E mesajul Luciei Ciocanu de la Editura Arc. Suntem mari făuritori de cărți și mici în fața durerii, neputincioși în fața banilor mulți pentru a salva o viață de copil, care e din sângele tău.
La sfârșit găsiți și explicațiile fiscale în asemenea situații. Trăim în Republica Moldova cu durere. Căutăm speranța în medicii italieni.
Prieteni,
familia unui coleg și bun prieten are nevoie de susținerea noastră. Unul dintre membrii acestei familii, Ștefănel, un băiat minunat de 5 ani, a fost recent diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută tip common B. El se află acum cu mama sa la un spital din Padova (Italia) unde a și început tratamentul. Medicii de acolo le-au spus că tratamentul va dura circa 2 ani, cu monitorizare încă alții 3, iar curele de chimioterapie vor alterna cu perioade de investigații și terapie post-spitalizare ce implică costuri destul de mari, la care se mai adaugă și cheltuielile legate de chirie, întreținere, transport și altele. Mi-aș dori să dăm o mână de ajutor acestei familii lovite de necaz, donând în unul din conturile de mai jos:
titular: ALEXANDRU BARSA
Republica Moldova: – Moldova Agroindbank
MDL – MD18AG000000022593071187
USD – MD35AG000000022523348736
EUR – MD73AG000000022523348731
România: – Banca Transilvania
RON – RO54BTRL04501201D59412XX
EUR – RO29BTRL04504201D59412XX
Italia: – Banca Intesa Sanpaolo
EUR – IT73J0306902123100000007844
PayPal: alexandru.barsa@gmail.com
Orice donație, cât de mică, va fi un semn de sprijin enorm pentru această familie și un ajutor neprețuit în lupta lui Ștefănel împotriva leucemiei. Rog pe toţi să distribuie această postare.
Vă mulțumesc că nu ați rămas indiferenți.
Care este regimul fiscal al ajutoarelor materiale oferite persoanelor terţe, care nu sunt angajaţi ai întreprinderii?
În conformitate cu prevederile art. 90 alin. (1) din Codul fiscal, orice persoană care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător, orice reprezentanţă conform art.5 pct.20), reprezentanţă permanentă, instituţie, organizaţie, inclusiv orice autoritate publică şi instituţie publică, reţine, în prealabil, ca parte a impozitului,o sumă în mărime de 7% din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător, a întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), a persoanelor menţionate la cap.101, pe veniturile obţinute de către aceasta conform art.18.
Nu se reţine în prealabil suma în mărime de 7% din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice pe veniturile obţinute de către aceasta, conform art.20, 88, 89, 901 şi 91, din înstrăinarea mijloacelor de transport rutier, din înstrăinarea valorilor mobiliare, precum şi din suma arendei terenurilor agricole şi/sau înstrăinării activelor de capital ale persoanelor fizice cetăţeni ai Republicii Moldova conform contractelor de leasing, lease-back, gaj, ipotecă şi/sau în cazurile de înstrăinare forţată a activelor de capital, iar în cazul lichidării agentului economic – din plăţile la lichidare în formă nemonetară.
Respectiv,acordarea unui ajutor material persoanelor care nu sunt angajaţi ai entităţii, constituie, în conformitate cu prevederilor art. 18 lit. o) din Codul fiscal, sursa de venit impozabilă, pentru care, entitatea reţine, în prealabil, ca parte a impozitului, o sumă în mărime de 7% din plăţile efectuate în folosul persoanei fizice.
Respectiv, persoana fizica care a obţinut venitul menţionat, potrivit art.83 din Codul fiscal, nu mai tîrziu de data de 30 aprilie a anului următor anului fiscal de gestiune, va fi obligată sa completeze şi sa prezinte Declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET 15) cu indicarea la codul C5 în col.3 a sumei venitului în formă de ajutor material şi în col.4 a impozitului reținut, şi achitarea, după caz a impozitului pe venit în același termen, aplicînd cotele prevăzute la art.15 lit. a) din Codul fiscal și scutirile anuale conform art.33-35 din Codul fiscal.