Blog

În 1997 Editura Laffont ar fi trebuit să scoată „Cartea crimelor komuniste”. Dar în librării apare cu un alt titlu: „Cartea neagră a komunismului”. Avea să se vândă în 200 de mii de exemplare. Important. Coordonatorii volumului de peste 800 de pagini erau intelectuali de stânga. Unii dintre ei chiar foști komuniști.
Un scurt bilanț al komunismului: 20 mln de morți în URSS, 65 mln în China, 6,5 mln în Asia, 1 mln în Europa de Est, 1,7 mln în Africa, 150 de mii în America Latină.
Probabil, această statistică nu vă impresionează. Atunci adunați: 20 000 0000, 65 000 000…  sau scoateți un unu, care înseamnă un om, un bunic sau un unchi: 19 999 999. Sau scoateți din statistică cei 350 000 de moldoveni din 20 000 000. Atunci în URSS ar fi fost exterminați de komuniști: 19 650 000.
În  Holocaust au fost uciși 6 mln de evrei.
Iar Masacrul armenilor înseamnă 1,3 mln.
6 000 000 este o crimă. 1 300 000 este o crimă.
94 350 000 este doar o cifră. E suma celor uciși de komuniști în secolul trecut. Dacă am împărți numărul celor uciși de komuniști pentru fiecare deputat komunist din Parlamentul Republicii Moldova atunci fiecărui deputat i-ar reveni 2246428 de morți. Dodon duce în spate peste 2 mln de morți. Greceanâi duce peste 2 mln de morți.
De ce a duce într-un singur spate 2246428 de uciși este un brand? Iar a unui singur cadavru e o crimă?

Comentarii(24)

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    o astfel de matematica n-ar strica de afisat pe un panou publicitar/din ala mare/undeva in centru.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    iar pe panou-dodon sau alt dobitoc cu un calculator in mina sa ne rinjeasca cu vre-un slogan din electorala

    1. @Catalin Codru: Câte milioane de oameni au ucis naziștii? În capul meu nu intră de ce o ideologie criminală de dreapta a fost condamnată, iar o ideologie criminală de stânga continuă să fie brend? Sunt doar întrebări. Nici nu mai știu dacă aștept răspunsuri. Nu accept argumente că bolșevicii/komuniștii au ridicat din ruini o țară. Naziștii au ridicat și ei din ruini o țară. Și situația economiei germane era și mai gravă.

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    lucrururi arhi-cunoscute,insa rusii s confundati cu o natiune comunista prin esenta,cel mai grav e ca ei singuri reactioneaza bolnavicios cind se comdamna comunismul.europa ca o curva batrina, ce este, are o politica evaziva,inconsecventa,vrea sa profite la maxim din asa zisa ,,toleranta,,.plus voi atinge o problema delicata,liderii din marele ,,octombrie,,cam 90 la 100 erau evrei,de exemplu trotkii cu ,,comunismul militar,,voenii comunism,, hitler era mic copil in comparatie cu revolutionarul.POLPOT chiar a aplicat aceasta idee la indigou si stim ce a urmat.nu care cumva sa se creada ca ma deranjaza evreii,dar totusi…

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    ha ha si la noi tkaciuk,misin,….

    • forma

    • 14 ani în urmă

    Dar câți “morți vii” a ucis și continuă să ucidă comunismul?

    • Mircea

    • 14 ani în urmă

    Paradoxul este, ca necatand la toate crimele savarsite de bolsevici/comunisti, o multime de concetateni de-ai nostri i-au mai votat pe urmasii acelor criminali. E drept ca multe persoane (chear si colegi) au aderat la partidul comunistilor pentru cariera. Acuma au plecat la altii. E un fel de hipocrizie, fatarnicie ori pote un mod de adaptare la un sistem pervers si criminal. Altii s-au lasat turmrentati de ideologia lor. Un proces împotriva crimelor comise de cei ce se numeau comunisti ar fi impotrant pentru a putea trece la alt capitol.

    1. @Mircea: Komuniștii noștri de carieră au o față atât de neprihănită și de pruncă încât, am impresia, în inocența lor sau în ipocrizia lor nici nu văd șirul de morți pe care-l trag în spate. Ucișii sunt un brand. Iar ordinea și liniștea țării să fie ca un cimitir.

  1. http://www.zdg.md/stiri/a-murit-deputatul-vladimir-eremciuc
    http://www.zdg.md/stiri/comunistii-migreaza-spre-pd
    eu cred ca trebuie sa ii repartizezi si lui Lupu cativa, ca are spate si s-a folosit si el de brand :))

    • Ivan

    • 14 ani în urmă

    :=) am fost şi yo pe aici

  2. de acord cu dv, domnule Erizanu… si totusi, imi aduc aminte de urmatoarea afirmatie – lagarul nazist extermina, cel sovietic reeduca, stiti carui personaj ii apartine constatarea…:) e valabila doar la nivelul ideatic..

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Domnule Erizanu,
    Nu as crede ca merg la riscul de a-mi pierde un amic si un suflet de om pe care-l pretuiesc. Chiar daca in viata vietilor noastre nu ne-am vazut si nu ne-am intalnit. De ce ce Dumnezeu iti este atat de clar adevarul acestei carti , in timp ce nu demult ti-l scoteai de la… butoniera pe M. Ghimpu si-i cautai calitatea stofei de costum Armani ?
    In alta ordine de idei… Cunosc cartea citata. In 1980 mi-a cazut prima data in mana una asemanatoare : “30 de milioane de morti pentru un imperiu” de Andre Brissot, un istoric franco-belgian.
    Si inca un pic iti mai retin atentia cu ceva , daca s-ar putea : 28 iunie 1940 este Katynul romanesc. Nu cunosc nici in Romania , nici aiurea ,vreun personaj, indiferent de culoarea hainei , sa fi pus degetul pe aceasta rana purulenta pana in ziua de azi pe trupul acelei tari , pe care , din intmaplare fericita o iubesc inca. Romanii in graba si in groaza lor, se stie, nu au tras ,poate niciun glont. Dar cei care au tras, au impuscat inca odata un Eminescu. Cel pe care atat de fariseic si de fad l-au omagiat… sarmanii dionisi… epigonici.

    1. @Catalin: Despre Katynul românesc. Ar putea fi masacrul de la Fântâna Albă de prin părțile Hotinului. Altfel, sunt în așteptarea unui manuscris despre exodul din Cernăuții anilor 40. Autorul ar fi revelația literară a anului. Nu vreau să-l forțez.
      Despre Mihai Ghimpu. Gesturile sale riscau să arunce Republica Moldova în brațele komuniștilor. Nu am nimic cu el. Are și a avut tot respectul meu. Ca și Filat. Dar, atunci când, după umila mea părere, greșesc, ei trebuie taxați. Dacă te aud. E bine. Spre deosebire de komuniști, vreau să cred, că ei aud. Atât. Nimic personal.

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    PS-
    Pe Aleea clasicilor si cu spatele la A. S. Puskin

  3. eu is de acord cu faptul ca comunismul trebuie condamnat ca ideologie si ca practica…dar cine si cum, e deja o problema tare-tare complicata…
    o parte a dificultatii sta in faptul ca comunismul/bolsevismul consta din multe-multe practici ce s-au obisnuit sa paraziteze si pe regimuri demcoratice…bolsevismul, inteles ca autoritarism in conducere si intoleranta la parerea altora, caracterizeaza atat pe intelectualul luminat de dreapta Nicolae Dabija, pe preotul Anatolie Cibric cat si pe niste oameni de la Nit si Literatura si Arta sau Moldova Suverana, dar si pe Vitalia Pavlicenco…de unde incepem? nu mai vorbesc de lideri ai unor partide de buzunar si feudali locali de prin republica…
    in alta ordine de idei as fi tare reluctant sa pun pe spatele lui Dodon milioane de jertfe…sau pe cel al lui Tkaciuc…milioane de dolari, probabil…dar asta-i alta poveste…in care acesti insi stiu sa vanda branduri…ei n-au ucis si nu vor ucide (cel putin nu mai mult decat omologii lor din alte partide)…dar au furat…si asta-i marele lor pacat…fonduri, bani de la buget, viitorul unor oameni etc…

  4. ca sa fiu mai clar si mai explicit: eu doresc o condamnare a comunismului…dar o vreau in calitate de condamnare a unor practici. nu insa ca o un act politic indreptat impotriva unor oameni anume, din ratiuni politice sau partiinice…asta inseamna ca prefer o condamnare a comunismului ce ar scoate in afara legii si moralei practicile comuniste (intoleranta, uzul violentei, maniheismul, voluntarismul)- oriunde s-ar intalni ele, dar as fi categoric impotriva unei condamnari ce ar viza un partid anume (PCRM) pentru ca, vedeti, incurca cuiva si ia voturi de la altcineva…asta ar insemna compromiterea ideii si partiinizarea moralei…amintesc, cu asta ocazie un avertisment al lui Adam Michnic: nu exista, si nu trebuie sa existe spanzuratori democratice… „Brutalitatea săvârșită sub drapelul roșu este la fel de odioasă ca și cea aflată la putere sub drapelul negru. Convingerea că nu există torturi de stânga și torturi de dreapta, progresiste și reacționare, a fost principiul fundamental după care ne-am condus întreaga viață.” (Noi, trădătorii, p. 77).

    1. @vitalie sprinceana: După mine, simbolistica & brandurile komuniste sunt echivalente cu cele naziste. Nu vom avea niciodată o stângă firească atâta timp cât un partid de extremă stângă ocupă un spațiu imens al societății.

  5. Fascismul a fost usor de condamnat: pe de o parte ideologia fascista era una deloc ambigua, pe de alta parte in lumea bi-polara postbelica ambele tabere au condamnat fara rezerve acest regim… Occidentul a cunoscut fascismul, dar nu a cunoscut comunismul… in occident cei care au fost in rezistenta pe timpul WW2 au fost…cumunisti in mare parte. Care au fost adusi la rang de eroi nationali dupa razboi. Complicat de schimbat o doctrina intreaga… dar va veni si timpul asta, la sigur.
    Personal ma opun ideii de “competitie” in nr. de victime. E amoral, oarecum… Cred ca cea mai buna solutie, astazi, este individualizarea tragediei. “Cartea Foametei” de L. Turea este un exemplu extraodinar in acest sens. Cifrele nu impresioneaza in ziua de azi. Cine spunea deja: “Moartea unui om e o tragedie, moartea a sute de mii e doar statistica”?
    Si ultimul punct: chiar credeti ca avem extrema stinga in MDA? eu unul nu vad decit extrema dreapta (daca e sa folosesc un sistem de referinta si de valori politice francez).

  6. d-le Erizanu, cu riscul de a fi pedant si cicalitor, totusi, chiar credeti ca PCRM e un partid extremist de stanga? ce-l face sa fie astfel? miliardele in contul lui Oleg Voronin? nationalismul moldovenist aruncat al extrema? vreo grija totala pentru saraci care ar fi prosperat pe vremea lui Voronin in detrimentul altor “clase”? nici una nici alta nici a treia…Voronin e la fel de stanga/comunist precum Chirtoaca e dreapta/liberal..adica fripturisti politici ce au incalecat pe slogane

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Domnilor,
    Nu sunt un specialist sau expert “comunistolog”. Exista insa si asa ceva in lumea asta mare si plina de idei. Eu am intrebari, pe care in micimea si umilinta nestiintei si intelegerii mele , mi le pun. Si mi le pun nu de azi de ieri. Cunosc suficient de bine limba franceza ca sa-mi pot permite sa citesc cu duiumul tot felul de abordari , din cele mai diverse unghiuri ale problemei in cauza.Si, credeti-ma am facut-o. Si o fac si acum . Daca ar fi sa merg in urma , am facut asta cu o anume acribie , de prin 1975 sau, poate si mai exact , daca luam ca data Primavara de la Praga, de prin 1969. Am avut o conjunctura favorabila atunci(o a nume destindere ideologica , stiti voi) care mi-a permis innodarea unor legaturi personale suficient de permisibile sa-mi alimenteze curiozitatea si preocuparea. Cu carti, fireste si tot felul de studii. Si cu riscurile de rigoare, se-ntelege.
    In fine… Ceea ce vreau sa spun acum citindu-va reactia la ceea ce am postat, este ca aproape fiecare din postari ridica cate “o problema” care s-ar cere lamurita, dezbatuta, daca nu spun cumva prea mult. Vladimir Tismaneanu, cred ca si voua bine cunoscut, mi-a dat raspunsuri la multe intrebari. La altele mi-a dat raspunsuri Paul Goma, basarabeanul nostru atat de controversat pe plan local. (Includ aici si spatiul nistro-prutean)Sper ca va este clar ca nu reduc intreaga mea informatie si “evaluare ” doar la cei citati. Nu e cazul , acum sa largesc lista posibilelor referinte… bibliografice. Oricum, e stiut ,ca literatura exilului romanesc e f. bogata. Cu nimic mai prejos fata de celelalte tari ale fostului”lagar socialist”. O literatura a “samizdatului” , in Romania nu a fost. Mai degraba una a rezistentei prin cultura , cu toate tarele , confuziile si impreciziile atitudinale caracteristice.
    Ceea ce ma nedumereste este, in prezentul pe care-l traim,lipsa unei priviri unitare pe amandoua maluri ale Prutului, asupra “problemei comunismului” in sine, a rolului sau intrinsec demolator al culturii autentice. Am in vedere aici o “privire” prin prisma, mai restrictiva intr-un fel , a culturii romane. In fond, a culturii noatre comune. Personal , constat diferente mari, daca nu chiar foarte mari, de viziune. Sau de perceptie, ar fi mai corect si mai precis spus?
    Iata: MIRCEA atinge un punct sensibil,soft as zice:”…un mod de adaptare la un sistem pervers si criminal”; CATALIN CODRU zice si el in plus”Europa ca o curva batrana ce este…” ERIZANU contureaza dimensiunea tragica si genocidala a acestui comunism , cand spune:” Ucisii sunt un brand. Iar ordinea si linistea tarii sa fie ca un cimitir”. De acord cu VITALIE SPRANCEANA care -l citeaza pe Adam Michnic. Dar mai este si un Vaclav Havel care zice: “Daca nu noi , cine? Si daca nu acum, cand?” Pentru ca , la urma urmei “morala” nu are partid, nu poate avea. Atat ne-ar mai trebui , sa acceptam sa dam morala pe mana unui partid si ne-am intoarce la ceea ce nu se mai poate accepta.

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Problema o las deschisa. Si nu am de gand sa o inchid cu una cu doua. Stiti de ce? Pentru ca ma intreb daca ne foloseste la ceva lalaiala si balacirea in mlastinile putride ale lui “lasa-ma sa te las”,care din oameni vii ne poate usor transforma in niste legume sau dâre mucilaginoase de care sa ne fie rusine noua insine.Malurile astea de Prut, care ne tot despart de doua decenii, nu sunt facute doar sa strigam peste ele. Mai trebuie tras si cate un pod, pod peste care sa trecem nestingheriti unii spre altii. Nu de alta , dar Gheorghe vor fi fiind destui si pe malul unde stau eu, ca si Mircea,Spranceana, Alinaetc.etc. Despre Catalini nici nu mai vorbesc. Eu Catalin, Catalin, el Catalin Codru. Si fiti atenti, de unde ? de la Moskova!!(I-auzi , domnule!! Moskova !)

    • catalin codru

    • 14 ani în urmă

    cam multa atentie la persoana mea,sprinceana e putin mai departe.in cea ce priveste ,,abordarea drastica ,,comunismului ,cred ca e absolut necesara,vedem ca dreapta national- patriotica din germania incearca permanent o revenire pe arena politica,dar in europa sint destule pirghii de a bloca o revenire la nazism.ce instrumente pe plan global exista pentru a preveni o relansare a comunismului,imi spune poate cineva.de ce nimeni nu presupune un scenariu de loc imposibil,rusia- la putere se intorc comunistii,china dupa o rerlansare economica sufera o criza interna ideologica,si un nou lider revine la ,,comunismul militar,,ce ar pune in pericol toata omenirea.fantezii diabolice,deacord ,dar e mai bine decit memoria scurta.

  7. George Orwell, in edificatorul sau roman “1984” spunea (iertata sa-mi fie traducerea): “cine stapineste trecutul – stapineste viitorul. cine stapineste prezentul – stapineste trecutul”.
    O singura intrebare: “Cine stapineste prezentul?” si o para-intrebare: “In ce masura stapinim NOI prezentul?”. Si in masura in care ne consideram stapini pe prezent… de ce nu ne stapinim trecutul?

    • Catalin

    • 14 ani în urmă

    Vitalie,
    Prin ceea ce ai spus cu Orwell, mi-ai scos la suparafata memoriei pe Dostoievski cu “parintele Alexei”(Fratii Karamazov) si “celulele de cate cinci”(Demonii)ale narodnicilor.Mi se pare ca stau bine unul langa altul. Mai mult. Parca mi se nazare niste fire de paianjen.

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt