Blog

Dacă Radu Vancu a făcut ficțiune, atunci e frumoasă. Și e adevărată. Dacă e adevărul curat, atunci e frumos. Și e adevărat de trist.
Discuție în a treia zi de FILIT, citat din Radu Vancu:
„Acum 5 minute, un domn homeless îl întreabă pe Florin Lăzărescu în fața cortului FILIT:
– Aici a fost „Românii au talent”?
FILITul poate fi doar la Iași. Niciun spațiu din lume nu poate aduna cei mai importanți scriitori sub privirile îmbietoare ale zânelor de pe podul Naționalului ieșean.

Prima seară a fost a lui Jonathan Coe și Marius Chivu.

Apoi au fost Mircea Cărtărescu & Olga Tokarczuk. Cu Robert Șerban, gazdă, o sticlă de vin alb și un tirbușon, ingrediente binevenite. Și Ishiguro, Nobelul 2017, apreciat la scenă deschisă de Mircea Cărtărescu. Apoi a fost un forest gao, o seară cu Gao Xingjian, laureat Nobel din anii zero și Bogdan Ghiu, gazdă. Întâlnirea cu Svetlana Alexeevici a fost amânată pentru ediția din anul viitor. Asta-i de bine pentru editorii lui Alexeevici.
Ultimul import Humanitas a fost cu o mică încurcătură. În loc de Marele Gatsby de Fitzgerald ni s-a livrat Marele Gorsky de Vesna Goldsworthy, nume parcă suedez, parcă groenlandez, învățat de Radu Vancu, care urma să modereze discuția cu sârboiaca londoneză Vesna Goldswoerhy, alături de Ioana Nicolaie și Ruxandra Cesereanu.
Vlad Zografi, marele fan Barca, care privește meciul FC Barcelon & Real Madrid cu medicul cardiac prin preajmă, a tot vorbit despre Barca vreo 15 minute. Cu mare patimă. Nici nu m-a băgat în seamă când, voind să am și eu un loc doar în spatele lui, i-am zis de basarabeanul cu numărul 10 din Barca anilor 50, Simatoc. Ruxandra Cesereanu era impresionată de această latură a scriitorului Zografi. Dar la masă, așteptând până la capăt oda Barcei, era și Xavier Montoliu Pauli, catalan. Fan Barca. Indiscutabil. L-a întrebat pe Zografi dacă a văzut vreun meci din tribunele Camp Nou. Poate organiza. Și m-a rugat să-i repet numele lui Simatoc.
Alături de Vlad Zografi, la „Scriitori în Centru”, în a patra zi a FILIT-ului: Tatiana Țîbuleac, Adina Popescu și Bianca Burța-Cernat, moderator. Vlad Zografi este un „scriitor ortopedic”. A scris romanul Efectele secundare ale vieții în concediul medical de după intervenția la șoldul stâng. Urmează să mai aibă o intervenție la șoldul drept. Atunci va scrie al doilea roman. Tatiana Țîbuleac lucrează la o nouă carte. E despre basarabeni. E polemică. Va apărea în iarnă. Până la FILIT am semnat acordul de cedare a drepturilor pentru franceză pentru Vara în care mama a avut ochii verzi. Azi am semnat acordul pentru portugheza braziliană. Dacă nucleul dur al cititorilor de literatură română contemporană e de 2000 de oameni (date statistice de la Robert Șerban), atunci după ce am vândut peste 5000 de exemplare în niciun an din Vara…, mergem după cititorii francezi și brazilieni. Nu știu dacă Igor Bergman, autor RAO, a vândut din primul său roman 5 sau 50 de mii. A avut o promovare foarte bună. Era cu doi ani în urmă. E cert că acum e autor Litera. Cu al doilea roman.

Poezia a fost la Casa Dosoftei. Claudiu Komartin a venit cu antologia Maeștrii unei arte muribunde (Cartier de colecție nr.11), Dan Coman a depășit complexul hârtiei albe (dacă Radu Vancu scrie adevărul despre chinurile lui Dan Coman în Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015) și a venit cu Insectarul Coman, proaspătul volum de poeme, al patrulea. Cele trei volume de proză au fost scrise ca și Jurnalul lui Vancu. În așteptarea poeziei.
Casa Dosoftei este păzită, la etaj, de busturile drepte ale lui Cantemir și Neculce. Iașul e atât de dulce încât nimeni nu-i stă vertical. Te topește. Ca cele două cruci din cele patru de pe Catedrala Mitropolitană. Sau ca bustul lui Neculce. Bronz dulce, vertical cu o bucata de carton.

Și doar la Iași, la FILIT, găsești  Apropierea lui Marin Mălaicu-Hondrari în poloneză. Portretul nr.1 de pe clapetă este Mălaicu, portretul nr.2 e al lui Hondrari. Așa vor crede polonezii. Noi doar știm că Marin Mălaicu-Hondrari cucerește inimile polonezelor cu portretul celui mai frumos poet de la Eminescu încoace.

Literatura este făcută de oameni frumoși. Aferim! (Florin Lăzărescu știe de ce).
 
Salvează
Salvează

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt