Blog

Probabil, unii moldoveni au citit „Ultima lună de toamnă” de Ion Druță. Unii dintre ei au fost la referendum. Unii dintre ei au devenit politicieni. Unii dintre ei au devenit analiști politici. Unii dintre ei au devenit sociologi. Unii dintre ei au rămas cozi de câine. Unii dintre ei se cred Putini. Unii dintre ei se cred Saakașvili. Unii dintre ei au crescut peste doi metri. Unii dintre ei au votat la 5 iulie 2000 în parlamentul de atunci. Și toți, toți, toți l-au citit pe Druță. Probabil. Și acum se dau cu părerea.
L-am citit și eu pe Druță. Dar nu cred că moldovenii sunt vinovați de neprezență la vot. Așa cum suntem, cu barbă de coji de floarea-soarelui pe buza de jos, politicienii moldoveni au fost taxați de fiecare dată când au greșit.
Alianța a guvernat nu datorită unui program economic, social, cultural. Ea a fost obligată să apară sub presiunea tinerilor din 7 aprilie. Probabil, a fost o guvernare bună pe mai multe subiecte. Dar a clacat de câteva ori. Esențial.
1. Evenimentele din 7 aprilie au rămas neelucidate. Vinovații de uciderea tinerilor n-au fost pedepsiți.
2. Neputința unui stat în fața lui Muruianu (apropos, comuniștii urmau să-l demită).
3. Nicio acțiune clară și eficientă împotriva corupției. Creșterea costurilor produselor „Made in Moldova” prin jungla birocratică.
Aceste cauze, acoperite de micile și marile, nevinovatele și vinovatele minciuni ale politicienilor, au dus la:
I. Apariția „mafiotiului” Plahotniuc, care recită Miorița și a „luptătorului anti-mafie” Mocanu, care umblă cu un BMW X5;
II. rămânerea în continuare pe listele electorale a moților (primarii au trimis cec-ului liste actualizate, cecul le-a trimis Tehnologiilor Informaționale listele verificate și actualizate de primari, iar la primari listele au ajuns de la Tehnologiile Informaționale cu morții puși din nou în liste. Scuzați-mi această explicație simplistă).
Aceste cauze, acoperite de micile și marile, nevinovatele și vinovatele minciuni ale politicienilor, au dus la:
UNU, întâiul și ultimul: moldovenii au simțit că sunt mințiți.
Minciuna poate conduce într-un sistem dictatorial, autoritar. Accepți o minciună de frică. Acolo unde nu e frică minciuna este pedepsită.
Meritul incontestabil al AIE sunt valorile democratice care le-au readus la viață în Republica Moldova. (Dacă scoatem morții din liste, atunci Referendumul ar avea șanse să fie validat. Dar mai bine o pierdere la limită decât o victorie la limită).
AIE are de făcut un singur pas. Mic. Să nu mintă.
Dar atât demult dorești binele încât o minciună mică devine inevitabilă. E pentru binele tău. Și tu, popor cu semințe de răsărită în loc de barbă, meriți mai mult.
Așa-i, Ioane?!

Comentarii(14)

  • Mircea

  • 14 ani în urmă

  I-am telefonat fratelui meu dupa referendum. El mi-a spus ca moldovenii sunt prosti. Mi-a venit intrebarea: de ce moldovenii ar fi prosti? Ori de ce zicem ca am fi prosti? E oare o autocritica? E oare umor? ori e prima fraza care ne vine pe buze dupa un esec electoral? Sper ca e ultima, caci nu cred in ideia ca sunt popoare destepte si popoare proaste. Sunt popoare care se cred destepte si sunt popoare care se cred proaste. Sau mai bine zis, sunt popoare crezute proaste prin dispretuire din partea altor popoare. E un fel de colonizare spirituala. Conform metodei de spalare a creerelor, ii despretuiesti intruna unui popor neamul, originea, cultura, apoi il “hranesti” cu ceia ce doresti si obtii rezultatul scontat. Dar iata ca Voronin a zis ca poporul s-a trezit si e foarte destept(poporul). Mai spera inca. Sa mai continue spalarea…

  1. @Mircea: Poporul nu e prost. Categoric. Toate popoarele au deștepți, proști, hoți, înțelepți, cretini. Chiar și noi. Contează cine domină societatea. Și care sunt mecanismele care propulsează anumiți indivizi ai poporului în față. Contează cât de perseverenți sunt cretinii. Contează cât de perseverenți sunt deștepții.

  • ion

  • 14 ani în urmă

  Miau….Miau…miau…

  1. @Ion: E toarcere de bine?!

  • proustik

  • 14 ani în urmă

  lucrurile sint si mai simple: ati vazut pe vreun panou scris clar cind e ziua referendumului, ce e cu el si ce trebuie sa hotarasca fiecare dintre chemații la urne? nu. ați vazut mutre satule, pline de sine, aranjate frumos de către unii imagemakeri fara fantezie ba cu o palmă întinsă vertical spre mirificul alegător (ceea ce semnifică, probabil, în mintea lor, putere, dar și deschidere, dar în realitate e o mișcare falsă, necaracteristică pentru orice mînă, indiferent din ce ghips e construită), ba într-o ușoară răsucire a șuncilor, ba cu o sclipire de geniu bine instalată de photoshop in rama de la ochelari, ba… ați deschis televizoarele și ați văzut aceleșai mutre bine hrănite de pe panouri, scuipînd grațios și interminabil unii în alții… ați deschis ziarele și ați văzut aceleași mutre, alături de publicitatea discretă de la victoria bank. și ce a făcut omul? a închis ziarul și televizorul, a scuipat și s-a dus la pescuit. ca a doua zi să afle că din nou e prost… ce are proust cu asta?

  1. @proustik: De acord. A explicat cineva de ce Voronin vrea republică parlamentară? Ca să poată conduce cu RM în continuare șeful partidului komunist. Până la moarte. Până se vor înroși și îngerii din Basarabia.

 1. o analiză la cald şi la rece de un nepolitolog şi politolog. mi-a plăcut mult!

  1. @moldoveanul: Mrs. Politologii sunt mai deștepți, dar au alte scopuri în mesajele lor. Nepolitologii sunt și mai deștepți. Ei nu se dau cu părerea.

  • Alex

  • 14 ani în urmă

  deci despre oameni proshti si oameni deshteptzi:
  intr-o tzara saraca sunt mai multi oameni proshti dekit in una bogata
  intr-o tzara credincioasa tot sunt mai multi proshti dekit in una mai putin credincioasa
  deci rezulta ca tzara noastra e super prosta dupa nivelol ambelor aspecte!

  1. @Alex: Într-un studiu rasist al unui antropolog rasist, care a făcut graficul țărilor conform nivelului IQ popoarelor, Republica Moldova e trecută la „nu sunt date”. IQ cel mai ridicat îl au chinezii și japonezii. România și Ucraina sunt imediat după cele mai deștepte națiuni.

  • ion

  • 14 ani în urmă

  Nu. Stiti cand pisicutii sunt speriati si se vara sub garduri si nu ii poti scoate? Asa era la PRotv luni seara.

  1. @Ion: Erau motani-motani.

  • Ioane

  • 14 ani în urmă

  Nu stiu de ce tot va luati de moldovenii uitativa nitel prin cartea de istorie si aflati mai multe despre trecutu moldovenilor. Si cred ca sunt si in prezent dar din cauza saraciei fac pe prostii.

  1. @Ioane: Eu chiar nu mă iau de moldoveni. Și cred că acest popor a votat corect. Și cred că acești conducători au creat condiții pentru un proces democratic corect. Spre deosebire de anii autoritarismului komunist (2001 – 2009).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt