Blog

Istoria Cotului Morii. În vara lui 2010 au fost inundații la Cotul Morii. În Republica Moldova. Casele moldovenilor nu erau asigurate. Guvernul AEI-1 a decis să ajute sinistrații. Să construiască noi case.
Guvernul a trimis o scrisoare prin care interzice vânzarea-cumpărarea terenurilor destinate construcțiilor pentru sinistrați.  Primarul de atunci, Mihai Mârzenco, procură 8 ha. Fără intermediari. Pe numele lui.
Terenul pe care sunt construite casele sinistraților din Cotul Morii îi aparține fostului primar.
El a procurat terenurile cu 50000 lei. Pentru 8 ha. Astăzi el speră să le vândă cu 70000 lei per hectar.
Casele nu pot fi date în exploatare. Statul trebuie să soluționeze problema proprietarului pământului. (Știre preluată din Jurnal, 19 august 2011)
Istoria japoneză. În martie 2011 a avut loc un cutremur, urmat de un tsunami devastator. În Japonia. În decurs de 5 luni japonezii au adus în secțiile de poliție mii de portofele și genți găsite printre dărâmituri. Care conțineau cca 30 milioane de bani lichizi.
Peste 5700 de seifuri, aduse la țărm de valuri, de asemenea, au fost predate poliției. Într-un singur seif a fost găsit echivalentul unui milion de dolari.
Suma totală a banilor aduși de japonezi la secțiile de poliție se ridică la 78 de milioane de dolari. (Știre preluată de la  RFI, 19 august 2011).
Îmi cer scuze. Istoria românilor trebuia s-o separ de Istoria universală. Poate era mai puțin jenant. Pentru noi.

Comentarii(16)

  • xiromant

  • 13 ani în urmă

  de ce sa luam exemplu de la japonezi, cand sunt exemple mai bune http://hotnews.md/articles/view.hot?id=12398

  1. @xiromant: Intrăm în pub. Revenim după pauză.

 1. Dl Erizanu, vedeti ca pana la urma istoriile trebuiau separate. iar decizia pldm-ului nu are a face nimic cu maturitatea politica!

  1. @talex: Ca să ne cunoaștem locul, meritul și să avem un punct de sprijin în hăul istoric, avem nevoie de o istorie. Cu evenimente naționale și universale. Îmi pare simplu. Nu vreau să fac trimiteri la occidentali. Poate ne ajunge mintea și fără trimiteri. Iar dacă nu ne ajunge, atunci poate ne uităm peste Prut. Nu ești mai român sau mai puțin român dacă înveți o Istorie. Și nicidecum nu e mai mare român cel care învață Istoria românilor și Istoria universală. A devenit o chestie profitabilă să te declari român pășunist. Este, totuși, o deosebire. Nu suntem în 1848. Parcă afară e 2011.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  pai daca erau ca joponezii, se cheama satul ,,coto-moro,,.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  eu zic sa lansam o campanie-,,tara trebue sa-si cunoasca eroii-javrele,,sa publice peste tot locul poza cu destinsul domn.

  1. @catalin codru: Problema e un pic delicată. Mai sunt. Și sunt mulți care fac bani pe nenorocirile oamenilor. Unii dintre ei fac bani foarte mulți. Și nu se numesc javre. Sunt mari oameni de afaceri. Cu acte politice în regulă. Și sunt în partidele corecte politic. Avem atât de mulți stâlpi?
   Apreciez excelentul text cu don Erzini, editorul mafiot și denumirea japoneză a satului cu primar de 8 ha.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  eu acum sint acasa si as imbla de la stilp la stilp ,ca la alegeri,sa inclei poza cu primarul.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  estea amintiti de dumneata asa zisii mari afaceristi trebue plimbati pe la procuratura sa li se caute dovezi ,facturi false,si tot asa. dar cei care fura pe timp de razboi sau in timpul calamitatilor naturale sunt pursimplu impuscati fara judecata,chiar si in tarile democratice.мародеры!

  • talex

  • 13 ani în urmă

  Un exemplu vi-l pot da, francezii si nemtii s-au pus la masa si au scris o istorie care sa impace ambele natiuni.Numai ca decizia autoritatilor de la chisinau nu are nimic a face cu maturiatatea si serioozitatea. este o strategie, inca una, prin care se anunta subtil ceva miscari. le vom vedea. iar pe 31 vom serba ziua limbii. de ce sa mai spunem romana? ca e suficient ziua limbii.! Daca aceasta decizie ar fi fost luata de comunisti, as fi inteles. ei au bagat cursul de istorie integrata, care prin absenta termenului – romanilor – mai contintea si multe erori. dar cand cineva vine la putere pe o anumita filiera si apoi se teme sa pastreze, readuca un termen , e vorba de lasitate si de impostura. Nu sunt nici pasunist si nici n-am tras vreun profit din apartenta mea la valorile romanesti. nici varsta nu-mi permite inca. dar clasa politica e lasa si profund dezamagitoare incat ajungi cateodata sa ti-i doresti pe comunisti inapoi. macar stiai la ce sa te astepti.

  1. @talex: Sper să fiu înțeles. Dacă nu era speranță, atunci nu scriam. Metodologia predării istoriei cere o istorie comună (universală și națională). Scopul komuniștilor cu Istoria integrată nu avea nimic cu metodologia predării. În capul lor era doar eliminarea Istoriei românilor. Diferența e esențială.
   Și mai sper, să nu revenim la regimuri komuniste sau autoritare. Oportunitățile pierdute de Basarabia au fost prea mari ca să continue și cu generația voastră (am dedus că sunteți tânăr). Ar fi păcat. Pentru anii voștri.

 2. Am inteles argumentele Dv, eu imi doaream doar mai mult curaj si mai multa atitudine din partea celor care ne reprezinta, fara razgandiri nocturne.

  1. @talex. Și eu îmi doresc exact același lucru. Nimic mai mult.

  • Domenic Bark

  • 13 ani în urmă

  Să construiască noi case. Sper să fie o greșeală de tipar Gheorghe, în rest, moldoveanul e cum e! Copii noștri tre să știm să-i educăm, pentru a trăi ei alfel!

  1. @Domenic Bark: Scuzați. Probabil sunt greșeli cu duiumul. Scriu ca Nicolae Esinencu. Nu mai citesc ce-am scris. Îmi cer scuze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt