Blog

Corpul T, revista de literatură a Facultății de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, a făcut o anchetă printre criticii literari despre cele mai valoroase cărți de poezie de după 90 încoace. Fiecare critic a făcut un top 5, în ordine descrescândă.
Au participat 46 de critici.
În top au intrat 87 de volume, publicate de 54 de autori.
Top 10:
1. Mircea Cărtărescu, Levantul
2. Ioan Es. Pop, Ieudul fără ieșire
3. Cristian Popescu, Arta Popescu
4. Ion Mureșan, cartea Alcool
5. Ion Mureșan, Poemul care nu poate fi înțeles
6. Alexandru Mușina, Regele dimineții
7. Mariana Marin, Mutilarea artistului la tinerețe
8. Constantin Acosmei, Jucăria mortului
9. Ovidiu Nimigean, nicolina blues
10. Marius Ianuș, Manifest anarhist și alte fracturi
În top au mai intrat  Emilian Galaicu-Păun, Șerban Foarță, Vasile Gârneț, Claudiu Komartin, Ioan Flora, Radu Vancu, Emil Brumaru, Dan Coman, Ana Blandiana, Matei Vișniec. Dacă e să pomenim câteva nume apropiate Editurii Cartier.

Comentarii(6)

    • catalin codru

    • 12 ani în urmă

    totul e f subiectiv.depinde de gaska care a facut lista))))

    1. @catalin codru: Eu privesc topul ca un motiv de a vorbi despre poezie. Iar un război literar va face bine poeziei. Prefer un război literar decât o pace hedonistă.

  1. Noi minciuni si manipulari literare:
    Cat de prost trebuie sa fii ca, in loc sa ta ocupi cu curatirea sufletului tau, sa cauti sa manipulezi intr-un domeniu totusi cu evidente, cum e cel al literaturii?
    Cele mai recente incercari de manipulare ii apartineau lui Gabriel Chifu, care, dupa ce si-a facut debutul in viata literara cu niste topuri profund rusinoase si securiste, a ajuns pana acolo incat si-a dat sie insusi premiul US pentru poezie.
    Dar Musina, autorul dictonului securist “zece oameni organizati influenteaza o mie de oameni dezorganizati”, nu vrea sa se lase nici el mai prejos, daca tot e rost de manipulare.
    Asa ca face si el un “top”, in revista facultatii la care lucreaza: http://erizanu.cartier.md/cele-mai-bune-volume-de-poezie-din-1990-pana-azi-4822.html
    Reteta presupun ca a fost urmatoarea: a amestecat 20 de critici adevarati cu 20 de trepadusi de curte si s-a cocotat pe un nemeritat loc 6.
    Adevarul spre care ne conduce opinia publica si critica a fost pulverizat de acesti nesimtiti.
    Credeati ca pe primele locuri intr-un top al poeziei post-revolutionare ar trebui sa fie Cristi Popescu, Marius Ianus si Ioan Es Pop, apoi sa fie trei locuri libere, apoi Bastovoi, Cartarescu, Brumaru, Danilov, Muresan, apoi alte locuri libere, apoi Mariana Marin, Ruxandra Novac, Domnica Drumea, Constantin Acosmei, Andrei Bodiu, T.S. Khasis, Razvan Tupa si tot asa (apoi, pe la mijlocul listei, Musina pe locul 100, iar Chifu pe 200)? Nici pe departe. Uitati-va peste topul gogonat al lui Musina si va amuzati.
    Musina este un rob al minciunii in toate ale vietii lui. El e, sa vedeti, nu cred ca o sa vina sa credeti… profesor universitar de folclor. Asadar, cum stiti toti ca nu e vreun mare specialist in acest domeniu, el ocupa si in viata profesionala locul altuia. Asta vrea sa faca si in poezie. Dar, daca a facut dintr-un smecher un profesor universitar fara firma, nu cred ca va putea face din acelasi smecher un poet. Musina nu e poet.
    Sa dea Dumnezeu ca toti cei care cauta sa manipuleze in acest domeniu, toti cei care s-au bagat in manual pe nedrept si toti cei care au bagat autori in manual pe nedrept, daca nu isi repara sau rascumpara vina de indata, sa traiasca cu averea si sanatatea lui T.S.Khasis viata lui Marius Ianus.
    Pentru ca ceea ce fura acesti nesimtiti, de fapt, e viata noastra.

    1. @Marius Ianus: Topul nu e o luptă pe referendum. Îl privesc calm. E un pretext pentru a reveni la poezie. Și a vorbi despre poezie. Atacul la persoană nu ne dă aripi.

  2. Reformulez, înainte să mai cadă vreunul:
    Să dea Dumnezeu ca Adevărul să triumfe în toate ale acestei vieți și ca valoarea literară, adevărata valoare literară, cea întru Adevăr, să fie respectată de toți editorii, redactorii, difuzorii, librarii și scriitorii. Doamne ajută!

    1. @Mariu Ianuș: E cam complicat în zilele noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt