Blog

În 1992 Papa Ioan Paul al II-lea i-a cerut scuze lui Galileo Galilei. Pentru că era să fie ars pe rug. Atunci salvat de acel esopic „și totuși se învârte”. La 360 de ani creștinii au admis că Pământul  se învârte în jurul Soarelui.
La 27 mai 2013 Papa Francisc afirma la Roma: „ Domnul ne-a mântuit pe toţi. Şi pe atei? Da, şi pe ei! Pe toţi.” Și cei care nu sunt creștini pot ajunge în Rai, inclusiv ateii. Dacă fac bine.
Şi vine cu un exemplu din Evanghelia după Marcu: discipolii lui Isus care împiedică o persoană din afara grupului să facă binele. „Dacă nu e de-al nostru, nu poate să facă binele”. Dar Isus îi îndreaptă: „Nu-l opriţi, lăsaţi-l să facムbinele”.
Îi asigură că toţi oamenii sunt capabili să fie buni. Isus a venit să le dea oamenilor  exemplul toleranţei şi al înţelegerii.
Retoric întreb din ce Biblie învață ortodocșii lui Marchel și cine e Hristorul lor, dacă intoleranța e pusă în fruntea faptelor lor.

Comentarii(11)

 1. Cum şi ateii pot ajunge în Rai, la fel şi „teiştii” pot să n-o facă.

  1. @Max Ciudin: Sau pot avea gusturile lui Ivan Turbincă.

  • Paul

  • 11 ani în urmă

  La 360 de ani creștinii au admis că Pământul se învârte în jurul Soarelui.

  Ați uitat să menționați că Galileo tot era un creștin foarte dedicat credinței sale, peste care nu poți trece atunci când citești scrierile lui.
  Fără să-l apăr pe Marchel, un apropo: același Isus nu a tolerat fățărnicia și îi numea pe fățarnici “pui de năpârci”. Sunt sigur că cineva a fost ofensat și l-ar fi numit intolerant.

  1. @Paul: În locul lui Marchel putea fi pus oricare alt nume de taliban pravoslavnic. Numele lui e mai mediatizat. Atât.
   Problema e ieșirea din mentalitatea de ev mediu al slujitorilor religiei.
   Eu nu cred că fățarnicii pot face bine. Știu. Sunt intolerant.

 2. Ehei, blesteme de acest fel, cum e cea cu “pui de năpârci” sunt o întreagă panoplie…mai ales în Săptămîna Pătimirilor cetite…Nu insist!
  Dar problema acestui comportament al lui Iisus (cu doi de ”i” se scrie! în română)trebuie înțeasă anume în acel context, și nu rupt din sensul său mesianic, pe temeiul nu-ș cărei ”correktitudini politice”.
  Cînd spui de PS Marchel, te referi la asta:
  http://ortodox.md/monitorizarea-presei/episcopul-marchel-suparat-pe-fule-si-schuebel-luati-va-minoritatile-sexuale-in-europa/

  1. @vladimir b.: Marchel are o biografie mult mai bogată. Ăsta e doar un epizod. În română sunt acceptate două variante de scriere a lui Isus/Iisus Hristos/Christos. Papa Francisc nu-l știe pe Marchel. Și nici nu e vorba de corectitudini politice. Fă bine. Atât. Sunt binefăcători atei și sunt răufăcători religioși. Sunt binefăcători religioși și sunt răufăcători atei. Suntem mulți și diferiți.

  • catalin codru

  • 11 ani în urmă

  vizele habotnicilor de la vatican s-au anulat.raiul e accesibil, mai aproape ca nici odata!toti stam linistiti,oricum ajungem acolo!paradisul pentru toti,in mase-realitate.pigmeii rasufla usurat,la fel si triburile din amazon.doar marchel nu doarme,pazeste potecile tainice prin care moldovenii incearca sa se strecoare dintr-un paradis sprea altul!

  1. @catalin codru: Foarte frumos text.

 3. așa este Cătălin Codru!
  Amin

  • Sfeta Konfeta

  • 11 ani în urmă

  Cunosc cativa crestini tristi din care binefacerile curg rau. De dorit cu vreo 2-3 camere de luat vederi pe-alaturi.

  1. @Sfeta Konfeta: PR-ul e important. Chiar și pentru Rai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt