Blog

„Nimic nu e cunoscut dinainte, nimic nu e stabilit dinainte sută la sută. Motorul istoriei este greșeala. Eroii acestei cărți fac tot timpul planuri, fac prognoze, acționează pornind de la ceea ce li se pare de fiecare dată o soco­teală precisă. Și aproape mereu acest lucru se dovedește o iluzie. Dar timpul trece și toate aceste iluzii se uită. Și eroii, și istoricii care îi studiază încep să creadă că a existat un plan de la început. Că tot ce s-a întâmplat nu e deloc o întâmplare, ci rodul intenției cuiva.”

E din volumul Imperiul trebuie să moară de Mihail Zîgar, una dintre cele mai captivante cărți pe care le-am citit despre istorie și memoria istoriei.

„Mai devreme sau mai târziu minoritatea favorizată nu va fi în stare să respingă presiunea majorității defavorizate.” Nu e despre situația din RM. E Rusia de la începutul secolului XX. Zîgar vorbește despre Rusia lui 1917. „Din punct de vedere al istoriei, cei care au prevestit un sfârșit rapid bolșevicilor vor avea aproape dreptate: 70 de ani în istorie este doar o clipă.”

Așa spun cărțile: Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zîgar. În curs de apariție la Editura Cartier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt