Blog

În Timpul de ieri editorialistul Constantin Tănase se întoarce la cărți:
„O istorie sinceră a rusificării oraşelor din RSS Moldovenească
În aceste două zile „de odihnă”, în sfârşit i-a venit şi rândul cărţii lui Valeriu Pasat, intitulată „RSS Moldovenească în epoca stalinistă”.
Volumul a apărut în 2011 la Editura „Cartier”. E o lucrare de istorie onestă, onest documentată şi onest scrisă din punctul de vedere al deontologiei de istoric. Din păcate, cartea a trecut cam pe neobservate, dar la noi cam aşa e – dacă nu faci parte din gaşca adulatorilor, mai moldoveneşte spus, a lingătorilor de funduri oficiale înalte şi foarte înalte, ba dacă mai ai şi „tupeul” de a nu fi de acord cu aceştia în toate ori chiar de a-i înfrunta cumva, poţi să scrii tu sute de istorii sincere ale poporului român că nu vei fi observat şi apreciat. Această carte a lui V. Pasat trebuie să fie citită de toţi, dar mai ales de conducătorii actuali ai R. Moldova ca ei să înţeleagă ce fel de ţară conduc şi cum s-a format ea, după 1940, atât de rusească la oraş şi atât de înapoiată la ţară… În ediţia de vineri vom reproduce un fragment din respectivul volum, despre modul în care au fost rusificate după război oraşele din Basarabia (RSS Moldovenească).
Volumul nu e ideologizat şi nu e supt din deget, ci are la bază un aparat bibliografic cu adevărat impunător, aparat fără de care nu are cum să apară o carte onestă de istorie onestă.”
* * *
Îmi asum responsabilitatea pentru proasta promovare a cărții. E vina editorului. Care a tot fost în căutarea autorului. Autorul a fost în căutarea documentelor. Iar documentele erau prin arhivele de aiurea. Parcă era Rusia. Parcă era Ucraina.
Tot am vorbit cu autorul de „Cărțile săptămânii”. Până a fost închisă sau suspendată emisiunea de la Publika TV.
Unica scuză a autorului și a editorului e să scoată o nouă carte.
Între timp, în revistele istoricilor români au apărut textele lui Alexandru Zub și Florin Constantiniu despre volumul Descrierea Basarabiei de Ion Țurcanu. Apărut la Editura Cartier.
E de bine și acolo.
De rău e doar prin scrisorile internautice ale scriitorilor români din Basarabia. Acolo e  jale.

Comentarii(2)

    • Mircea

    • 12 ani în urmă

    Am redeschis Gheorghe aceste doua carti si le-am pus din nou pe birou. Urmeaza sa continuu lectura. Am gasit în ele pagini din istorie care nu ni s-au predat în scoala. Revin prin ele în tara într-o anumita masura si revad lucrurule.Îti multumesc mult. A fost anul trecut pe la Blajini.

    1. @Mircea: Merci. Ca material documentar cartea lui Pasat este excelentă. Acu încercăm să anulăm distanțele. Cărțile noastre digitale pot fi procurate și de aici. Anul acesta, dacă vom fi sănătoși, atunci vom mări considerabil numărul cărților digitale Cartier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filtre
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt