Azi, la 14.00 lansăm la Chișinău în Librăria din Centru Holocaustul la periferie. Persecutarea și nimicirea evreilor din România și Transnistria în 1940-1944, coodonatori: Wolfgang Benz și Brigitte Mihok, traducere din germană de Cristina Grossu-Chiriac, Editura Cartier, Colecția Cartier Istoric. Vineri, 14 mai 2010, ora 18.00, lansăm volumul la București în Librăria Cărturești Verona. Lansările vor avea loc în prezența profesorului german Wolfgang Benz.
Într-o societate tolerantă Holocaustul la periferie ar trece ca încă un eveniment editorial. Nu mă voi opri vizavi de percepția holocaustului din Transnistria la București. Vor fi voci diferite.
La Chișinău e cu totul altfel, ca să-l parafrazez pe dramaturgul Val Butnaru. Avem o societate intolerantă (vezi reacția majorității vizavi de intenția de paradă a gay-lor). Împărțită în două tabere intolerante: națională și sovietonostalgică. Cea națională încearcă să treacă cu vederea deportarea evreilor în Transnistria din timpul celui de-al doilea război mondial. Cea sovietonostalgică sau rusească încearcă să exploateze holocaustul din Transnistria ca o armă suplimentară împotriva României.
De ce am scos această carte?
Sunt adeptul firescului și toleranței. Istoria trebuie asumată. Istoria devine periculoasă, deosebit de periculoasă, când este utilizată în scopuri propagandistice.
dandy
Toleranta inseamna nimic altceva decit capacitatea de a accepta si de a aprecia diferenta. In RM, insa, exista (fara a co-exista) mai multe “lumi” paralele, care, de regula, se exclud reciproc. Dormi adinc, RM, oriunde te-ai afla.