Blog

Indicator pe gardul de la fosta gunoiște Șerpeni.
Indicator pe gardul de la fosta gunoiște Șerpeni.

Capul de pod de la Șerpeni din august 1944 îi face pe nepoții, strănepoții și oportuniștii celor care au luptat în Armata Roșie sau care cred acum în Armata Roșie să vină în fiece 9 mai la Șerpeni. Cu mașini. Cu drapele. Cu panglica Sfântului Gheorghe. Cu abțibilduri „Spasibo dedu za pobedu” pe autoturisme BMW, Mercedes, Volkswagen. Sau, în cel mai rău caz, un Opel păcătos. Sau o Toyotă.
Memorialul de la Șerpeni e la intrarea în sat. Pe stânga. În centru satului, aproape de Nistru, era o gunoiște. Până la 9 mai 2015. Când domnul Muller, cetățean german, care de peste 20 de ani caută, găsește și îngroapă creștinește osemintele soldaților germani de pe teritoriul Rusiei, Bielorusiei, Ukrainei, Republicii Moldova, României, acum și a Ungariei, s-a stabilit în satul Șerpeni și a cumpărat gunoiștea.
A adunat gunoiul. L-a evacuat. A făcut gard. Ieftin. Dar colorat. A făcut poartă din lemn. Gospodărească. A ridicat o căsuță. Și-a făcut beci. Și-a tras apă și gaz. A făcut baie și toaletă. Și a pus pomi. Diferiți. A curățat crengile uscate din vechii zarzări. Și-a pus flori. A tuns iarba.
Și a sărbătorit 9 mai.
 

Comentarii(2)

  • Catalin

  • 9 ani în urmă

  George,
  bine te-am gasit/regasit.Nu te-am mai ”citit” demult. Am & n-am nicio vina.Asta e:anii tot vin si nu ma mai intineresc.Dimpotriva.Dar nu conteaza. Conteaza ca ma inviorezi tu cu vorba si cu spiritul tau treaz de fiecare data.Doamne, ce cuget bine cladit ai; si ce stii sa aduni pe langa tine: tot suflete pe alese! Asadar, ai ramas acelasi!
  Lasa-ma sa te imbratisez;pe tine si Basarabia noastra cea intru fiinta.
  Ce-ti face fata? Roag-o din parte-mi sa faca oaresce minuni, ea si cei de-o seama cu ea, sa pot ajunge fara pasaport si vize la Chisinau. Prea mi-e dor sa-l vad, sa-i simt mireasma, fie cum o fi.Refuz, din tot sufletul refuz sa cred ca i s-a furat revolutia.

  1. @Catalin: Azi, la Riga, ca o consecință a bâlbâielilor politice din ultimul an de la Chișinău și a găinăriilor financiare se documentează furtul. Cu numele de Ialta 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt