Blog

În 2018 Editura Cartier a scos 91 de titluri, dintre care 8 cărți digitale. Cu un tiraj total de 114 970 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1385 exemplare.
În 2017 Editura Cartier a scos 109 titluri, dintre care 18 cărți digitale. Cu un tiraj total de 207 939 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 2285 exemplare.
În 2016 Editura Cartier a scos 105 titluri, dintre care 9 cărți digitale. Cu un tiraj total de 150 582 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1570 exemplare.

Anul 2018 l-am început cu cele opt volume din seria Desișul de muri, lumea ideală a lui Jill Barklem, în traducerea excelentă a Laviniei Braniște. Cărțile copiilor englezi de după anii 80 încoace, când au apărut primele volume, au devenit și cărțile copiilor noștri. Cartier codobelc a continuat cu Moara de frig de Dan Coman & Lică Sainciuc, Melcușorul Laviniei Braniște & Veronicăi Neacșu, Cele patru aripi ale bunicii de Robert Șerban & Oana Ispir. În toamnă a apărut Călătoria lui Medilo de Ioana Nicolae & Sidonia Călin. Scriitorii români, afirmați în literatura pentru maturi, au scris special pentru cei mici. Cu ilustrații ale talentaților ilustratori de la Clubul Ilustratorilor din București & canonicul Lică Sainciuc. Cartea lui Radu Vancu & Irina Dobrescu, Regele Piticuț, a intrat în lista celor 200 de cărți pentru copii din lume în importantul The White Ravens 2018, iar Codobelcul  a luat premiul pentru cea mai frumoasă colecție în Cele Mai Frumoase Cărți din României 2018.

Colecția Rotonda, pistilul și staminele noastre, a fost în zodia romanului în 2018. O carte mai frumoasă ca alta, diferite ca tematică, diferite ca stil, epoci diferite: Grădina de sticlă de Tatiana Țîbuleac, intrat în lista scurtă la Premiile Sofia Nădejde, (care a luat pentru romanul precedent Vara în care mama a avut ochii verzi Premiul Observator Cultural și Premiul Observator Lyceum); debutul excelent în proză al Emanuelei Iurkin, Câinele de bronz, nominalizată la Premiile Sofia Nădejde; Woldemar de Oleg Serebrian, roman de maturitate; violentul roman Ultima amantă a lui Cioran de Constantin Cheianu; Sebastian de Gelu Diaconu despre ultimele zile ale lui Mihail Sebastian și un bonus despre cotidianul anilor 90 al unui ziarist român. Adio, lucruri, de Igor Guzun a bifat poezia colecției de literatură română contemporană.

Cartier istoric a fost cu onesta și docta Dificila Unire. Basarabia și România Mare: 1918 – 1940, de Alberto Basciani; Mereu nerostita istorie a luptelor românilor de Călin Hentea; Marii demnitari ai Țării Moldovei în domnia lui Ștefan cel Mare, de Valentina Eșanu; Introducere în istoria limbii și literaturii române, de Klaus Bochmann & Heinrich Stiehler.

Cartier de colecția a mers mai departe. Nr.16: Șerban Foarță, Mulțimea cu un singur element. Poeme alese de Robert Șerban; nr.17: Eugen Cioclea, Dați totul la o parte ca să văd. Poeme alese de Emilian Galaicu-Păun; nr. 18: Grigore Vieru, Numele tău. Ediția a II-a, jubiliară, la 50 de ani de la prima ediție, cu o prefață de Bogdan Crețu; nr.19: Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeți ai generației războiului. O antologie îngrijită și aleasă de Claudiu Komartin.

În Cartier popular au apărut: Izvorul (2 volume), de Ayn Rand; Căsuța de la Răscruce, amintirile lui Ion Druță din perioada venirii la Chișinău și până la scrierea Frunzelor de dor; Trilogia basarabeană, de Val Butnaru; Rost, o antologie de Nina Corcinschi din poemele lui Andrei Țurcanu; Parodii, de Petru Cărare; Copilul teribil, de Nicolae Esinencu; Către voi, de Mihail Gh.Cibotaru; ediții noi din Cântecul mării, de Oleg Serebrian, Testamentul necitit, de Lilia Bicec-Zanardelli, Vara în care mama a avut ochii verzi & Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac.

Moldova: oameni, locuri, bucătărie și vin, de Angela Brașoveanu & Roman Rybaleov a fost cartea cu două ediții a câte 1000 de exemplare fiecare, epuizate în nici trei luni. Moldova de acolo e atât de frumoasă încât Toscana plesnește de invidie. Fiecare moldovean trăiește pe unde a dat dumnezeu, dar visează să apuce acea Moldovă frumoasă, cu oameni demni, locuri de poveste, bucate alese și vin bun. Există și o altă Moldovă. Care e la mare căutare.
Cărțile Cartier au o viață scurtă pe rafturile librăriilor și o viață lungă în bibliotecile personale.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt