Blog

La Muzeul Național de Artă mai puteți prinde expoziția Valentinei Rusu-Ciobanu. Citate din istoria artei, una dintre capodoperele Valentinei Rusu-Ciobanu, pe lângă imaginile din Bosch and Comp., îi au în prim plan pe scriitoarea Lidia Istrati, autoarea romanelor istorice Tot mai departe și Goana după vânt, și Henry Kissinger, secretar de stat american în perioada 1969-1977, perioada Nixon și Ford. Presa americană îl numea pe atunci pe Kissinger „adevăratul președinte” al SUA. Anul Citatelor e 1978. Kissinger era vedetă mondială, inclusiv și în media din URSS.

Valentina Rusu-Ciobanu susține că domnul care îi oferă cafeaua Lidiei Istrati este compozitorul Vasile Zagosrschi. Probabil, pentru cenzura sovietică Zagorschi l-a înlocuit cu succes pe Kissinger. Dar pentru conformitate public mai jos fotografia lui Vasile Zagorschi și un tablou cu portretul lui de Valentina Rusu-Ciobanu, din aceeași perioadă.

Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova nu are în față replica Lupoaicei de la Roma. Acela e Muzeul Național de Istorie. Ambele muzee sunt pe strada 31 august 1989.

Citate din istoria artei, de Valentina Rusu-Ciobanu, 1978
Portretul Lidiei Istrati, de Valentina Rusu-Ciobanu
Henry Kissinger
Compozitorul Vasile Zagorschi
Portretul colectiv al compozitorilor Alexei Stircea, Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savitkaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt