Prețurile cărților în Rusia au crescut cu 15% în decurs de o lună. Tipografiile nu au hârtie. Marii producători de hârtie din Rusia aveau doar celuloză. Chimicalele și alte componente pentru producerea hârtiei se aduceau din occident. Prețul hârtiei de birou a crescut de peste 10 ori.
Nu pot fi tipărite nici cărțile broșate. Cleiul era importat din Germania.
Nu pot fi făcute nici cărțile legate. Ața se importa din China.
Timpul de așteptare pentru tiparul unei cărți a crescut de la două săptămâni la patru luni.
Marile edituri din SUA și Anglia au încetat să vândă drepturile de autor în Rusia. Nu vor mai fi traduceri noi. Pe de altă parte, chiar dacă Simon & Schuster , The Bookseller, Penguin Random House sau Macmillan Publishers n-ar fi luat această poziție, oricum, editorii ruși nu pot plăti în euro sau dolari drepturile de autor. Au nevoie de permisiune de la guvernul rus.
Editorii francezi și germani au rămas pe piața rusă. Dar sunt blocați de permisiunea guvernului rus pentru procurarea valutei.
Stephen King a anunțat chiar din primele zile ale războiului că rupe orice relație contractuală pentru romanele sale cu piața rusă.
În portofoliul editorilor străini au intrat în această perioadă scriitorii ucraineni. Aproape inexistenți mai devreme.
Librăriile din Republica Moldova și-au făcut plinul cu carte rusă în ianuarie, cu o lună înainte de război. În majoritatea librăriilor din Republica Moldova mai bine de jumătate din stocul de carte e carte rusă. O bună parte dintre cetățenii RM așteaptă trupele ruse „eliberatoare”.