Blog

Nominalizările celor mai bune cărți pentru anul 2017 sunt. Premiile Uniunii Scriitorilor din Moldova vor fi înmânate mâine. Juriul arată așa: Dumitru Apetri, Leo Bordeianu, Aliona Grati (președinte), Elena Prus, Vitalie Răileanu, Călina Trifan (secretar) și Ianoș Țurcanu. Juriul a fost ales de către Consiliul USM. Consiliul USM a fost ales de către membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova. Este cel mai important & credibil premiu care poate fi oferit. E un premiu între profesioniști, oferit după o cutumă profesionistă. Spre deosebire de premiul Național, care se acordă după criterii politice (membrii guvernului au vot majoritar, miniștrii sunt numiți politic).
Aliona Grati este coautoare la recentul Dicționar de teorie literară, apărut la Editura Arc. Concretizare necesară.
Romanul Mihaelei Perciun Cenușă roșie e trecut la categoria proză scurtă. Dacă nu ai încredere în Lucian Dan Teodorovici, coordonatorul colecției Ego Proză de la Editura Polirom, care dă clar pe foaia de titlu roman, atunci, probabil, în Dicționarul de teorie literară noțiunea de roman apare în altă închipuire decât cea de până acum în lumea literară & editorială.

Duși cu Titanicu, apărută la Editura Cartier, cartea de proză scurtă a lui Valentin Guțu, e trecută la categoria publicistică. Bănuiesc că membrii juriului s-au gândit că cei de la Cartier și Polirom nu cunosc genurile literare. Sunt edituri vechi. Dicționarul  de teorie literară e proaspăt.

Uniunea Scriitorilor a mai venit cu o invenție pentru aceste premii. Fiecare scriitor își aduce două exemplare pentru membrii juriului. Ca să citească aparițiile editoriale din anul trecut.
Scriitorii sunt atenți la noutățile editoriale. Sunt cumpărători activi în librăriile Chișinăului. Revistele literare și marile cotidiene din RM publică regulat recenzii, cronici la cele mai proaspete apariții editoriale. Biblioteca Uniunii Scriitorilor are fondul de carte al scriitorilor adus la zi. Scriitorii de limbă română din Canada sau din SUA își cumpără bilet tur-retur pentru a aduce cărțile pentru onoratul juriu.
Absențe din nominalizări:
Cinci poeme din Rotterdam, de Dumitru Crudu, Editura Charmides (i-a indus în eroare titlul, care conține noțiunea de poeme, și astfel nu putea fi trecut la categoria eseu);
Moartea unei veverițe, de Dumitru Crudu, Editura Univers (e proză scurtă, dar poate trece și la roman, dacă vreți);
Limba de hârtie, de Tamara Cărăuș, Editura Cartier (ar fi putut fi la eseu, dar putea fi și la publicistică, debut sau roman);
Cartea din mâna lui Hamlet, Andrei Țurcanu de vorbă cu Nina Corcinschi, Editura Cartier (e un gen ciudat: nici tu critică, nici tu istorie literară, nici tu publicistică). A fost unica noutate editorială de anul trecut care a mai mișcat un pic mlaștina literară prin polemicile dintre Andrei Țurcanu, Eugen Lungu & Mircea V.Ciobanu;
Amintiri de pe planeta M., de Doru Ciocanu, Editura Cartier (e proză scurtă și nu poate fi trecut la roman).
Am pomenit mai multe cărți Cartier. Sunt subiectiv. Pentru obiectivitate: ați uitat de cele cinic mii de pagini, sau câte o fi ele, ale lui Traianus. Pentru Opera Omnia.
Ori acest juriu este incompetent și a citit toate cărțile anului trecut ca un țăran din Tecuci, ori acest juriu este de rea-credință și nici n-a deschis barem la prima pagină cărțile anului literar 2017. Nici nu știu ce e mai bine.
Premiile Uniunii Scriitorilor din Moldova țin de responsabilitatea deplină a USM. Nici președintele USM, nici Consiliul USM nu se spală pe mâini arătând la juriu. Juriul este al USM.
Vreau un Premiu USM, cândva, ca să-l pot pune la o nouă ediție pe o carte. Și cititorul să știe că această carte e bună. Deoarece are premiul oferit de o organizație profesionistă. Sunt un naiv incurabil. Ca un tăuraș pe imaș.
 
 
 
Salvează
Salvează

Comentarii(4)

    • Marius

    • 7 ani în urmă

    No comment… E o placere sa citesc aici relativ departe de casa, cronicile Dvs.
    Ce e de adaugat?
    Ca cel putin doua din persoanele din juriu au cumulat sau mai cumuleaza nu stiu cite functii?
    Iar a incurca genurile, e penal chiar. Pacat. Daca imi permiteti un rusism – ei rulesk in continuare…

    1. @Marius: Merci de cuvintele calde. Aici e ca la Garcea: Există o explicație! Tot timpul.

    • laura

    • 6 ani în urmă

    Roman au ba, Cenușă ROȘIE e Rece…

    1. @laura: Cerebral.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt