Blog

Valeriu Turea a murit miercuri, 9 decembrie 2020. La 5.40 dimineața. La Institutul de Medicină Urgentă. Necrologul premierului Chicu a apărut în aceeași zi, 9 decembrie, până la prânz.

Trei zile mai târziu ZdG avea să scrie: „În noaptea de 8 spre 9 decembrie (…) s-a spart o țeavă în secția de reanimare. În scurt timp, apa ar fi ajuns până la genunchi iar situația ar fi fost una dificilă. Despre incident s-a tăcut la nivel de instituție și pentru că a fost în tura de noapte puțină lume a știut. Cu toate acestea, angajații instituției discută între ei despre acest lucru, iar conducerea a cerut celor care au fost de față să nu vorbească. În acea noapte, ar fi decedat 10 persoane.”

În buletinul oficial al Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Muncii sunt date patru decese din 9 decembrie pentru IMU:

Deces 2461: Bărbat de 44 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: ciroză hepatică, nefropatie mixtă.

Deces 2462: Bărbat de 59 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 2463: Femeie de 59 ani, din mun. Chișinău, internată la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, nefropatie diabetică.

Deces 2464: Femeie de 83 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Oficial, în statistica din 9 decembrie, Valeriu Turea nu a intrat.

Pe 10 decembrie statistica ne dă un singur decedat de la IMU:

Deces 2500: Bărbat de 69 ani, din mun. Chișinău. Transferat de la Spitalul MSMPS la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, insuficiență renală progresivă.

Valeriu Turea avea 69 de ani. Și a fost transferat la IMU de la MSMPS.

Pe 11 decembrie statistică ne dă 13 decedați (ZdG scrie greșit 12) de la IMU:

Deces 2501: Bărbat de 80 ani, din r-nul Ialoveni, internat la IMU. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 2502: Femeie de 68 ani, din mun. Chișinău, internată la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 2503: Femeie de 59 ani, din mun. Chișinău, internată la IMU. Comorbidități: pancreatită cronică, insuficiență venoasă a membrelor inferioare, obezitate.

Deces 2504: Femeie de 58 ani, din mun. Chișinău, transferată de la Spitalul MSMPS, la IMU. Comorbidități: cardiopatie mixtă.

Deces 2510: Bărbat de 82 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 2512: Bărbat de 70 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială.

Deces 2513: Femeie de 84 ani, din r-nul Ialoveni, internată la IMU. Comorbidități: diabet zaharat.

Deces 2514: Bărbat de 78 ani, din r-nul Soroca, internat la IMU. Comorbidități: encefalopatie.

Deces 2515: Bărbat de 67 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, nefropatie mixtă.

Deces 2516: Femeie de 58 ani, din mun. Chișinău, internată la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență venoasă cronică a vaselor membrelor inferioare.

Deces 2517: Femeie de 89  ani, din mun. Chișinău, internată la IMU. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 2518: Bărbat de 59 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, obezitate, insuficiență venoasă cronică a membrelor inferioare.

Deces 2519: Bărbat de 45 ani, din r-nul Anenii Noi, internat la IMU. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială.

Accidental am aflat că Decesul nr. 2519, bărbatul de 45 de ani, angajat al procuraturii, a decedat, de asemenea, pe data de 9 decembrie.

ZdG ia părerea directorului IMU: „Mihai Ciocan regretă aceste speculații și spune că nu are nicio legătură cu cazurile de deces. „Noi am avut o pană de alimentare cu agent termic al sistemului de încălzire în grupul de reanimare, dar nu asta este cauza deceselor pe care le avem noi acuma. Acolo a cedat o țeavă de alimentare cu agent termic a sistemului de condiționare a aerului din secția de reanimare care practic a produs niște aburi, a umplut încăperile de la etajul 1 cu aburi simpli.” (…)

„La noi în Institutul de Medicină Urgentă la moment avem cea mai mare secție de reanimare COVID care există în țară – 62 de paturi. În această secție se concentrează pacienții critici din toată țara. Adică ei când au situații sau când starea lor de sănătate este extrem de gravă, sunt transferați la noi. Evident este că o mare parte din ei decedează. Ca să cunoști, din 100 de pacienți intubați intratrahial, când li se pune tuburile în trahee, deci, în toată lumea, mortalitatea este de 70% la acești pacienți. Și dacă ei se concentrează la noi din toată țara, cum crezi, iată de unde se ia numărul acesta atât de mare. Înainte, când noi aveam câte 3-4 pe zi, nu era un număr atât de mare, nu era un număr atât de mare de pacienți intubați. Acuma, cu părere de rău, iată în secția de reanimare cu 62 de paturi, la moment, avem intubați 37. În următoarele 2-3 săptămânim 70% din ei vor deceda, cu părere de rău fiindcă la ei sunt afectați 100% plămânii, adică ei au un stadiu extrem de avansat al bolii. Iată care este situație, adică nu este din cauza la acea. Cineva poate și-a închipuit, dar atunci pacienții au fost pur și simplu transferați în alte saloane”, spune directorul IMU.”

Într-adevăr, la IMU sunt aduși pacienții covid în stare critică din toată republica. În mod obișnuit IMU, „Sfânta Treime” și SCM „Sf.Arhanghel Mihail” raportează cotidian câte 3-5 decese.

Pe 12 decembrie statistica oficială nu prezintă niciun deces la IMU.

Pe 13 decembrie sunt înregistrate 6 decese la IMU:

Deces 2552: Femeie de 68 ani, din mun. Chișinău, internată la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, obezitate.

Deces 2553: Femeie de 74 ani, din r-nul Ialoveni, internată la IMU. Comorbidități: obezitate, hipertensiune arterială.

Deces 2555: Bărbat de 59 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, nefropatie mixtă.

Deces 2556: Femeie de 71 ani, din r-nul Ștefan-Vodă, transferată de la SR Ștefan-Vodă, la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă.

Deces 2561: Femeie de 83 ani, din mun. Chișinău, internată la IMU. Comorbidități: cardiopatie mixtă, encefalopatie mixtă, hipertensiune arterială.

Deces 2562: Bărbat de 56 ani, din r-nul Briceni, transferat de la SR Briceni, la IMU.  Comorbidități: angină pectorală de efort,  cardiopatie mixtă, nefropatie mixtă, hipertensiune arterială.

Pe 14 decembrie sunt înregistrate 5 decese la IMU:

Deces 2575: Femeie de 69 ani, din mun. Chișinău, internată la IMU. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 2576: Bărbat de 84 ani, din mun. Chișinău, transferat de la SR Căușeni, la IMU. Comorbidități: cardiopatie mixtă, hipertensiune arterială, angină pectorală de efort.

Deces 2577: Bărbat de 68 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, diabet zaharat, nefropatie diabetică.

Deces 2578: Bărbat de 65 ani, din r-nul Căușeni, transferat din SR Căușeni, la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat.

Deces 2579: Bărbat de 75 ani, din mun. Chișinău, internat la IMU. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, nefropatie mixtă, diabet zaharat, angină pectorală de efort.

Pe 15 decembrie sunt înregistrate 0 decese la IMU. Apreciez efortul medicilor.

Oricum, cele 13 decese, anunțate oficial pe 11 decembrie, care sunt de trei ori mai multe decât în mod obișnuit, mă face să cred că în noaptea 8-9 decembrie, la IMU, moartea a purtat altă sutană decât cea a Covidului. Probabil, cu îngăduință, statistica rămâne în urma morții. Dar Decesul nr.2500 a fost anunțat public pe 9 decembrie. A intrat în statistică pe 10 decembrie. Iar Decesul nr.2519, neoficial mort pe 9 decembrie, oficial a murit pe 11 decembrie.

Sunt date care nu știrbesc din efortul medicilor. Dar senzația de „oficial ne merge bine” mă face să cred că cineva ne trage o țeapă cinică. Din cele mai bune intenții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt