Blog

Un tip mucalit din Ardeal și un funcționar înalt, necăsătorit, cu o bogată podoabă capilară și hoțul brichetei mele Cricket, ambii internauți Cartier, m-au întrebat de ce scriu despre cărți, dacă Republica e în pericol. Și care e părerea mea?
Scriu despre cărți pentru că ele sunt printre noi. Eu, în cazul cărților, pot să spun: despre noi. În cazul politicienilor: despre ei. Indiferent de ce culoare e floarea de la butonieră. Toți devin corupți. Unii mai repede, alții mai târziu, iar unii dintre ei, pur și simplu, nu reușesc.
Un tip incomensurabil mai înțelept ca mine, dintr-o țară în care se vorbește englezește și se vede Tamisa, numea cei trei piloni ai unei povești de succes într-o țară coruptă și alcoolizată acu 40 de ani:
1. politici bune,
2. constituție bună,
3. judecători buni.
Englezește e corect.
Pe românește n-am ce spune.  Au zis mulți. Doar pot să repet. Despre ei.
Komuniștii, care au creat acest marasm în opt ani de zile, se erijează în mari apărători ai constituției.
De fapt, despre ei, ar fi de repetat românește:
toate structurile statale de forță corupte și criminalizate, agențiile și structurile statale cu influență economică corupte, oligarhii-raideri (sunt mult mai mulți) și judecătorii-raideri, birocrații obedienți, incompetenți și corupți din veriga medie, elevii care și-au uitat creierii în google și profesorii care trăiesc din mulsul vacilor, câinii care turbă la fiecare stăpân altfel sunt produsul guvernării stabile și înțelepte komuniste. Au fost opt ani în care lexiconul politic de lemn a ajuns încet-încet în zona slangului banditesc. Au fost opt ani în care cirezile de vaci ale țăranilor au fost masacrate. Laptele, produsele lactate, înghețata, mezelurile au trecut prin mecanisme politice la praf. Au fost opt ani în care țara a pierdut toate oportunitățile. Au fost opt ani în care ei și cei de lângă ei n-au pierdut nicio oportunitate.
Așa a fost ucisă speranța.
Despre ei. Ei au venit ca o speranță a lui 7 aprilie.
Am crezut că vor propune o formulă de guvernare optimală. Dar ei au propus o formulă de guvernare după algoritm. Să încapă mai mulți. Am crezut că vor veni cu un program. Discutat și aprobat în comun. Ei au venit cu partajări. Am crezut că vor respecta divizarea puterii între guvernanți și opoziție. Chiar dacă ceilalți n-au făcut așa sau au imitat o opoziție. Dar ei au preluat funcția de vice-speaker, creând încă câteva fotolii, cea de la Curtea de Conturi, au schimbat legile pentru anumiți oameni și au preluat tot tacâmul de belele lăsat de ceilalți, inclusiv praful pentru mezeluri și produse lactate.
Și s-au înecat în belele lăsate de ceilalți.
Așa a fost ucisă speranța.
Apoi a fost un sfârșit de septembrie la Varșovia. Acolo a fost ucisă speranța lui Filat.
După aia s-au cerut demisiile. Demisia lui Zubco nu putea fi cerută de la Lupu. Putea fi cerută o demisie de onoare. De la Zubco. Dar onoarea a fost pierdută aici prin secolul trecut, prin 93.
Nu sunt scheme. Niciunul dintre ei nu știe cu ce și cum va ataca celălalt. Este lupta unor oameni fără speranță. Într-o țară fără speranță. Și fără onoare. Cu oportunități. Doar pentru ei și pentru ceilalți.
Vadim, dacă ai două brichete în buzunar, atunci una e a mea, dacă ai una, aceea e doar a mea. Poți să mi-o restitui. Postul e despre ei.

Comentarii(11)

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  repuplica e in pericol pentru ca in pericol au fost si sint cartile.totul e strins legat.de exemplu poate faceti o statistica,locul moldovei ca si coruptie,apoi locul moldovei pe mapamond ca si consumatoare de carte,cred ca exista o legatura.deseori ma gandesc… ar mai moldovenismul la ,,astea,,daca la timp citeau sadoveanu,rebreanu,si multi altii.moldoveanul dupa ce face carte devine roman,asta-i clar ca buna ziua.deci, da,trebue scris despre carti.

  1. @catalin codru: N-am date. Dar cred că aveți dreptate. Poate vom reveni.

  • dandy

  • 12 ani în urmă

  Saracu’ functionar inalt… Nu e bine sa iei bricheta unui fumator. Chiar daca e o bricheta “Cricket”.
  Si mai cumplit e sa lipsesti o tara de speranta. Speranta nu e o bricheta. Nu poti s-o restitui. Si nici codul penal nu taxeaza hotii de speranta. Care nu au cod de onoare.

  1. @Dandy, @vklvsk: „Tre să strâng bani de o brichetă Cartier, dar, mă tem, că intru în grupul „celor care nu reușesc”. A fost citat din răspunsul funcționarului înalt. Și cu soveste.

 1. excelent text.
  dar nu cred că vei recupera bricheta:)

  • dandy

  • 12 ani în urmă

  @Gh. E.: Si asa a mai murit o speranta. Si de vina e doar sinceritatea.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  mie mi-a placut replica lui sandu,da nu vedeti bricheta sigur.automat cautam sa-i dau in like.poate impimentati un fel de like,sa se mai vada si opinia generala.

  1. @Catalin Codru: Vă anunț pe această cale, că sâmbătă seara, în compania mai multor țuici excelente, bricheta mi-a fost returnată. Mai mult. Protagonistul nu mai pune în propriul buzunar nicio brichetă Cricket. Chiar dacă e proprietarul de bună credință.

  • Mircea

  • 12 ani în urmă

  Încerc sa îteleg cele ce se întîmpla si am impresia ca ideologia stalinista e în plina actiune. Nu prea înteleg în ce mod dar e ca o forta de gravitatie invizibila. Caci nu gasesc o alta explicatie la moment: tot ce se întîmpla, chear si revolutia din aprilie, toarna apa la aceiasi moara. Oamenii pierd speranta si accepta totul: sa-si ignoreze radacinile, sa nu-si vorbeasca limba, sa fie sponsorizati chear si de dracu…
  Ori poate e firesc ca cînd un vecin e mic si sarac accepta ideologia celui mare si bogat. Dar haideti sa parem naivi si sa speram, caci în ac na apest aram.

  • Mircea

  • 12 ani în urmă

  …caci în acest mod ne aparam.

  • catalin codru

  • 12 ani în urmă

  like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt