Librăriile și bibliotecile din Rusia au început pe 12 iulie să facă inventarul și să scoată de pe rafturi cărțile interzise în spațiul public, conform decretelor din 1 iulie, semnate de președintele Putin. E vorba de legislația nouă pentru egalarea în orori ale regimurilor nazist și stalinist și legea despre extremism.
Vladimir Putin și ideologii Kremlinului privesc victoria Rusiei Sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial ca element esențial în intrarea Rusiei în rândul celor mai mari puteri ale lumii. Au fost anii glorioși ai Rusiei. De aia acel război, în conceptul ideologilor Kremlinului, trebuie să existe doar ca unul sfânt, eroic și victorios.
Librarii și editorii ruși, care au încă memoria cenzurii sovietice, sunt nevoiți, la această etapă, să elimine posibilele suspiciuni de pe coperți. Ei cred că actuala elită politică rusă e prima, care nu citește. Și nu va merge mai departe de imaginea de pe copertă.
În lista cărților interzise ar putea intra volumele lui Victor Suvorov, amintirile despre război Moi vospominania (Amintirile mele) ale lui Nikulin, romanele Vii și morții de Grossman, Obiziana idiot za cerepom (Maimuța merge după craniu) de Iurii Dombrovski, Zubr de Daniil Granin, Arhipelagul lui Soljenițîn, povestirile lui Nekrasov, romanele lui Vasili Bîkov, Pikul, studiile despre pactul Ribbentrop-Molotov, studiile despre ajutorul și victoriile aliaților. Posibil să fie indulgenți cu Zvezda, de Emanuil Kazakevici.
Care va fi soarta cărților interzise din librării și biblioteci nu se cunoaște.