Blog

Un profesor universitar îmi spunea cu o lună în urmă că actualii studenți de la ziaristică sunt mai buni decât cei de acu doi ani. Bacul Maiei Sandu are eficiență.
Ieri mi-a spus că i-a întrebat dacă au citit ceva din Vladimir Beșleagă. Din cei peste treizeci de studenți buni niciunul n-a auzit de Vladimir Beșleagă. N-au auzit nici de Ultima noapte de dragoste… de Petrescu.
N-a avut curajul să-i întrebe dacă au auzit de Aureliu Busuioc, Ion Druță sau Vasile Vasilache.
Studenții de la ziaristică sunt mai buni decât cei de la litere. Studenții din acest an sunt mai buni ca cei de anul trecut. Cei de anul trecut sunt mai buni decât cei din anul precedent.
Studenții de la ziaristică au două cursuri de literatură. Studenții de la ziaristica din Chișinău nici nu au cursuri de literatură.
Peste cinci ani  bunii studenți de la ziaristică vor intra în presă.
 
 
 

Comentarii(12)

 1. Nu cred ca se mai face presa cum se facea acum multi ani

  1. @Catalin: Sunt alte vremuri. E firesc să se schimbe.

 2. O veche și proastă tradiție sovietică, pornită, dacă nu mă înșel, de la unul Klobuțki, presupune că un ziarist bun e unul care trebuie să știe multă istorie a presei (înainte era „de partid”) și ceva (farte puțină) literatură. Consecințele ziaristului fără lecturi, se vede cu ochiul liber, sunt un dezastru.

  1. @Andrei Țurcanu: Chiar și pe timpul lui Klobuțki la Facultatea de Ziaristică a USM era un curs de literatură moldovenească cu Elena Țau și unul de literatură universală cu Sergiu Pavlicenco.

 3. Bacul tehnocratei occidentale Maia Sandu e ca un bac fluvial şi absurdo-suprarealist, care trece pasagerii din Ţara Ouălelor Ciocnite cu Partea Boantă în Ţara Ouălelor Ciocnite cu Partea Ascuţită. Numai că ouăle sînt clocite, găinile – bete, iar Maia – mai mult decorativă. Ca un prohod frumos, într-un spital bolnav.

  1. @Lucian Postu: După 20 de ani când ouăle clocite erau date drept proaspete, cel puțin, de vreo doi ani știm în ce stare sunt ouăle.

  • Florin O.Z.

  • 9 ani în urmă

  Trist, dar adevărat!

  1. @Florin O.Z.: Adevărat de trist.

  • vlad

  • 9 ani în urmă

  Fără Limbă ,Literatură ,Istorie și…Informație jurnalistul ar putea fi comparat cu un Chirurg ,care și-a făcut studiile prin…Cafenele. Prestigiosul ”Timpul” uneori ”afișează” niște titluri,de parcă special vrea să-l compromită pe maestrul Constantin Tănase.Iar la TeleRadio veșnic poți auzi ”UNU ” ianuarie–decembrie , înloc de ÎNTÂI…Și încă ceva: la facultate, din păcate,avem mătincă prea puțini Clobuțchi, Coval, Ocorocov…

  1. @Vlad: Mătincă la Jurnalistică nu avem niciun Sergiu Pavlicenco și nicio Elena Țau.

  • vlad

  • 9 ani în urmă

  13 rânduri ale scriitorului și publicistului Gheorghe Erizanu pentru unii(mulți )din noi ar trebui să fie un dangăt de clopot.Dangăt îngrozitor ! Viitorii arhitecți ai sufletelor noastre citesc PUȚUNTEL,ca să nu zic altfel și deatâta scriu , cum scriu.ERA ODATĂ O MODĂ:la limbile moderne se cereau DREPT DIJMĂ ”să dai ” atâtea semne. Poate nu se vor supăra viitorii jurnaliști,dacă li s-ar cere să numească 3 titluri de cărți citite în ultimele 3 luni și în baza acestora să descrie(la alegere ) porttretul unui personaj îndrăgit în nu mai mult de 7-10 propoziții.

  1. @vlad: Ar fi un exercițiu util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt