Vintilă Mihăilescu, ucenicul lui Noica și profesorul român care a exportat cei mai mulți antropologi și sociologi pe la universitățile mari de pe aiurea, coordonează colecția Cartier antropologic. Primele cărți din colecție apar în această toamnă.
Am stabilit inițial publicul țintă. Și într-un mod deloc antropologic și aproape științific din partea mea am numit colecția Antropologia pentru elfi și trolli. Apoi profesorul Mihăilescu a simplificat titlul: Antropologia pentru toți.
Apoi am umblat pe la Darwin, Morgan, Tylor și primul manual Anthropology din 1889, Argonauți, Durkheim, Mauss, Boas, Mead, Malinowski, Levi-Straus, Gluckman, prin diferite triburi deocheate și obiceiuri ale țăranului român. Și am găsit cea mai banală denumire: Cartier antropologic.
Vom începe cu Povestea maidanezului Leuțu de Vintilă Mihăilescu. Urmează Fetiță inocentă sau seducătoare fatală? O istorie a Scufiței Roșii de Daniel Gicu.
Cine a spus că antropologia a murit? Ea abia apare. Cu maidanezi, scufițe roșii, trolli și elfi.
Catalin
GEORGE,
ma surprinzi din nou si imi smulgi aplauze!! Iata , in nuce, cum va arata viitoarea Romanie Culturala de la Nistru pan` la Tisa.”Antropologia pentru toti”…romanii , la pupitru de comanda avand o dimensiune umana de talia lui Vintila Mihailescu si spatiu de referinta Cartier antropologic la CHISINAU, este o masura de esentializare temerara. Dar ma grabesc sa adaug:necesara,ferma si foarte unificator insipirata.
Nu-mi place sa ma dau hinta cu presupus-n brate. Dar acum ce sa fac? Nu-mi pot reprima aprobarea bucuroasa. Buon auguri!
Gheorghe Erizanu
@Catalin: Merci mult. „Povestea maidanezului Leuțu” va apare săptămâna viitoare. Cu Vintilă Mihăilescu autor. Istoria Scufiței Roșii, a doua carte din colecție, va apare până la 20 noiembrie. Apoi, sper, sa vină și altele.