Blog

Dorin Recean

Dorin Recean a făcut parte din prima promoție de studenți ai Politehnicii, selectați pentru studii în engleză și franceză. La începutul anilor 90, când viitorul Republicii Moldova părea luminos, conducerea Politehnicii a încercat să pregătească specialiști, care puteau fi angajați, după abilitățile obținute, în orice țară. A refuzat angajări la marile corporații. Cred că a rămas unicul din foștii colegi aici. Experimentul Politehnicii n-a durat mult. Au reușit să scoată două sau trei promoții. Până a început lupta intestinală între profesorii noștri. Pentru cei mai buni studenți.

Dorin Recean a fost primul civil numit ca ministru la Interne. Sistemul (angajații Internelor) îi dădeau două luni. Optimiștii credeau că va rezista trei luni. Dorin Recean și-a dus mandatul exact atâta timp cât s-a înțeles cu cei care i l-au încredințat. Doi ani. A reușit reforma poliției. A greșit doar când mi-a spus că e o reformă ireversibilă. Polițiștii au revenit la vechile obiceiuri peste un an.

După dezvăluirile în plenul parlamentului ale lui Dorin Recean despre relația reală a lui Vlad Plahotniuc cu Interpolul, în spațiul public a apărut acea înregistrare telefonică Vicol&Recean „cu capul de asfalt”. Dorin Recean nu s-a justificat și n-a comentat. Păcat. Felul cum a fost montată înregistrarea a prezentat opiniei publice un monstru, care trebuie trecut prin „ghilotina umilinței”. Realitatea era alta. Fiscul de atunci l-a dat cu capul de asfalt pe un om de afaceri. Fiscul a exagerat. Iar dacă omul este, pe bune, vinovat, atunci el, Recean, va fi cel cu „asfaltul”.

Justițiarii noștri nu s-au întrebat niciodată de ce telefonul ministrului de Interne de atunci era ascultat și înregistrat. Au preferat să meargă cu „asfaltul” și can-canul. Ca după plecarea lui Plahotniuc s-o facă pe jertfele telefoanelor înregistrate.

Când este întrebat ce face și cum este, Dorin Recean răspunde: „cel mai bine”. După aia afli că în acea zi, când „era cel mai bine”, succesorii lui de la Interne i-au deschis un dosar penal și, în aceeași zi, a îngropat un prieten.

Dorin Recean i-a spus lui Vlad Filat „cu cât mai repede vei intra la pușcărie cu atât mai repede vei ieși” (cu sens de ispășirea pedepsei, nota e pentru dumnezeii adevărului moldovenesc).

Dorin Recean a fost și este printre puținii politicieni care cumpără cărți. Și le citește. Îi pot număra pe degete. Avem politicieni care intră în librării doar în campanii electorale. Dă bine la imagine. Avem și politicieni care se fotografiază cu cărți. Dă bine la imagine.

Numirea lui Dorin Recean ca și consilier prezidențial i-a făcut să se dea cu părerea, în public, pe toți. De la conspiraționiștii profesioniști și trompetiștii de serviciu până la cel mai „important” domn.

Dinu Plângău, tânăr, agreabil, cu zâmbet rușinat și cu un viitor de politician, care mie îmi este simpatic, a venit cu cele mai mari dezvăluiri. Proaspete. Explozive. Dorin Recean, „la o beție”, s-a întâlnit cu Stoianoglo. Și l-a convins „să nu-și dea demisia”.

Cei care îl cunosc pe Dorin Recean, „la beții”, știu că cea mai tare băutură a lui Recean e Coca-Cola. Dezamăgirea e și mai mare. Dorin Recean, mai nou, a trecut la Coca-Cola Zero. Asta-i cea mai tare băutură pe care i-o cere ficatul lui. Următoarea afirmație a lui Plângău e ca și prima. Ca beția la amiază. Și a treia afirmație, ca timp. E tot greșită. N-a fost cu „trei săptămâni în urmă”. Ci cu două. Nu am înregistrările lui Dinu Plângău. Și nu pot demonstra decât timpul întâlnirii și patima lui Recean pentru Cola.

Întrebarea mea pentru Plângău, ca jurist și viitor mare politician, e alta. Acel filaj este legal? Dorin Recean nu avea nicio funcție publică.

Atunci când ceri de la ziariști să investigheze cazul, poate, prima întrebare e de ce, cine și cum filează casa lui Recean. Și dacă era filat Stoianoglo, cu acte în regulă, atunci cine a avut interesul să-l utilizeze pe Plângău pe post de prostu satului ca să facă scurgerea de informații așa cum a vrut el?

Cine se teme de Dorin Recean? Cu siguranță, acela nu e Plângău.

Iar Dorin Recean e „cel mai bine”.

Comentarii(2)

    • Romeo

    • 2 ani în urmă

    Un lucru cred ca este abordat greșit in acest text, și anume, când vezi o înregistrare video cum cineva violează un minor, spui ca-i pedofil și trebuie judecat dar nu te intrebi oare cine a filat aceasta persoana, era oare legală urmărirea și filmarea pedofilului, al cui interese oare le reprezintă persaoana ce a publicat aceasta înregistrare… nu, asta deja nu conteaza, important este ca toți au aflat ca asta-i pedofil și organele competente pot fi sesizate. La fel cum pe nime nu interesează proveniența la video cu “culiocul”, important este ca toată societatea a văzut cum Dodon a luat sacoșa de la Plahotniuc

    1. @Romeo: Asemenea filmări, despre care vorbiți, metodic sunt făcute de proxeneți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt