Blog

Declarația P.E.N. Centrului din Republica Moldova

În sprijinul opțiunii pro-europene a poporului ucrainean

 
Centrul P.E.N. din Republica Moldova – filiala Asociației Mondiale a Scriitorilor cu sediul la Londra – își exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care manifestă în aceste zile la Kiev și în alte orașe ale țării în favoarea opțiunii de integrare europeană. Printre cei care participă la „Euromaidan” se află și mulți scriitori, jurnaliști, oameni de creație cu care împărtășim aceleași valori ale libertății și democrației. Locul Ucrainei este incontestabil în familia europeană, acolo unde se află deja prin cultura și tradițiile sale seculare.
Pe 29 noiembrie 2013, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova și Georgia au parafat Acorduri de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Tot atunci și Ucraina, care a inițiat mai devreme aceste negocieri, ar fi trebuit să semneze propriul Acord de Asociere cu UE. Din păcate, interesele egoiste ale conducătorilor săi, dar și presiunile Rusiei, care este gata să recurgă la orice mijloace, inclusiv la sancțiuni de ordin politic, economic și militar, pentru a menține fostele republici sovietice în sfera ei de influență, au deturnat pentru moment șansele de integrare europeană ale Ucrainei.
P.E.N Centrul din Republica Moldova susține protestul pașnic al celor adunați pe „Euromaidan”, susține dreptul ucrainenilor de a-și alege în mod liber și democratic calea de dezvoltare. Victoria opțiunii europene a Ucrainei va înlesni și procesul de integrare în spațiul occidental a Republicii Moldova, va accelera reformarea și modernizarea societății noastre, precum și lichidarea sechelelor moștenirii imperialiste sovietice, va crea condiții pentru rezolvarea conflictului separatist din estul Republicii Moldova.
P.E.N Centrul din Republica Moldova condamnă folosirea forței de către poliția și structurile de securitate de la Kiev împotriva unor protestatari pașnici, printre ale căror victime se numără și jurnaliști ucraineni și străini; condamnă campania de persecuție și intimidare desfășurată în instituțiile de învățământ la adresa tinerilor care participă la actele de protest. Condamnăm orice fel de violențe. Este nevoie de un dialog real între manifestanți și autorități, care să permită găsirea celor mai bune soluții politice pentru repunerea Ucrainei pe calea integrării europene.
Chemăm guvernarea din Republica Moldova să își manifeste sprijinul pentru aspirațiile europene ale Ucrainei, chemăm partidele politice, societatea civilă, organizațiile media și uniunile de creație din Republica Moldova să se solidarizeze cu poporul ucrainean în dorința sa de a reveni în familia națiunilor libere și democratice, acolo unde trebuie să ajungă și Republica Moldova.
Chemăm scriitorii, filialele P.E.N. Centrului Internațional din întreaga lume să susțină aspirațiile de libertate și europenitate ale confraților noștri din Ucraina.

 

6 decembrie 2013, Chișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt