Politici de confidențialitate, de Sorin Despot (Rotonda, Poezie). Broșată, 76 pag. Preț: 29 RON/119 MDL
„Există, în atît de așteptatul nou volum al Sorinei Rîndașu, Regatul disfuncției, o privire „Ce-mi place cel mai mult, cred, e că poezia lui sorin despoT se dezice de orice variantă a nepăsării: fie că vorbim de conținut, de formă (chiar și vizuală), de politici de ritm și sonoritate, dacă un cuvânt e acolo, e acolo pentru că a fost înșurubat în locul altora ca să transmită forță și mișcare într-un mecanism, uneori vădit, alteori confidențial mai multă vreme. Într-o lume în care atenția e poate cel mai ușor lucru pe care-l poți rătăci, găsesc în asta o treabă delicată. Rămâne apoi să descoperi un spectru foarte larg al duioșiei – când arde, când cauterizează, când devine, din partea cealaltă, de-a dreptul glacială. Te ține?” (Radu Nițescu)
Un râs ca un zgomot de sticle sparte, de Cristina Drăghici (Rotonda, Poezie). Broșată, 100 pag. Preț: 33 RON/139 MDL
„Cristina Drăghici iși oficiază poezia ca o zeiţă pe deplin sigură de puterea ei de a fi în lume. Ochiul ei imens, care se deschide până la capăt, cuprinde şi înregistrează totul: o inimă mică, găsită în lăzile de gunoi şi ţinută cu grijă în palme, fiinţa pe care nu a născut-o nimeni şi care şi-a generat singură placenta, fata care a privit cum visul, ca o cobră regală, a găsit jugulara, ţesătoarea de traumă, femeia-citoplasmă care captează lumina.
Fiecare poem al ei e un manifest radical şi totodată tandru, dar şi un experiment la limită: survolează apele şi coboară în subteran şi, asemenea unei celule, poate lua forme infinite. Respiră acea muzică despre care vorbea Angela Marinescu – «muzica din adâncuri, spartă, care ţine şi de lume, şi de univers, şi de stele, dar şi de pămînt, de sânge şi de suferinţă.»
Deşi vulnerabilă şi fragilă, vocea Cristinei Drăghici nu ezită: matură şi limpede, are forţa râurilor care înving baraje şi curajul celei care merge mai departe. O voce care vorbeşte pentru fiecare dintre noi. Şi ne înveleşte protector în mătase neagră.” (Domnica Drumea)
Lucrări de mentenanță pe Drumul Mătăsii, de Sorin Hadârcă (Rotonda, Jurnal). Broșată, 128 pag. Preț: 39 RON/169 MDL
„Sorin Hadârcă este o specie rară pe la noi: scriitorul călătoriilor. Are ochiul avizat al unui călător. El nu este un turist care ne spune ceea ce deja știm din pliantele de călătorie pline de locuri comune. Sorin Hadârcă are ochiul unui explorator care este curios să descopere ceea ce nu doar că nu știm, ci nici nu prea înțelegem. Iar după aceea face pentru cititor munca de dezvăluire a unei lumi la care noi nu avem acces. O face cu multă acuratețe, respect față de celălalt, pătrunzând în intimitatea lui fără a-i agresa spațiul. Știe să ne povestească cu măiestrie acea lume străină: să o traducă, să ne facă să o înțelegem, cunoaștem și să ne facă chiar să o iubim. Privim spre ea fascinați prin textul mărturiei sale și mai mereu ne lasă sentimentul că și noi suntem parte a călătoriei.” (Vasile Ernu)
Nord, de Dan Sociu (Rotonda, Poezie). Broșată, 48 pag. Preț: 29 RON/119 MDL
„În Nord sunt multe poeme cu poantă, ușor de consumat, greu de uitat. Poemele cu schepsis nu sunt bune, sunt considerate facile. Or fi facile dacă nu știi să le scrii. Sociu știe. Descrierea unor senzații de aproape-bătrân, unul care simte ”nordul timpului”, te rupe-n două – recomand experiența mai ales cititorilor 40-50 de ani. Te bântuie imaginea bunicului care prăjește pe plită creier de porc învelit în ziar, creier pe care s-au imprimat știri senzaționaliste cu viermi preistorici. Lui Sociu nu-i mai e frică de metode clasice de poetizare pentru că e ca un meseriaș din ăla de-ți repară tot în casă, e un instalator miraculos de imagini. Pare un banc, un stand-up poetic de zile mari, unde, într-un bar, intră Taylor Swift, Tina Turner, niște chinezi, o mățărească/badantă și un dumnezeu.” (Costi Rogozanu)
Cărțile Cartier pot fi procurate în toate librăriile bune din România și Republica Moldova, de asemenea, și online, pe cartier.ro (cu livrare din București) sau cartier.md (livrare din Chișinău).