianuarie, când Costi Rogozanu i-a făcut blog lui Eminescu. Excelentă idee. Și cel mai frumos omagiu adus poetului.
      Felicitări pentru petiție. pentru alte petiții: se poate cumva o semnătură mai puțin sofisticată tehnic? Este doar o întrebare.

    • Catalin

    • 15 ani în urmă

    Domnule Erizanu,
    Inteleg , din cate am citit pe blogul de fata, ca “Ludmila” este initiatoarea petitiei pentru sustinerea Limbii romane pe care am vazut-o si eu(prima data pe TIMPUL) Initiativa o gasesc mai mult decat generoasa. ( In rest, nu am a mai comenta) Ca-s putini semnatari asta ,da, ma surprinde. (Ma rog, nici asta nu am a comenta) Te vad insa pe d-ta chiar … sceptic. Scuze, de mii de ori scuze, dar n-as prea vedea motive. Sigur, e delicat si nepoliticos pentru un tolerat ce sunt pe acest blog, sa ma amestec si sa am ceva impotriva.
    In alta ordine de idei ,marturisesc umilit ca nu agreez initiativa blogistica a dumnealui Costi Rogozanu cu… scularea din morti prin internet pe Eminescu. Poate c-as gasi cate o manea sa ma gadile placut la auz, dar sa… manelizez,zau, nu-mi place. Spirit “conservator” se poate spune. George Enescu a facut din folclor “Rapsodia Romana”, noi facem din Eminescu… manelist, “folclorizand” . E un punct de vedere. Nu-l impun nimanui , de cand cu … toate libertatile de pe lume.
    Si tot in alta ordine de idei:am privit cu coada ochiului la “Jurnal TV” cum isi impleticeau limba in gura niscai politicieni de pe la voi sa spuna un vers , doua din Eminescu. Ce sa ma comnetez? Asta e. Nu prin netul virtual facem oamenii sa “recite” din Eminescu, ci prin … sustinerea bacalaureatului la Limba si literatura romana.Ar fi o sansa macar sa priceapa si pe Lucian Blaga sau Ion Barbu. Altfel prinde cel mai mult in bobor, parerea lui Voronin , cum ca baciul moldovean a cel mai cinstit si mai ( cu mot, era sa zic) dintre ciobanii Mioritei.

    1. @Catalin: După mine, este foarte importantă depășirea crizei constituționale. Problema cea mare nu o văd în limba română. Articolul 13 (limba oficială) poate fi omis. Există legea despre funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova. Este mult mai important să se facă mai multe pentru funcționarea firească a limbii române decât să se vorbească pentru dividente politice. Ludmila nu a făcut această petiție pentru dividente. Ea este cu inimă mare. Dar ar putea să le dea apă la moară tuturor demagogilor lingvistici. Crearea unui cadru firesc și funcțional, realizarea proiectelor pentru democratizarea ireversibilă a societății moldovenești, crearea unui sistem obiectiv de valori samd sunt esențiale. Limba română nu poate și nu trebuie să fie o baricadă, care să divizeze societatea. Trebuie de muncit mult și atent și atunci limba română se va înscrie firesc în acest spațiu. Și peste 10 ani nimeni nici nu-și va putea închipui că acu 30 de ani niște tipi vorbeau despre limba moldovenească. Accept eroarea mea. În 1994 aveam altă părere. De fapt, mi-o mențin: komuniștii au venit la putere în 2001, RM a pierdut trenul european, RM a pierdut viitorul în 1994, când agrarienii, Snegur & Ko au cedat presiunilor Kremlinului. Nu-i învinuiesc. Dar cred că au fost și sunt oameni fără caracter.
      Politicienii noștri nu cunosc versuri din Eminescu? Vă miră? Dacă ministrul culturii nu știe în ce an s-a născut Eminescu, atunci ce Vă mai poate mira? Nu spera și nu ai treamă.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt