Blog

N-am fost niciodată în Georgia. Știu doar că pe cât de săracă și neprimitoare cu natura e Armenia, pe care am vizitat-o, pe atât de primitoare e Georgia. În Armenia pui un pom, îl uzi, îi dai minerale. Dar el ar putea să se supere și să nu crească. În Georgia arunci o semință de măr și se va prinde. Până și semința de floarea-soarelui aruncată la Lipcani, dusă de vânt, are șanse să devină floare, dacă nimerește pe pământul Georgiei. Peste ani.
Dar Georgia mi-e dragă din alte cauze. A fost una dintre cele mai corupte și sărace țări din fosta URSS. Poate nu este foarte bogată nici azi. Dar reformele pe care le face sunt logice. Și pentru oameni.
1. Poliția rutieră nu te va opri niciodată, dacă n-ai încălcat regulile de circulație.
2. Permisul se face într-o oră. Și nu e nevoie de certificate medicale. Și nu sunt cozi. Și nu se dă mită.
3. Numerele la mașini se eliberează în timpul cât tu servești o cafea.
4. Dacă dorești numere cu 777 sau 013 sau KAK, KOT, atunci fii bun și plătește 6000 de dolari. Oficial.
5. A fost eliminată  revizia tehnică. Deocamdată. Nu s-au găsit soluții pentru a reduce factorii corupționali.
7. Casele construite de Georgia pentru refugiații din războiul ruso-georgian din 2008 costă, inclusiv infrastructura, trei camere, 25 000 de dolari. În Georgia. Exact aceleași case, construite de ruși, fără infrastructură, costă 35 000 euro. În Rusia, fostele regiuni georgiene.
8. Statul georgian achită costurile pentru studii ale georgienilor care au intrat pe cont propriu la cele mai prestigioase universități din lume.
9. La Frankfurt Georgia a avut un stand mic, dar conceput pentru promovarea literaturii georgiene în lume. Erau promovați scriitori tineri. Și, din câte știu, nu toți sunt adepții actualului președinte.
10. După introducerea regimului de vize de către Rusia, Georgia, unilateral, a eliminat vizele pentru cetățenii ruși din Caucaz.
11. Dacă Putin a spus, în august 2008, că vrea să-i „rupă coaiele” lui Saacașvili, înseamnă că președintele Georgiei le are.
12. Georgia a considerat că e mai costisitor să întreții vechile clădiri ale administrației centrale decât să construiești altele noi. Pentru birocrați a construit sedii noi, cu geamuri transparente. Ca fiecare cetățean să-i vadă.
13. În Georgia a rămas un singur hoț în lege. Unul bătrân și inofensiv. Ceilalți au părăsit teritoriul sau stau la închisoare. În Codul Penal a fost introdus un articol: simpla recunoaștere verbală a faptului că ești hoț în lege este pedepsită cu ani grei de detenție. Codul hoților în lege nu le permite să mintă.
14. Georgia este patria lui Zaza. Autorul lui KafkaInstant. Zaza Burciuladze. Care va apărea la Editura Cartier.
Născut la Tbilisi în 1973. Din 1997 publică cu regularitate câte o carte la 2-3 ani. A tradus în georgiană din Dostoievski, Sorokin, Bitov, Elizarov. În 2007 a interpretat rolul principal din filmul Jako”s boarders. Este unul dintre cei mai apreciați scriitori ai generației noi.

Comentarii(5)

  1. Mă pot considera un om fericit: am scris (sper) primul în limba română despre acest tînăr scriitor!
    http://ochiuldeveghe.over-blog.com/article-25917871.html
    tot acolo şi o rapidă tălmăcire a unui fragment din romanul său “Jazzul mineral”.
    Enjoy!

    1. @Vladimir B.: Tu ai un acut simț al noului. Și noul tău e foarte proaspăt. Și este din categoria haute-couture.

    • Cristi

    • 14 ani în urmă

    http://cyxymu.livejournal.com/831856.html – blogul unui gerorgian si un articol din AutoReview. Cititi si comentariile, unii spun ca nu e chiar asa, altii mai fac niste completari.
    Atatea am auzit si am citit despre Georgia reformata ca mi-a aparut ideea ca la vara sa plec acolo.
    p.s. eu i-am rugat pe cei de la inmatriculari sa nu-mi dea nr cu K si ce crezi? imi da KAK!

    1. @Cristi: În regiunea Volgograd din Rusia numere de genul 777, 888 sau 666 (am văzut un preot, șofer nervos, pe drumurile României zilele acestea cu numere 006 ZEU) sunt ofeite, în primul rând, mașinilor de la salubritate, numite în popor „gavnovoz”.

  2. )))am, întradevăr, un simţ acut al noului, fiind în esenţă un conservator…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt