Blog

Chișinăul are idioți fericiți. Și idioți nefericiți.
Fericiții cumpără o carte pentru propria progenitură. Și descoperă: cartea are multă culoare, dar e incoloră; are litere mari, dar nu are cuvinte; are hârtie velină, dar nu are aripi.
Fericiții caută printre internauți ce-au făcut alte popoare cu literele care nu sunt cuvinte și cu culorile care nu sunt imagini. Celelalte popoare nu au asemenea cărți sau dacă le au părinții nu le cumpără.
Fericiții Chișinăului caută la răsărit. Descoperă că Ghenadi Onișcenko, medicul sanitar rus, încă în 4 octombrie 2000, a decis să apere rușii fericiți de asemenea cărți. Și a făcut o lege. Fericiții Chișinăului au luat această lege, au tradus-o și au numit-o Regulament sanitar privind cărțile și edițiile pentru copii. Au făcut o notă informativă cu grijă la copiii Moldovei. Din cauza preamultului citit miopia a crescut în Republica Moldova în ultimii patru ani cu aproape 4 la sută. Și de vină sunt cărțile pe care le cumpără părinții fericiți. Fără ca să se uite prin ele. Și fără ca să-și dea seama și să facă deosebire între o carte bine făcută și o carte făcută de un editor-killer în complicitate cu un scriitor-killer și cu un pictor-killer. Fericiții Chiținăului găsesc un director de tipografie și un șef de catedră de design poligrafic, care sunt rugați să se dea și ei cu părerea. Directorul de tipografie zice că materialele poligrafice din tipografia sa sunt excelente. Șeful de catedră zice că viitorii poligrafiști învață adevărata meserie. Și așa proiectul de hotărâre al fericiților ajunge aproape în cancelaria Guvernului Leancă.
Am uitat: fericiții Chișinăului de aia sunt fericiți că sunt angajați ai Ministerului Sănătății din Republica Moldova. Și sunt fericiți pentru că cele 30 de pagini traduse sunt plătite ca muncă grea și întru fericirea cetățenilor Republicii Moldova.
Idioții nefericiți ai Chișinăului sunt nefericiți pentru că trebuie să demonstreze:
1. Spre deosebire de Rusia, Uniunea Europeană nu are nevoie de asemenea reglementări. UE n-are nevoie de un Onișcenko.
2. OMC (Organizația Mondială a Comerțului) nu are nevoie de asemenea reglementări. Ea nu are nevoie de un Onișcenko.
3. Ministerul Sănătății din Republica Moldova trăiește în rai. Păsărelele cântă și apa curge pe glezna fericiților de la Ministerul Sănătății. De aia s-au gândit, neavând ce face, că e bine de pus de o structură care să fie abilitată cu dreptul de a decide, după ce-i vor fi prezentate 3 exemplare de carte, dacă această carte pentru copii poate fi tipărită sau poate fi importată în rai. Raiul are nevoie de un Onișcenko.
De aia fericiții sunt fericiți. Și puțini.
Iar nefericiții sunt nefericiți. Mulți. Idioți. Și la porțile raiului. Pe care scrie cu litere fără serife: Ministerul Sănătății.
P.S. al unui idiot: Scoateți spațiul inutil și fericit din inscripția de pe batimantul din PMAN nr. 1: „Guvernul Republicii (pauză fericită) Moldova”. Uitați-vă, uneori, cu o privire nefericită la propriile inscripții.

Comentarii(5)

    • E.R Bellu

    • 11 ani în urmă

    Din nou, un eseu excelent!
    Ce mă bucura să remarc în eseurile dumneavoastra mai recente este ridicarea constantă a ștachetei tonului scriiturii peste pragul la care sunteți sensibil mai incisiv, mai bătăios și mai tranșant decât în cele scrise între 2009 si 2012 (unde ați făcut-o ocazional și mai mult ironic).
    Bunînțeles, trebuie să ne batem pentru ce ne lezează, ne deranjează, ne ofensează și ne atinge în locurile cele mai sensibile ale ființelor noastre.

    1. @E.R.Bellu: N-am fost adeptul textelor combative. Probabil, îmbătrânesc. Mulțumim.

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    Cititul mult provoaca miopia? Prostii! Nici ecranul nu o mareste dupa cum credeam mai înainte. Sunt niste idei depasite de pe timpurile sovietice. Gândirea legislatorului de azi din RM e regretabila. Salariu prost, interes prost, decizii proaste… (“idiotie” dupa cum spui tu). Posibil ca ar trebui niste reguli de ordin sanirar, dar trebue consultati specialistii în domeniul (vorbesc de pedopsihiatrie) din RM, care sunt mai putini decât degete avem la mâini (în cel mai bun caz).

    1. @Mircea: Bunică-mea, care nu știa de studiile recente ale medicinii, îmi vorbea de genetică. Se pare că a avut dreptate și aici.

    • Mircea

    • 11 ani în urmă

    pardon, sanitar în loc de sanirar

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt