Blog

Femeile care citesc sunt periculoase. V-am mai spus. Am și două cărți drept argument: „Fericirea rătăcitoare” de Jean Lacouture, apărută în traducerea lui Liviu Papuc la Cartier în 2005. Mai poate fi găsită în Librăriile Cartier. O biografie excelentă a lui Stendhal.
Și a doua. E chiar celebrul roman „Roșu și negru”. Apărut și el la Cartier în traducerea Argentinei Cupcea-Josu. Probabil, mai este în Librăriile Cartier. „Tortura pe înțelesul tuturor” de Pavlovici nu mai este. Nu mă întrebați de ea. O carte excelentă, poate una dintre cele mai bune, despre gulagul românesc. Tirajul s-a epuizat.
Dar să revenim la „Roșu și negru”, la acel moment când Stendhal, pentru a explica stupoarea doamnei de Renal în fața insistenței tânărului Julien Sorel, spune: „Cum doamna de Renal nu citea romane, nu înțelegea ceea ce i se întâmplă”. Pentru această descoperire scriitorul spaniol Jose Maria Merino a obținut premiul pentru cel mai interesant articol despre literatură, acordat în Spania (n-o fi doar în România sau Republica Moldova) pentru anul 2009.
Așa spun cărțile, domnule Erizanu. Femeile care citesc sunt periculoase. Un prieten și coleg s-a întors recent de pe litoralul ucrainesc al Mării Negre. Nu citea nimeni pe plajă. Nimeni. Niciun pericol.

Comentarii(4)

    • LB

    • 14 ani în urmă

    Minunat! Ai grija de cele doua femei ale tale de-acasa: ambele citesc! Dou abombe atomice! Fii cu ochii in patru!

    1. @LB: Sunt în Hiroshima. Iar prețul nucilor moldovenești e rezonabil.

    • dandy

    • 14 ani în urmă

    Ignoranta ucide. Ignoranta altora te ucide. Asta ar fi trebuit sa inteleaga Julien Sorel. Si ar fi ramas cu capul pe umeri.

    1. @Dandy: Cine a spus că dragostea are capul pe umeri?

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt