Cartier de colecție continuă în acest an cu cel mai tânăr poet antologat, Claudiu Komartin, „maestrul unei arte muribunde”. Unul dintre cei mai importanți scriitori ucraineni, Serhii Jadan, tradus pentru prima dată în română, cu romanul Jazz în Donbas. Un veac de istorie în imagini a satului basarabean de Mariana Pagu, redescoperirea surprinzătoare a lumii de Zaharia Cușnir în albumul Lumea lui Zaharia, cărți pentru copii de Victoria Pătrașcu și Radu Vancu, ilustrate excelent de Veronica Neacșu și Irina Dobrescu. Noi ediții în Cartier popular: Tatiana Țîbuleac, Grigore Vieru, Liviu Rebreanu și Mark Twain.
Maeștrii unei arte muribunde de Claudiu Komartin. Fotografii de Ana Toma (Cartier de colecție nr.11). Legată, 256 pag. Preț: 24 RON/ 109MDL. Proiect cofinanțat de AFCN.
„Poetul a depășit «dorința mimetică» girardiană, nu-l ispitește plierea pe modele (decât ca «exercițiu de stil», ca dialog sau omagiu în filigran), nici trendurile (decât ca fenomene socio-literare față de care ia distanță critică) și nici consacrările curente. El se luptă la marginea Imperiului (perversul și decervelantul Imperiu al Binelui, în formularea lui Philippe Muray), a alungat mediatorii, suportă pe viu, «la sânge», provocarea realității – o realitate sufocată de simulacru, asfixiantă la rândul ei, ale cărei ultime scintilații de prospețime le pândește ca un haijin, căutând astfel să reconfigureze acel dernier rivage de care vorbea Houellebecq. Se petrece în poezia lui Claudiu Komartin un balans hamletian între a fi și a nu fi, între furie și extenuare, cu momente de un lirism curățat de orice impuritate, străin de orice polizare estetizantă, precis și intens, transgresiv și lucid, care-ți face pielea de găină.” (O. Nimigean)
Jazz în Donbas de Serhii Jadan. Traducere din ucraineană de Maria Hoșciuc (Colecția Biblioteca deschisă). Broșată, 404 pag. Preț: 39 RON/ 169 MDL.
„Serhii Jadan a scris o carte al cărei gen nu poate fi determinat. Textul este plin cu glume, ironie, aluzii, peste tot întâlneşti nostalgie şi reflecţii, are un pic de moralitate şi un pic de amoralitate. Are totul pentru ca să-ţi doreşti s-o citeşti până la sfârşit.” (Valentân Bușanskâi, Ukrainska pravda)
„Am impresia că personajele din literatura contemporană germană prea puțin trag la măsea, tocmai de aceea rareori se întâmplă ca actuala proză germană să fie atât de vie, plină de exuberanță și poezie, precum sunt romanele autorilor est-europeni, îndeosebi cărțile lui Serhii Jadan…
Jazz în Donbas este un western virtuoz.” (Marko Lipus, Der Spiegel)
„În opinia mea, Jadan ar putea deveni chiar în timpul apropiat laureat Nobel. Oricum, dintre toți literații din spațiul ex-sovietic, el are cele mai mari șanse.” (Viktor Toporov, critic literar rus)
Un veac de istorie în imagini. Ciuciuleni de Mariana Pagu (Colecția Art). Legată, 288 pag. Preț: 23 RON/ 109MDL. Proiect cofinanțat de AFCN.
„Ființa satului este divina plămadă a înființării unui neam. Așezarea, seliștea, cetatea presupune existența unei primordii adamice. E ca și cum s-ar îndeplini, s-ar prestabili o legătură sacră dintre cer și pământ, adică un legământ ombilical al familiei dintâi cu marele cosmos. Astfel se perpetuează legenda satului. Bătrânii satului povestesc, hrisoavele atestă, iar istoricii și arheologii caută. Și peste tot mapamondul siturile arheologice sunt, de fapt, mărturii ale căutării acestor primordii (…). Tocmai de aceea stă înrădăcinată în credința săteanului, a copilului născut la țară odată cu veșnicia din el, convingerea că locul nașterii sale este centrul lumii și cel mai frumos loc de pe pământ!” (Ion Hadârcă)
Lumea lui Zaharia de Nicolae Pojoga & (Colecția Art). Legată, 208 pag. Preț: 24 RON/ 119MDL. Proiect cofinanțat de AFCN.
„Aceste imagini sugestive aruncă o lumină abundentă asupra a ceea ce reprezintă până acum o fereastră întunecată în viața cetățenilor sovietici, care au fost supuși unor represiuni dure. Mariajul lui Zaharia Cușnir cu arta și documentarul ne oferă o moștenire impresionantă, legată de o realitate dispărută, o șansă rară de a ne revedea trecutul. ” (Tyrone Shaw, profesor asociat de scriere creatoare și literatură la Universitatea din Vermont de Nord, SUA)
Ooooo poveste de iubire de Victoria Pătrașcu. Ilustrații de Veronica Neacșu (Colecția Codobelc). Legată, 36 pag. Preț: 25 RON/ 79MDL.
Elefănțelul Mo a rămas doar cu O, după plecarea mamei sale. Da, litera aceea mare și rotundă. Cu ea se joacă, ea adoarme, cu ea îi ține de urât. Dar va putea oare Mo, cu ajutorul lui O, să-și facă noi prieteni în savana fierbinte? O poveste tandră despre prietenie și generozitate care vă va surprinde și vă va încânta.
Regele Piticuț de Radu Vancu. Ilustrații de Irina Dobrescu & (Colecția Codobelc). Legată, 32 pag. Preț: 23 RON/ 75MDL.
„Dragi copii, a fost odată un rege piticuț și bun – și nemaipomenit de trist. Și, ca întotdeauna, mămica a fost singura care a reușit să îl scoată din tristețe. Chiar dacă ea murise de mult. Citiți – și vă veți bucura și voi cu el.” (Radu Vancu)
Vara în care mama a avut ochii verzi de Tatiana Țîbuleac (Cartier popular). Ediția a III-a. Broșată, 124 pag. Preț: 23 RON/ 99 MDL
„Tatiana Țîbuleac a reușit un tur de forță cu acest prim roman al ei. Începutul, un overflow de imagini furioase și hipnotice, aduce bine cu Portocala mecanică de la un punct încolo, furia începe să se domolească, înlocuită de o visătorie paranoidă coagulată în jurul figurii mamei, generând la foc continuu fraze cu nimic mai prejos decât cele ale Aglajei Veteranyi; iar ultima treime a romanului, în care o mamă bolnavă de cancer și un fiu așteaptă moartea împreună – ei bine, pentru intensitatea ei atât de particulară nu îi pot găsi Tatianei Țîbuleac vreun corespondent. Scurt și intens, romanul ei splendid impune o prozatoare de la care am cele mai mari așteptări. ” (Radu Vancu)
Aproape (antologie de versuri) de Grigore Vieru (Cartier popular). Legată, 280 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL
„Poezia lui Grigore Vieru este expresia unei sensibilități ieșite din comun, aproape dureroase. Criticul literar care vrea să o analizeze simte o sfială, ca și cum ar trebui să atingă o rană. (…) Dincolo de teme – sacre sau profane –, ceea ce conferă o frumusețe tragică poeziei lui Grigore Vieru este conștiința valorii imense a limbii.” (Alex Ștefănescu)
Pădurea spânzuraților de Liviu Rebreanu (Cartier popular). Legată, 272 pag. Preț: 33 RON/ 139 MDL
„Pădurea spânzuraților revoluționează romanul nostru analitic, prin studierea migăloasă a psihologiei individuale. Carte masivă, laborioasă, Pădurea spânzuraților este, în 1922, primul studiu moral care se impune atenției publice din câmpul epicii noastre.” (Șerban Cioculescu)
Prinț și cerșetor de Mark Twain (Cartier popular). Broșată, 248 pag. Preț: 23 RON/ 99 MDL
„Scriitori buni sunt Henry James, Stephen Crane și Mark Twain. Nu în ordinea aceasta sunt buni. Nu există o ordine pentru scriitori buni…” (Ernest Hemingway)
Acestea sunt cărțile Cartier din octombrie 2017. Le găsiți în toate librăriile bune din România și Republica Moldova sau pe shop.cartier.md.