Blog

E august. E timpul să închidem ziarele.
Ziarul de Gardă, unicul ziar de investigație din Basarabia, încă necontrolat de mogulii de pe Bâc, riscă să dispară.
Nu prea cred în semnături colective și apeluri la bun-simț într-o societate care a dat cu piciorul în 7 aprilie, într-o societate în care procurorii și polițiștii mai umblă încă cu chipiuri gen „aerodrom”, într-o societate în care a fi analfabet e cool, într-o societate în care funcțiile în administrarea statului aduc profituri personale, într-o societate în care marii businessmani sunt cei care au învățat lecția lui don Corleone (nu există concurență, există monopoluri), într-o societate în care cumetrismul și nepotismul înlocuiește libera concurență, într-o societate în care judecătorii fac dreptate după numărul de articole cu Georges Washington, iar furerii ideologici devin mașini de numărat banii.
Nu cred. Dar sunt unii care mai speră. Să le dăm o șansă. Poate printre ONG-urile semnatare, vreodată, vom găsi și ONG condus cândva de actualul procuror general.

„Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă protestul în legătură cu o decizie a Judecătoriei Centru din Chisinău inconsistentă Convenţiei Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului.
Prin această decizie săptămânalul Ziarul de Gardă a fost sancţionat pentru pretinsa defăimare a doi procurori din Glodeni.
Amintim că la 10 februarie 2011 săptămânalul independent de investigaţii Ziarul de Gardă (ZdG) a publicat articolul «Mită pentru procurori», care îi viza pe doi procurori din Glodeni — Ion Grişciuc şi Constantin Cojocaru. Ulterior, aceştia au acţionat ZdG în judecată pentru defăimare, solicitând împreună despăgubiri morale de cca 1 mln lei. La 1 august 2011 judecătorul Ion Busuioc de la Judecătoria Centru, mun. Chişinău, a admis parţial cerinţele reclamanţilor şi a obligat Ziarul de Gardă să plătească câte 250 mii de lei cu titlu de prejudiciu moral pentru fiecare reclamant.
Ţinând cont de faptul că articolul publicat de ZdG nu conţine aprecieri negative, reclamanţilor li s-a acordat dreptul la replică, iar toate relatările de fapte prezentate de autor corespund realităţii, considerăm această hotărâre judecătorească contrară prevederilor legislaţiei naţionale în materie de defăimare. Legislaţia în vigoare prevede expres că mass-media nu poartă răspundere, inclusiv materială, pentru preluarea cu bună-credinţă, chiar şi a relatărilor false cu privire la fapte, care vizează chestiuni de interes public, dacă acestea se conţin în declaraţiile scrise sau verbale ale altor persoane sau aceste informaţii au fost răspândite în comunicatele autorităţilor publice sau în cadrul urmăririi penale de către participanţii la proces, inclusiv martorii.
Considerăm soluţia pronunţată de judecătorul Ion Busuioc drept una inacceptabilă într-o societate democratică, or şi Curtea de la Strasbourg a notat într-o cauză împotriva Moldovei (Timpul Info-Magazin şi Anghel c. Moldovei) că o amendă — de altfel cu mult mai mică decât cea dispusă de către judecătorul I. Busuioc — aplicată ziarului are un efect de descurajare şi impunerea acesteia este capabilă să descurajeze discuţiile deschise cu privire la chestiuni de interes public prin reducerea definitivă la tăcere a unei voci disidente.
Cerem Consiliului Superior al Magistraturii, ca şi garant al independenţei judecătoreşti, să examineze în procedură de urgenţă, obiectiv şi transparent, dosarul instrumentat de judecătorul I. Busuioc, şi să se pronunţe asupra procedurilor şi argumentelor care au determinat emiterea verdictului în favoarea celor doi procurori.
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Centrul Acces-Info
Uniunea Jurnaliştilor
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova”

Comentarii(12)

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  ,,lacul lebledelor,,

  1. @catalin codru: Frumooos. Foarte mirat de reacția colegilor ziariști. Niciunul n-a dat știrea. Niciunul n-a comentat cazul. „ZdG” are două modalități de a ieși din îmbrățișarea judecătorilor și procurorilor din RM: 1. să apară un mogul, care se va da Făt-Frumos pe cal alb și-i va salva în următoarea instanță; 2. să moară ca orice lucru care nu intră în monopolurile oligarhice de aici.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  da !reactia e una normala pentru md,daca n-ar fi asa ,cat de departe eram acum.da…apropo daca tot sinteti la publika tv transmitetii va rog domnisoarei morari ,ca noi am inteles-o ca ea s-a intors.adica asa, din prima am inteles-o.dar nu se simte!sau sa mai mearga la niste cursuri de dirijori,sa-si mai schimbe gesticulatia.am impresia ca permanent vrea sa-mi scoata vren ochi si reactionez instinctiv ferinduma de la televizor.asta sigur daca e cu putinta,va rog sa nu va suparati!

  1. @catalin codru: Nu pot să-i transmit. Eu apar doar sâmbătă dimineața, când toată MD încă doarme. Dau cu mâinile, nu mă uit în ecran, nu zâmbesc, încerc să mă cenzurez… Așa că nu am niciun drept moral să-i dau sfaturi. Și, ca să fiu sincer, sunt mare fan tv doar pentru Top Gear și cupele europene.

 1. nu știu cum voi, dar eu tare m-am mai zacalibit de bardacu ista țara minunilor.

  1. @moldoveanul: Există o țară unde e ordine: Bielorusia. Există un loc unde e liniște: cimitirul. Citeam un text despre îmbătrânirea conducătorilor de țară și nivelul de democrație. În statele democratice și libere conducătorii îmbătrânesc foarte mult în timpul mandatului sau mandatelor (doar două). Vezi Obama. În țările cu regimuri autoritare sau dictatoriale conducătorii arată foarte bine și la început de mandat și înainte de a fi fugărit de la putere. Doar când pierde puterea dictatorii îmbătrânesc brusc.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  nu ,pe bune toata declaratia de marele dor si iubirea fata de spectatori,e doar o defilare a fundului,daca sa intors la noi sa n-io spuna cu fata spre noi,ca eu funduri am mai vazut si ma bune si pe viu,trebuia cel putin sa mearga la sala,inaunte de a ne prezenta celulita!si iarasi scuze domnu gheorghe,pur simplu mi-a fost dor,sa nu mai tak!

  • dandy

  • 13 ani în urmă

  Ziarul de Garda nu mai poate fi accesat on-line. Cel putin din punctul geografic unde ma aflu in ultimii ani. Probleme tehnice sau chiar e grav de tot?

  1. @dandy: E grav. Încă nu e grav de tot. Mai degrabă, probleme tehnice.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  pai a fost o gluma .normal ,n-are rost.JANE D”ARC e intangibila!am impresia ca de la o vreme ,papuarul e chiar ea.cum ii aduna pe toti,sa razi nu alta!

  • alina radu

  • 13 ani în urmă

  multumim, Gheorghe. poate n-or muri câinii cand vor hotii, dar de-o fi si asa, e ca in sloganul meu: Cu cat mai rău, cu atât mai bine.

  1. @alina radu: Poate te ajută al meu: Nu spera și nu ai teamă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt