Blog

Televiziunile încă nu erau. Președintele încă nu era născut. Poștașul mai aducea ziarele. Era 1937.

Scena cu Mareșalul în vizită la o clinică de stat. Reportajul citit de tata, ascultat de mama.

Cină în sânul familiei. În ziar – un reportaj despre cum Mareșalul (șeful statului) a vizitat o clinică de stat.

Tatăl. (citind ziarul). Uite, dragă, deja s-a găsit și leacul pentru boala albă.

Mama. Slavă ție, Doamne!

Tatăl. Eu doar îți ziceam! E imposibil, la succesele civilizației noastre, să moară atâta lume. Sincer să fiu, mă simt așa de parcă m-am născut din nou. A fost, totuși, destul de strașnic până acum. La noi la servici boala albă a băgat în mormânt mai mult de treizeci de oameni – cu toții aproape de cincizeci.

Mama. Bieții de ei.

Tatăl. Azi m-a chemat însuși baronul Krug și îmi zice: “În legătură cu moartea contabilului-șef veți primi conducerea întregii contabilități”. Ce zi minunată! Ce zi!

Mama. Mă bucur pentru tine.

Tatăl. Da pentru tine? Numai dă-ți seama: astea-s încă douăsprezece mii pe an! Mai e întreagă sticla ceea pe care ți-am dăruit-o la ziua ta? (Citește ziarul.) “…Mai nimicitoare decât ciuma din evul mediu! (Citește mai departe.) E, dar e clar lucru, Mareșalul nostru e erou! Eu nu m-aș fi băgat acolo, la bolnavii ceia. Pentru nimic în lume! (Pune ziarul pe masă.) Așa dar, contabil-șef! (Mama aduce sticla și un pahar.) De ce un singur pahar? N-o să bei cu mine? 

Mama. Nu.

Tatăl. Ei, dar în sănătatea ta, mămico. (Bea.) Contabil-șef al concernului Krug! Nu-i o carieră prea rea, ce zici! Știi, la postul ăsta concurau încă cinci oameni. Dar au murit cu toții. Toți de boala albă… Și fiica se mărită pentru că mirele a găsit un loc călduț, și feciorul s-a aranjat. Sincer să-ți zic: slavă domnului că a apărut această boală! (…)

**

Pe urmă se va îmbolnăvi baronul Krug – proprietarul tuturor uzinelor militare, pe urmă și însuși Mareșalul… Abia atunci va începe să se schimbe ceva în capul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt